Protester over hele Sverige: Man kan ikke være neutral i kampen mod  fascisme


Siden den 8.marts, hvor 6 personer blev indlagt efter det højreekstreme overfald, 4 med knivstik, har tusindvis af mennesker været på gaden i anti-facistiske og anti nazistiske protester. Det svenske Säpo mener ikke de svenske knivnazister, som stiller op til valg, er til fare for nogen.Protest i Malmø mod nazi-knivmordforsøg Foto: libcom.org


En af de tre højreekstremister, der blev anholdt i Malmø efter weekendens mordforsøg, blev onsdag sat på fri fod. Det besluttede tingsretten i Malmø. Afgørelsen vakte både vrede og uro blandt de mange fremmødte.

Sigtelsen mod ham opretholdes, og en fjerde person eftersøges for deltagelse i forbrydelsen.

Ifølge det svenske Expo, der kortlægger højreekstremister, har mindst 2 af de anholdte tilknytning til Svenskarnas Parti, der er åbent nazistisk.

En pressemeddelelse fra partiet selv bekræfter desuden at deres medlemmer har været indblandet.

Hele ugen demonstreres der i mange byer over hele Sverige. Siden den 8.marts, hvor 6 personer blev indlagt efter det højreekstreme overfald, 4 med knivstik, har tusindvis af mennesker været på gaden i anti-facistiske og anti nazistiske protester

-Det er viktigt at vise, at vi ikke bliver gjort tavse af nazisterne lyder det fra en af gårdsdagens demo’er arrangeret af  ”Helsingborg mot rasism”:
-Man kan ikke forholde sig neutral i kampen mod fascisme og rascisme.


’Kämpa Showan’


Til stor undren for mange fastholder det svenske politi, at de ikke kan finde et motiv for overfaldet, og endnu ikke har kunnet regne ud, hvorvidt det var planlagt eller ej.

Det på trods af, at overfaldet fandt sted mod deltagere fra  en feministisk demo på Möllevangstorvet, der var på vej til et annonceret afterparty i Folkets Park. Og på trods af, at to af de personer, der blev stukket ned, var særdeles velkendte i det antifacistiske miljø.

Den ene er den  svensk-iranske antifascist og fodboldsupporter, Showan Shattak, der stadig ligger svært skadet i koma på hospitalet i Lund, den anden danske Charlotte Johannsen, der tidligere har infiltreret det århusianske nazimiljø og hooligan-gruppen White Pride og skrev bogen ’Forklædt som nazist’ om det.

Parolen "Kämpa Showan" spredes nu over internet som symbol på kampen mod fascismen.

Politiet kalder det fortsat et ’politisk masseslagsmål’ i et forsøg på at slå antifacister og facister over én kam.


SÂPO ser forsat til venstre trods 14 nazimord

Også det svenske sikkerhedspoliti SÂPO kristiseres for stadig at påstå, at både venstrekræfter  og muslimske ekstremister  er langt farligere end  højrekræfterne i Sverige.

Det stemmer nemlig ikke med svenskernes egne erfaringer. De sidste 10 år  har svenske nazister begået 14 politiske mord!

Foruden adskillige mishandlinger og overfald både på enkeltpersoner og på demonstrationer som i Kärrstorp uden for Stckholm i december sidste år – og i et stadig øget antal.

SÂPO fastholder desuden, at de ikke havde grund til at bekymre sig om de svenske nazister fra Svenskernas Parti, der lige var vendt hjem fra deltagelse i opstanden i Ukraine.

Mindst en af gruppen, der havde været i Ukraine for at støtte fascistpartiet Svoboda,  deltog i mordforsøgene i Malmø.

Også den danske presse videregiver denne holdning. Dagen efter nazisternes mordforsøg bragte P1 Orientering et langt indslag om faren fra de svenske anti-fascisters ’voldelige hensigter´.

2014: Svensk valgår med nazi på stemmesedlen

Højreekstremismen er opmuntret  af dets fremgange rundt om i EU og Ukraine.

 I Sverige er 2014 valgår til både landsting, kommune og lensting samt til EU-parlamentet.

Det fascistiske højre drømmer om et parlamentarisk gennembrud i kølvandet på Sverigesdemokraternes succes ved sidste rigsdagsvalg.

De har brug for en offensiv, der kan se ud som et politisk slagsmål mellem venstre og højrekræfter, hvor de får adgang til medierne og kan , fiske i rørte vande.

Svenskarnas Parti, White Pride og andre grupper organiserer overfald og slagsmål på gaderne, mens slipseklædte unge mænd fra samme parti deler kanelboller og fine brochurer ud i valgkampen.

Det nazistiske Svenskarnes Parti stiller op til kommunalvalg i 30 kommuner i landet.

Det er tidligere kommet frem i rapporter,  at hele White Pride og det nazistiske miljø har adgang til skydevåben, sprængstof, træning i grov vold,  og har kapital bag sig.

Svenskarnas Parti (SvP) hed for 5 år siden Nationalsocialistisk Front og er en pendant til og forbillede for det nye danske naziparti Danskernes Parti.

En af de kommuner, hvor partiet stiller op, er Helsingborg. Her er deres kandidat tidligere ledende medlem af Nationalsocialitsisk Front, og dømt for bl.a. hetz mod folkegrupper.

SvP skriver i sit politiske program at der "er brug for et etnisk homogent livsrum" og at "Kun personer som er genetisk lig med svenskerne skal kunne få medborgerskab".

Ikke-svenskere, ifølge partiets definition, skal ikke kunne opnå nogen magtpositioner og skal ikke kunne eje og drive massemedier.

SvP skriver desuden af staten og landstinget skal erstattes af et nyt system der bygger på kompetence, ansvar og almennytte.
For fire år siden stillede SvP kun op i otte kommuner.

Mange af de aktuelle demo’er er både en støtte til de anti-facistiske kræfter og mod SvP’s opstilling til kommunalvalget.Se også


Malmö: Sammanställning om händelseförloppet vid naziattacken
Motkraft 11. marts 2014 (sv)

Nazistisk mordforsøg i Malmø: Gruppen netop kommet hjem fra Ukraine
Netavisen 10. marts 2013


Netavisen 13. marts 2014