Kommunalprotester, finanslov og 'velfærdsforlig'

Byg op til store aktioner ved folketingets åbning

Der lægges op til store protester over hele landet mod de massive velfærdsforringelser ved folketingets åbning tirsdag den 3. oktober.

Kommunistisk Politik 17, 2006

Forårets protester mod 'velfærdsforlig' fortsætter:
FOGH MÅ GÅ!

I de seneste uger har der været omfattende protester omkring de nye kommunale budgetter i mange byer.

Lørdag den 9. september var der således protester i ti østjyske byer, hvor hen imod 10.000 deltog – fra Randers og Silkeborg over Skanderborg, Hadsten, Hinnerup, Søften, Hammel, Hornslet til Rønde og Horsens.

Tirsdag demonstrerede 15000 vrede århusianere foran byens rådhus.

Ikke mindst har pædagoger og forældre været aktive. Der ser nemlig ud til at blive skåret ned på institutionsområdet næsten overalt i landet.

Synovate-Vilstrup har for BUPL gennemført en undersøgelse, der viser den uhyggelige tendens. Den viser blandt andet, at 40 pct. af samtlige kommuner forventer, at der afsættes færre udgifter pr. barn på børne- og ungeområdet i driftsbudgettet for år 2007 i forhold til 2006.

For sammenlægningskommunerne alene udgør denne andel 50 pct. 21 pct. af kommunerne ved endnu ikke, om der kommer besparelser på børne- og ungeområdet. Så i værste fald kan vi se frem til besparelser i over 60 pct. af landets kommuner. 

Henning Pedersen, formand for BUPL, kommenterer undersøgelsen således:
"Kommunerne skærer lige nu ned på kvaliteten i dagtilbuddene i en grad, som vi ikke har set mage til i mange år. Statsministeren skal holdes fast på, at han har lovet børnene bedre kvalitet. De to mia. kr. over fire år, han har sat af til de lovede forbedringer, er væk, når de kommunale besparelser modregnes. Faktum er derfor, at regeringen giver med den ene hånd, mens den tager med den anden."

Derfor startede en landsdækkende underskriftsindsamling den 12. september på initiativ af BUPL, FOA og forældreorganisationen FOLA. Den vil minde Fogh om et uopfyldt valgløfte: flere ansatte og bedre faciliteter i daginstitutionerne. Det modsatte sker.


Massive nedskæringer – massive protester

En lang række af Fogh-regeringens nedskæringstiltag er ved at samles og vil med stor styrke slå igennem allerede med de kommunale budgetter, der under stadig mere højlydte protester er ved at blive bragt på plads landet over. BUPL's undersøgelse viser, at den såkaldte serviceharmonisering mellem kommunerne (udligningen af serviceniveau) kommer til at betyde omfattende (kvalitets)besparelser.


15.000 på gaden i Århus 12. september mod spareplan og 'velfærdsforlig'

Kommunernes Landsforening har anbefalet en model for harmonisering af ydelserne, der lægger sig under gennemsnittet – og mere end halvdelen af kommunerne følger denne model.

Når der til 'skattestop' og sammenlægningsbesparelserne lægges de planlagte velfærdnedskæringer for finansloven for 2007 samt i det såkaldte 'velfærdsforlig', som blev indgået op til sommerferien på trods af massive protester, er der tale om voldsomme forringelser.


'Velfærd til alle'

De studerendes organisationer, som stod i forreste række i forårets protestbevægelse op til 17. maj, fortsætter også protesterne. Efter Socialdemokraternes 'velfærdsforlig' med regeringen – bl.a. med ødelæggelse af efterlønsordningen – har LO-toppen, som godkendte forliget, ikke ønsket at se fortsatte protester. LO har kategorisk afvist alle forsøg på fortsat at kræve bevarelse af efterlønnen. De kan nu ikke kontrollere gaderne!

Og fagtoppen har heller ikke kunnet forhindre uddannelsesorganisationer som DGS, PLS, EEO og andre at arbejde videre med planerne om fortsatte protester. På en konference i Nørrebrohallen 3. september mellem elevorganisationerne, politiske ungdomsinitiativer som 'Genstart Danmark' og det faglige initiativ Fagligt Ansvar enedes man om at gøre 3. oktober til en landsdækkende aktionsdag med hoveddemonstration foran Christiansborg.

Initiativet til aktionsdagen hedder 'Velfærd til alle' –
se mere på www.velfaerdtilalle.dk

Foreløbig er planlagt aktioner 3. oktober i København, Odense og Århus.


Talsmand Rosa Lund siger:
- Vi håber, initiativet vil brede sig, så der sker så meget som muligt så mange steder som muligt. Jeg håber, det vil brede sig til flere byer, siger hun og tilføjer:
- Vi håber på en stærk aktionsdag, men samtidig satser vi på, at aktiviteterne skaber nye kontakter, som kan styrke de mange lokale netværk, som allerede er etableret for velfærd.

Aktionsdagen er præsenteret af Pædagogstuderendes LandsSammenslutning, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Erhvervsskolernes Elev Organisation, der siger:
- Vi opfordrer alle forbund, fagforeninger, elev- og studieorganisationer, kommunale initiativer mod nedskæringerne, lokale velfærdsnetværk og alle andre til at tilslutte sig aktionsdagen.

Deres parolegrundlag for demo'en lyder således: 

VELFÆRD TIL ALLE

Aktionsdag for velfærd 3. oktober

(Folketingets åbningsdag)

Brug statens overskud til velfærd i kommunerne!

Staten har et overskud på 80 milliarder kr. Alligevel skal kommunerne som konsekvens af regeringens politik spare på velfærd til børn, unge og ældre.

Besparelserne betyder markante forringelser af kommunernes serviceniveau. Ikke mindst fordi mange job barberes væk og arbejdsvilkårene for kommunalt ansatte forringes yderligere.

Støt op om aktionsdagen på Folketingets åbningsdag.

Hovedparole:

Velfærd til alle

Underparoler (generelle):

Ingen besparelser på børn, unge og ældre

Flere penge til kommunal velfærd

Flere penge til kvalitet i uddannelserne

Boliger til alle

For en social integration

Underparoler (elever og studerende):

Flere penge til kvalitet i uddannelserne

Styrk 10. klasse – et tilbud til alle

Afskaf 20/20-reglen – for en SU, man kan leve af

Gratis uddannelse til alle

Lad os sammen stoppe udhulingen af den offentlige sektor og den stigende privatisering af velfærden!

Netavisen 13, september 2006