OSCE optrapper i Ukraine - med Danmark i spidsen

 Et dansk-ledet multinationalt team af OSCE -inspektører med deltagelse af Tyskland, Polen, Østrig og Sverige indleder i dag sin mission i Østukraine.

 



Nicolai Wammen - tdl. europaminister, nu krigsminister


Det er den tyske kansler Merkel, der har presset på for at OSCE – Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa – udvider sin tilstedeværelse i Ukraine med et hold nye inspektører i Østukraine.

Såvel USA som Rusland er medlemmer af OSCE og skal ifølge Ritzau begge have godkendt dette skridt.

Udviklingen i Ukraine er ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen (S) »stærkt bekymrende«, og derfor mener han, at ”neutrale aktører” i landet er afgørende.


OSCE i Ukraine de sidste 20 år

OSCE er imidlertid ikke en neutral aktør – heller ikke i Ukraine. OSCE har arbejdet i Ukraine siden 1994 og har siden 1999 udviklet, hvad de kalder et tværgående økonomisk- miljø-politisk-militær program i samarbejde med Ukraine regering og hær.

Programmet indebærer bl.a. en styrkelse af sikkerheden ved Ukraines grænser. 

OSCE har desuden gennemført den del af EUs militærstrategi, der kaldes ”The Rule of Law”. Hvilket bedst kan oversættes med ”hersk via lov”.

Konkret har det betydet, at man har udformet opbygningen af lovgivningen, opbygget et retssystem, uddannet jurister og dommere efter EUs og USA nyliberalistiske normer. Officielt for at uddanne ukrainerne i menneskerettigheder.

Ligesom man officielt er i Ukraine for at hjælpe dem med kvindefrigørelse og vold mod kvinder i hjemmene.


Samtænkt stabilisering


Forsvarsminister Nicolai Wammen udtaler i forbindelse med den nye mission:
”Udviklingen i Ukraine er stærkt bekymrende, og vi følger situationen nøje i EU og i NATO. Det er derfor også helt naturligt, at Danmark har påtaget sig ledelsen af det multinationale team i regi af OSCE”.

Og det er da heller ikke tilfældigt at netop Danmark står i spidsen for OSCE missionen. Danmark er et af de lande i EU og NATO, der er nået rigtig langt i opbygningen den militærstrategi som kaldes ”samtænkt stabiliseringsindsats”.

 Den betyder, at man sammenkobler civil-, bistand-, humanitær og militær som en samlet indsats for at få kontrol over råstoffer, markeder og strategisk vigtige landområder.

Her har ”Rule by law” vist sig som en effektiv ”fredelig besættelse”, der giver adgang til et land marked og råstoffer via lovgivningen.

Den danske regering offentliggjorde den danske udgave af EUs fælles sikkerheds og militær politik –  ’Danmarks samtænkte stabiliseringsindsats i verdens brændpunkter’ - 13. september sidste år.


Se

Danmarks samtænkte stabiliseringsindsatser i verdens brændpunkter
Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet


Se også

Ukrainekrisen: Ny kold krig i Europa
Af Stop Terrorkrigen

”Samtænkt stabiliseringsindsats”: Danmark giver 10 millioner i støtte til militær indsats i CAR
Netavisen 24. februar 2014

Danmark i EU's militære opbygning og krige
Af Dorte Grenaa, Stop Terrorkrigen



Netavisen 20. marrts 2014