Århus: En by rejser sig i protest

Kommunistisk Politik 18, 2006

Det blev Århus, der tog føringen i at organisere protesterne mod de fortsatte nedskæringer og spareforlig og gik forrest i 'det kommunale oprør'. Det århusianske eksempel har smittet af på hele landet. I alle landsdele er der blevet protesteret og aktioneret mod påtvungne nedskæringer. Og et klart signal: Kometen falder ned, Fogh!

I Århus samledes alle i en fælles og voksende protest. Pædagoger, forældre, brugere af Huset, socialrådgivere, skolelærere, elever – alle har været eller er kommet med. Det planlagte århusianske budgetforlig, som man vil vedtage den 5. oktober, har udløst en protestbevægelse uden sidestykke i årtier. Meget sjældent er så langvarige protester og brede kampe set noget steds i landet.

Det begyndte med en massiv demonstration mod de drastiske nedskæringer i det kommunale budgetforlig. 15.000 protesterede den 12. september, samtidig med at der demonstreredes mange andre steder Østjylland mod asociale spareplaner. Bag demonstrationen stod Initiativet mod besparelser, der er et samarbejde mellem byens faglige organisationer, brugergrupper, elev- og studenterorganisationer samt bolig- og beboerorganisationer.

Men i Århus gik man ikke hjem og lod politikerne i fred til alligevel at beslutte nedskæringer. Man fortsatte protesterne med strejker, lukninger og blokader af daginstitutioner. Onsdag i sidste uge gik 6-7.000 mennesker på gaden mod lukningen af Kulturcenter Huset i Århus. Torsdag kom de ældre fra tre lukningstruede plejecentre.

Hver eneste dag i det videre forløb bragte nye protester, nye vinkler og nye grupper ind i modstanden mod budgetaftalen mellem den nye socialdemokratiske borgmester Nikolaj Wammen og bl.a. den tidligere borgmester Louise Gade (V), der nu er rådmand – og som ville pudse politiet på forældre, der blokerede daginstitutionerne.

Politiske vrangforestillinger

Politikerne i Århus tror, at de som følge af indførelse af modulbaseret pasning og reduktion i ledelsestid ved samdrift, kan spare i alt 73 mio. kr. Det betyder reelt en reduktion af antallet af voksne, som kan regne med at stå alene med op til 20 børnehavebørn, hvor antallet af børn, der skal passes, ikke står til at falde nævneværdigt i de næste par år.

I Århus er der meget stor forskel på de enkelte institutioner, alt efter hvilken type børn og hvor stor institutionen er. Endnu har kommunen ikke løftet sløret for, hvem der er solgt. Den endelige prikkerunde kan først gå i gang efter at budgettet er vedtaget den 5. oktober.

Den store taber bliver fritidshjemmene, som kommer under skolefritidsordningen (SFO). Efter 70 år med pædagogisk fremsynethed og udfordringer til ungerne på fritidshjemmene, står den nye praksis på ”heldagsskolen”.

Kometen styrter ned, Fogh

Hvad der sker i Århus, og bliver fulgt op i mange andre byer, er skriften på væggen for Anders Fogh og hans regering. Det kommunale oprør vender sig mod de nyliberale reform, som Fogh har stået som eksponent for. Det kan ikke holdes lokalt, for de kommunale budgetter fastlægges af regeringen og Christiansborg.
Protestbevægelsen i kommunerne er den direkte forlængelse af protesterne mod 'velfærdsreformen' i maj måned, som hugger groft ind på efterløn og hele pensionssystemet.

I Århus har byens borgere valgt aktionsvejen. Hver eftermiddag har strejkende og blokaderamte ansatte fra fritidshjem og daginstitutioner mødtes foran rådhuset til protestmarkeringer – og forældre og børnehavebørn har ikke nøjedes med det: Rådhuset blev også besat.

Signalet er klart og har rystet kommunal- og landspolitikere: Nu skal nedskæringsfelttogene ophøre. Forringelserne skal stoppe. Den sociale genopretning skal i gang efter mange års nedslidning.

Netavisen 27. september 2007