Se flere artikler på
kpnet.dk

 

 


 

Multinational deltid blandt unge


Er du butiksansat kan du sikkert nikke genkendende til disse kendetegn ved arbejdet:Lav løn,  lav indflydelse, lavt timetal, lav fagforenings organisationsgrad, lav uddannelse, lav anciennitet, lav anerkendelse. Lavsi arbejdstider.

Afskaffelsen af lukkeloven gav ikke, som regeringen lovede, flere job, men derimod arbejdstider spredt mellem kl. 9.00 – 22.00 alle ugens dage. Og et øget tempo i omlægningen  til deltidsstillinger.

Et meget store antal unge ansatte udgør i dag handelsbranchen.  Danmark er det land i Europa som har den absolut største andel af unge ansat. Næsten halvdelen er mellem 15-24 år.  Alene i supermarkedskæden COOP er 72 procent af medarbejderne under 25 år.

Stigningen i deltid inden for handel er højere end for alle andre brancher. Næsten hver tredie ansat er på deltid.

I hele EU er der nu 22.2 % af de ansatte som er deltidsansat. I Danmark er 28 % af de ansatte deltidsansatte.


GENERATION
2000+

- OG DELTIDEN


Multinational deltid

Det er de multinationale kæder, der sidder på området, og de dikterer løn og arbejdsforhold for verdens 300 millioner ansatte indenfor denne sektor. Kæder som H&M, NETTO, ALDI, IKEA osv.

Det er ikke kun udvalget og indholdet i butikkernes varer, der ensrettes hvor end i verden man er, men det er i høj grad også de ansættes løn- og arbejdsforhold.

Overalt er udvidelsen af åbningstiderne blevet dækket af en stadig mere fleksibel arbejdsstyrke med stigende deltidsarbejde.   


Arbejdende fattige

Virksomhederne øget indtjening sker ved at man overalt skruer på de knapper, der hedder øget deltidsansættelser og ansættelse af unge ufaglærte.

Ikke mindst i Danmark, der sammen med Holland har EU's største ungdoms deltidsarbejdsmarked.

I Tyskland stiger andelen af ´arbejdende fattige´ især gennem de store nedskæringer i lønnen,

Herhjemme skabes en stor gruppe 'Working Poor' med udbredelsen af deltidsarbejde.


Se også  

Unges arbejde er blevet deltid
Netavisen 16. marts 2013

Unge tvinges på deltid

Netavisen 17. marts 2013

Netavisen 18. marts 2013