Kæmper du for mig, kæmper jeg for dig

Kommunistisk Politik 18, 2006
Kommentar af -fsk

Skolelærerne i Århus er gået med i den snart altomfattende strejke og blokade mod forringelser.
For bare få uger siden havde ingen troet det muligt.



Stort set alle Århus' institutioner har ligget stille. Også lærere har strejket - og elever blokeret deres skoler, som her N.J. Fjordsgades skole 25. september.

Den kommunale fællesrepræsentation afholdt et møde uden gnist og gejst. Fra den side var der lagt op til en kamp efter fyraften med en slet skjult dagsorden, der skulle frede den socialdemokratiske borgmester og hans rådne forlig med de borgerlige og rette alt skytset mod Fogh-regeringen.

Der var kun lagt op til en demonstration, før forliget blev indgået – herefter skulle man gå i samlet front på folketingets åbning den 3. oktober, strejkende og socialdemokratiske fagforeningsledere arm i arm. En masterplan, som den glade venstrefløj også løber med på.

Nu står Århus pludselig i tredje uge med en protestbevægelse der går over alle aldre. Stort set alle institutioner er ramt af forældreblokade eller strejke, 3800 ansatte besluttede at holde lukket frem til onsdag.
De studerende fra seminariet er med, kulturkampen fortsætter fra Kulturcenter Huset og Åby bibliotek, de ældre fra tre lukningstruede plejecentre blev trillet ind.
Rådhuset fik en morgen besøg af 1000 børn, der sang.

De første sprækker har vist sig hos de 28 politikere bag budgetforliget “En by i bevægelse”: Hvornår skal politiet sættes ind mod syngende børn og forældre?
Den tidligere borgmester Louise Gade lagde op til skærpelse, da hun politianmeldte 43 institutioner.


Pædagogstuderende på gaden 22. september

Hvad stiller man op med en rigtig slagkraftig bevægelse, der ikke er bange for autoriteterne og ikke lader sig kyse af hverken vrede politikere eller åleglatte venstresocialdemokrater?
En bevægelse, der kan finde ud af at rette deres krav mod både regering og byråd, mod både Venstre og Socialdemokratiet.

Bevægelsen står stadig uden for magtens mure, og byens folkevalgte klamrer sig med stive ansigter stadig til slagtekniven. Afgørende for udfaldet af denne kamp er styrken i ungdommens nyvundne mod.

Flere aktioner har karakter af civil ulydighed, såsom den fredelige børnebesættelse af rådhuset. Det er en aktionsform, som alle ansatte i kommunen kan tage til sig.
Se på de unge, byens puls er drevet af de ansattes flittige hænder.
Ingen skal være bange for at bruge sin styrke og kæmpe i fællesskab.

Se også
Århus: En by rejser sig i protest

Netavisen 27. september 2006