NATO-militærøvelse følges op af EU-strategimøde for Østersøregionen


Knap var NATOs største militærøvelse siden den kolde krig ”Steadfast Jazz” afblæst, før en mindre hær af politikere, erhvervsfolk, embedsmænd og NGOer indtog scenen med EU's strategiforum for Østersø områdets fremtid. Denne gang med hovedvægt på EUs planer for at bruge energi, industri og infrastruktur på landjord og i Østersøen i opbygning af en stræk central magt.



Fire år efter lanceringen af EU's første makroregion mødes repræsentanter for de 8 deltagende EU-lande i Vilnius i denne uges forum med Johannes Hahn, kommissær for regionalpolitik, i anledning af det årlige forum for EU-strategien for Østersøområdet. Der deltager desuden repræsentanter for Rusland og Norge.

EU's strategi for Østersøregionen har til formål at forbedre sikkerheden og infrastrukturen omkring energi forsyningen til EUs civile og militære industri gennem f. eks. nye terminaler for flydende naturgas samt sikre adgangen for handels- og militær søfart til den energi, de har behov for.

Danmark udgør sammen med Sverige, Finland, Tyskland, Estland, Letland, Litauen og Polen de otte lande i denne såkaldte EU macro-region. Tilsammen udgør de 17 % af EU's befolkning eller 85 millioner.


Dansk regering dybt involveret

Den danske regering var med til på EU kommissionen sidste topmøde i oktober at beslutte yderligere at sætte fart på EU strategien for regionen. Officielt udadtil hedder det sig, at det først og fremmest er en fælles indsats for miljøet og til bekæmpelse af forurening.

Men det er næppe tilfældigt når Mærsk-landet Danmark står i spidsen for 2 af de vigtigste strategiske EU-projekter i ”Østersøregionen”.

Den ene som Danmark har ledt siden 2008 'Efficient Sea' handler om sikkerhedssystemer, it-kommunikation og højteknologisk navigationssystemer og -tjenester til søs. Det er den danske søfartsstyrelse, der leder forskning og afprøvning og øvelser med nyt fælles udstyr. Projektet har et budget på 8 mill. euro, der finansieres af EU's regionalfonde, EU- Østersø deltagerlandene (inkl. Danmark) og den norske stat.

HELCOM handler om at udvikle Østersøen som en fælles ressource for industri, fiskeri, landbrug, søfart og miljø. Det er bedre kendt som Helsinki-konventionen, og Danmark har haft formandskabet siden 2012 og frem til juli 2014.

Det tredje af de projekte, som EU har udpeget som de strategisk vigtigste er EMSA – EU's Maritime Sikkerheds Agentur - der blandt en lang række opgaver beskæftiger sig med satellitovervågning.

Her deltager Danmark med chefen for søfartsstyrelsen og økonomi- og handelsministre.


Centralmagt og militærmagt 

I EU's centralistiske statsopbygning har Østersøregionen fået til opgave at udvikle de tre specifikke dele af den overordnede 2020-EU strategi for en stærk økonomisk og militær EU stat.

De indgår desuden i den militærstrategi, som skal vedtages på EU topmødet i december. Her operer man med den fysiske militærmagt, den højteknologiske våben- og civil/militær-industri samt energiforsyningen til den militære opbygning.

Til gennemførelse af dette indgår en klar plan for arbejdsdeling mellem EU-regionerne og EU-landene.

EU's vægt på produktion og energi i sin militærstrategi bakkes kraftigt op af NATO som et led i arbejdsdelingen mellem disse to organisationer i forhold til at råde over verdens største krigsmaskine sammen med USA.



Se også


Steadfast Jazz i gang: Største NATO-øvelse siden den kolde krig
Netavisen 5. november 2013

NATO-scenarie: Østersø-lande som krigszone

Netavisen 6. november 2013


Netavisen 12. november 2013