Nej til imperialistisk indblanding i Afrika - Ingen danske tropper til Mali

 

Danmark er af FN blevet bedt om at deltage i den militære intervention i Mali. Fredsbevægelsen siger Nej.


 

 

Frankrig, den tidligere kolonimagt i Mali, plejer sine økonomiske interesser i Afrika med tilbagevendende militæroperationer, og fungerer her også som spydspids for hele EU. Franske soldater er almindelige på det afrikanske kontinent.

Frankrig spillede en hovedrolle i krigen mod Libyen, der har bragt islamister til magten i et kaotisk og søndersplittet land, og i øjeblikket har præsident Hollandes tropper travlt med krige både i Mali og Den Centralafrikanske Republik.

FN er sat ind i tæt sammenhæng med den franske operation. Nu stiller spørgsmålet sig, om Danmark skal gå ind i og deltage i den militære besættelse med stabsofficerer og Herkulesfly?

Bliver denne operation automatisk fredsbevarende fordi FN er trådt ind? Eller skal fredsbevægelsen vende sig imod, at Danmark igen blander sig militært?

Enhedslisten mener f.eks. at man kan skille de to operationer ad – FN-operationen og den franske krigsførelse - selvom de er indlysende tæt forbundne.

Nicolai Villumsen udtaler, at EL er positiv overfor FN-operationen, men ikke ønsker at støtte fransk tilstedeværelse i Mali. EL mener, at der kan gives garantier for en adskillelse.

- For os er det afgørende, at det er FN og ikke de franske tropper i Mali, Danmark støtter. Det har vi brug for at sikre os, før vi kan give forslaget vores endelige opbakning, siger Nicolai Villumsen til Politiken.

Men ord kan ikke adskille noget, der i realiteten er to sider af samme sag.

FN-operationen har fra starten haft til formål at samarbejde med det franske militær, og i det hele taget sikre en 'vestlig fred' og adgangen til området, der er yderst rigt på naturressourcer.

- Uanset hvordan man forsøger at besmykke den dansk militær deltagelse med etiketter som ’fredsbevarende’ eller ’humanitær’ er den en del af en ulovlig imperialistisk røverkrig, og fredsbevægelsen siger klart nej til denne mission, siger Dorte Grenaa, talsperson for antikrigsinitiativet Stop Terrorkrigen.

Også fredsgruppen Valby og Sydvest mod krig tager skarp afstand fra dansk militær deltagelse

Se

Danmark og gen-kolonialiseringen af Afrika
Stop Terrorkrigen 10. december 2013

Imperialistiske interesser og indblanding i Afrika er et af EU's fokusområder.

Det kan både være gennem de enkelte lande, gennem EU's indsatsgrupper eller indirekte igennem afrikanske hærenheder.

Både Danmark og EU har store imperialistiske forhåbninger til hvad der kan presses ud af Afrika, som også USA og Kina har det. Adgangen til Afrikas landbrugsjord, mineraler, olie mm. er et kæmpemæssigt imperialistisk interesseområde.

Det er disse hensyn der styrer den aktuelle danske militære indblanding i Mali.




Netavisen 10. december 2013