ECB: Udemokratisk institution i EU får mere magt i Bankunionen


EU-parlamentet overlader overvågning af bankerne i hænder på Den Europæiske Centralbank trods stor kritik af manglende demokratisk kontrol


Af Folkebevægelsen mod EU

 

 

Et flertal i EU-parlamentet stemte i dag for at overlade overvågningen af banker i hænderne på Den Europæiske Centralbank (ECB). Det er den såkaldte SSM, som er den første store element i Bankunionen.

SSM skal som udgangspunkt gælde for de 6000 kreditinstitutter i euroområdet, men er åben for ’ikke-eurolande’. ECB vil stå for den direkte overvågning af 150 største og vigtigste banker. De nationale myndigheder vil stå for dag-til-dag overvågningen af de mindre banker, men ECB kan til enhver tid gribe ind i overvågningen af bankerne og diktere, hvad de nationale myndigheder skal gøre.

Dermed får ECB en enorm magt, som slet ikke modsvares af en demokratisk kontrol. Søren Søndergaard, Medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, kalder af-demokratiseringen ”absurd”.

Med overvågningsmekanismen på plads er vejen banet for de to sidste elementer i Bankunionen. Det drejer sig om en fælles afviklingsmekanisme og en fælles indskydergarantifond.

Afviklingsmekanismen vil formentligt give EU magt til at lukke og slukke landes banker. Det kan i sidste ende det koste de danske banker dyrt og dermed den almindelige bankkunde. Banker kommer nemlig til at hæfte solidarisk med fallitboer i andre lande.

-  Bankunionen udhuler vores økonomiske selvbestemmelse, og kan i sidste ende komme til at koste milliarder, udtaler Søren Søndergaard.

Indtil videre har den danske regering endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal være med i Bankunionen. Økonomiminister Margrethe Vestager har udtalt, at man er i gang med at vurdere de nuværende forslag.
Se også


Euroens Forenede Stater: ’Hen imod en egentlig Økonomisk og Monetær Union’
Kommunistisk Politik 14, 2012


Den europæiske stabilitetsmekanisme og finanspagten: Over loven!
Kommunistisk Politik 14, 2012Netavisen 12. september 2013