Se flere artikler på
kpnet.dk

 

 

 

Unge tvinges på deltid

Under halvdelen af FOAs unge medlemmer har fuldtidsjobs. Samtidig ønsker 78 procent af de unge at få en fast fuldtidsstilling. Det viser en undersøgelse fra FOA i 2012

En af dem er den 18-årige Pernille, fastansat social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen i Slagelse.


Måtte ned på otte timer


GENERATION
2000+

- OG DELTIDEN


“Da jeg var færdig med min uddannelse i juni, startede jeg på 30 timer, men fra januar måtte jeg gå ned på bare otte timer. Jeg vil gerne flytte hjemmefra, men med kun 4.000 kroner på kontoen hver måned, må det vente," siger hun til FOAs fagblad.

Pernille ser nu frem til sommeren, hvor hun igen har udsigt til to måneder på 30 timer. Fra august er hun tilbage i uvished og kan ikke engang regne med at beholde de otte timer.

“Fremtiden ser mørk ud. Jeg har søgt mange ledige stillinger," siger hun.

Kun fire procent af de opslåede job for sosu-hjælpere var fuldtidsstillinger. Det samme gjaldt for 18 procent af stillingerne som pædagogmedhjælper og 19 procent for social-og sundhedsassistenter Det viser tal FOA-Jobs annoncestatistik i fjerde kvartal 2011.


Arbejdsløsheden presser på

Historier som Saschas på 21 år, der forgæves har søgt utallige stillinger siden hun blev færdig som pædagogisk assistent i december 2011 er ligesom Pernilles hverdag for mange unge kvinder.

Sascha er ikke engang blevet indkaldt til en eneste jobsamtale i forbindelse med de mange ansøgninger. Det råd hun får er ´videreuddannelse´. Men assistentuddannelse giver ikke merit og Sascha har heller ikke råd til at tage endnu en uddannelse.

Pædagogiske assistenter topper listen over arbejdsløshed blandt nyuddannede, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Hver tredje pædagogisk assistent er arbejdsløs i mindst 26 uger, mens gennemsnittet for alle nyuddannede er hver syvende.


30.000 stillinger forsvundet


De sidste 2 år er der forsvundet 30.000 ordinære fuldtidsstillinger forsvundet indenfor kommuner og regionerne.

De deltidsansatte indenfor det kommunale område har siden trepartsaftalen i 2007 haft ret til at blive tilbudt flere timer. Hvis man har en kollega, der stopper i en fuldtidsstilling, så har man ret til at få tilbudt de timer, hvis man selv sidder i en deltidsstilling og ønsker at gå op i tid.

Men det har ikke rykket nævneværdigt. Næsten hver gang giver ledelsen afslag med den begrundelse, at der skal spares.

Beregninger fra FOA viser, at hvis de medlemmer, der ønskede at arbejde flere timer, fik lov til det ville der alene blandt FOAs medlemmer kunne skabes, hvad der svarer til 2.000 flere stillinger.


Se også

Unges arbejde er blevet deltid

Netavisen 16. marts 2013

Multinational deltid bandt unge
Netavisen 18. marts 2013

Netavisen 17. marts 2013