Foghs krigsforbryderregering genvalgt

Valgkommentar
Opdateret 10.2.2005

Anders Fogh og hans sorte flok af krigsforbrydere kan regere Danmark videre i de næste fire år - medmindre stærke bevægelser uden for folketinget tvinger ham til at gå af.

Fogh og Co. blev ikke stillet til regnskab for den danske deltagelse i den ulovlige Irak-krig og ulovlige besættelse af Irak - den vigtigste og værste beslutning i det sorte kabinets første regeringsperiode.
Irak-valget blev ikke et centralt tema i valgkampen, som alle vælgere måtte tage stilling til. Det blev marginaliseret og fortrængt efter en overenskomst mellem regering, 'opposition', de to TV-kanaler og de store aviser.
Anders Fogh vil selvfølgelig udlægge det som en støtte til at fortsætte den danske krigsdeltagelse og afvise antikrigsbevægelsens krav om, at tropperne trækkes hjem øjeblikkeligt.

Det var et tema for en mindre del af vælgerne - og havde utvivlsomt sin betydning for f.eks. Enhedslistens fremgang fra 4 til 6 mandater.
Det samme gjaldt spørgsmålet om EU-forfatningen, hvor SFs kursskift til at omfavne denne nyliberalismens grundlov også har fået tidligere SF-vælgere til at gå til Enhedslisten.

Samlet set fik regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti en beskeden fremgang på 0,2 pct. Venstre tabte 2,2 pct. af stemmerne, mens både De Konservative og Dansk Folkeparti gik 1,2 pct. frem.
'Oppositionen' - Radikale, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten - gik samlet 1,4 pct. og nogle mandater frem.

Foghs parti gik tilbage til 29 pct. af stemmerne og mistede fire mandater - på trods af at de købte og manipulerede medier gennem det meste af valgkampen spåede Venstre væsentlig fremgang.
Til gengæld gik De Konservative 3 mandater og det ultrareaktionære Dansk Folkeparti 2 mandater frem.

VK og DF råder efter fintællingen over tilsammen 94 mandater, mens oppositionen nu har 81 - 4 mandater flere end før valget. Ved valget i 2001 var mandatfordelingen hhv. 98 til VCKO og 77 til ABFØ.
Kristendemokraterne, der fortsat ville pege på Fogh som statsminister, blev slået helt ud af Folketinget, og dets 4 mandater fordelt mellem regering og opposition.

Valget afspejlede også en reaktion mod forsøgene på at gøre det til et 'præsidentvalg' efter amerikansk mønster, som dominerede i medierne, der fremstillede det som en kamp mellem Fogh og Lykketoft. Begge 'præsidentpartierne' gik tilbage.

Generelt havde de partier, der markerede klare holdninger, som De Radikale og Enhedslisten, frem - mens både statsministerkandidat Mogens Lykketoft og socialdemokraterne og SF måtte notere tilbagegang - S valgets største med et tab på 3,2 pct. af stemmerne og 5 mandater. SF mistede et enkelt.

- Oppositionen markerede sig ikke som opposition på de centrale og betydningsfulde politiske spørgsmål. Andet er der ikke at sige til det.
Det siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne i en kommentar ril valget.
- Socialdemokraterne og De Radikale ville ikke stille Fogh til regnskab for den ulovlige krigsdeltagelse og ville ikke sætte en dato for tilbagetrækning af de danske tropper f.eks.
Krigsforbryderegeringen burde og kunne være væltet på dette spørgsmål - men de ledende partier i oppositionen forhindrede det. Og dermed eliminerede den også sig selv som et reelt og troværdigt alternativ.

De såkaldte arbejderpartier - S, SF og Ø - støttes i regelen af fagbevægelsen og især den faglige venstrefløj, der har været meget fraværende ved dette valg. De tre partier fik tilsammen 35,4 pct., lige godt en trediedel af de afgivne stemmer.
Samlet gik de tre partier 4 mandater tilbage. Nogle forsvandt i retning af De Radikale, mens Enhedslistens fremgang udtrykker en vis tendens mod venstre.

Mogens Lykketoft drog den personlige konsekvens af valgnederlaget og meddelte på valgaftenen, at Socialdemokraterne skal have ny formand. Dagen efter fik han følgeskab af Holger K. Nielsen. Valget har kastet de to partier ud i en både ledelsesmæssig og politisk krise.
To andre partiformænd meddelte, at de gik: Mimi Jakobsen fra CD (1 pct. af stemmerne) og Rune Engelbrecht Larsen fra Minoritetspartier, der fik 0,3 pct. (8886 stemmer på landsplan).

Enhedslisten har i Vestre Storkreds fået valgt arbejdsmarkedssekretær Jørgen Arbo-Bæhr. I Nordjyllands Amt valgtes den tidligere formand for Dansk Magisterforening Per Clausen. Den 28-årige studerende Rune Lund blev valgt i Fyns amt, mens Pernille Rosenkrantz-Theil valgtes i Østre Storkreds, Frank Aaen i Århus og gruppeformand Line Barfod i Københavns Amt.

En prøveafstemning blandt unge uddannelsessøgende, organiseret af STOP NU-initiativet i ugen op til valget, tegnede et andet billede end valget generelt. Ungdomsvalget omfattede alt 455 deltagende uddannelsesinstitutioner - 100.000 unge stemte. Her fik S, SF og Ø tilsammen godt 47 pct af stemmerne (hhv. 20, 15 og 11 pct.), mens VK og Dansk Folkeparti fik 34,5 pct. tilsammen.

Se også

Landsresultatet

Demokrati og valg
Leder, Kommunistisk Politik 3, 2005

Netavisen 9. februar 2005