Dansk fredsvagt tæsket og truet på livet af det israelske militær

Pressemeddelelse fra Palæstina Fredsvagter 07.02.03

Palæstina Fredsvagter i Danmark protesterer mod den behandling de internationale fredsvagter bliver udsat for i de besatte områder. Det er ikke første gang at fredsvagterne bliver udsat for brutale overfald og skyderi. De internationale fredsvagter er i øjeblikket de eneste der dagligt overvåger den israelske besættelsesmagts handlinger og samtidig forsøger at sikre overholdelsen af Geneve-konventionen. Det internationale samfund er i øjeblikket optaget af den forestående krig mod Irak og ser derfor igennem fingrene med de krigsforbrydelser der dagligt foregår i de besatte områder.
Vi opfordrer derfor Folketinget, regeringen og udenrigsministeriet til at protestere overfor de israelske myndigheder mod behandlingen af først og fremmest palæstinenserne men også mod behandlingen af de internationale fredsvagter i områderne.
Den aktuelle årsag til vores protest er følgende hændelse:

Dansk fredsvagt tæsket og truet på livet af det israelske militær

Under fredsvagters overvågning af Azmut checkpointet ved Nablus torsdag ved middagstid, oplevede den 25-årige danske fredsvagt Tommy Peter Nielsen sammen med tre svenskere, at det israelske militær tilbageholdt 40-50 palæstinensiske mænd, kvinder og børn. Flere af palæstinenserne havde været tilbageholdt siden kl. 6 om morgenen. De havde alle været på vej fra de omkringliggende landsbyer til Nablus for at handle ind eller gå i skole.

Da de fire fredsvagter forsøgte at gå frem mod checkpointet for at overvåge behandlingen af de mange palæstinensere åbnede soldaterne ild direkte mod dem. Soldaterne advarede fredsvagterne om, at hvis de fortsatte ville de blive skudt i benene.
Fredsvagterne stoppede op. Soldaterne vendte tilbage til palæstinenserne, hvorefter fredsvagterne igen gik frem mod soldaterne, som atter skød efter dem. Dette gentog sig flere gange. Samtidig skød soldaterne også mod palæstinensere som befandt sig på de omkringliggende marker. Fredsvagterne så én palæstinenser falde om.

Tommy fortæller fra sin telefon:
“Jeg ringede på min mobil til det israelske militærs pressecenter for at høre om der var udgangsforbud eller lukkede områder omkring Nablus. Det afkræftigede de og de var temmeligt overraskede over at høre, at palæstinenserne og vi alligevel blev beskudt”.

Ved halvtre tiden tvang soldaterne 10 af kvinderne tilbage til deres landsby sammen med to af svenskerne. Da de forlod stedet skød soldaterne vildt hen over hovedet på dem. To af soldaterne sprang frem mod gruppen og slog en kvinde flere gange med deres geværer.
"Dette er vores land” bønfaldt kvinden, mens soldaten slog hende. "Vi ønsker bare at komme hjem"
Tommy forsøgte at protestere og blev brutalt overfaldet og banket af tre af soldaterne. Befalingsmanden var den værste, han nikkede bl.a. Tommy en skalle med sin hjelm.

Ved femtiden fik resten af kvinderne deres ID kort tilbage men blev tvunget til at gå til Nablus. Nu var dagen gået og kvinderne ville hellere hjem til landsbyerne, men det måtte de ikke. De bad så Tommy og den anden fredsvagt om at følge dem på vej. De tilbageværende palæstinensiske mænd stod herefter alene tilbageholdt af soldaterne.

Tommy opholder sig stadig i Nablus, hvor han af en læge har fået konstateret hjernerystelse. Fredag agter han at indsende en klage over hændelsen og overfaldet til de israelske militære myndighder.

Se også:
Palæstinafredsvagtens første dag Netavisen 05.02.03

Tommy Peter Nielsen kan kontaktes på tlf:
+972 57 81 19 88

Palæstina Fredsvagter
v. Bent Erik Krøyer
20 81 88 32

Netavisen 7. februar 2003