Firmaet DuPont: Den sorte tråd fra nazisme til GMO


Firmaet DuPont, der muligvis snart får deres genmodificerede majs 1507 godkendt til dyrkning i EU, er et firma med en lang historie af vold og indgriben i international politik. DuPont havde bl.a. en fremtrædende rolle i opbygningen af nazismen i Tyskland og deltog aktivt i kupforsøg og terror i USA. Under 2. verdenskrig fortsatte de forretningerne i nazi-Tyskland og under Vietnamkrigen producerede de napalm og agent orange. I dag er de blandt verens ledende indenfor biotekindustrien. Deres profitstyrede indflydelse på vores liv og verdens udvikling er et faktum i dag som dengang. Det må samtidig slås fast, at firmaet DuPonts hemmeligheder snarere er reglen end undtagelsen, når man går bag om overfladen på verdens førende kapitalgrupper.


DuPonts kapital grundlagdes på krudtsalg til USA's mange krige

Det heltebillede som medier og historieskrivere har skabt, og stadig skaber, af USA som en fredens og demokratiets nation ligger meget langt fra virkeligheden – nu som før. Går vi tilbage til 1930-erne og ser på fascismen og nazismen, var disse kræfter bestemt ikke isoleret til Tyskland, Italien og lignende velkendte steder.

USA var et vigtigt arnested for de reaktionære strømninger i tiden efter 1. verdenskrig – eller mere præcist - USA's førende kapitalister var.

Kast f.eks. blikket på firmaet DuPont, der nu måske snart får tilladelse til at dyrke deres genmodificerede majs på markerne i Europa. En lang og voldelig historie er deres fundament – som det er tilfældet for en række af verdens 'førende' og 'innovative' virksomheder.

I USA stod firmaet DuPont sammen med andre ledende kapitalister bag nazistisk propaganda, et fascistisk kupforsøg, 'inspirerede' til den nazistiske racehygiejne og antisemitisme, de samarbejdede med tyske storbanker og deltog i financieringen af både det tyske nazistparti og Mussolini i Italien og stod aktivt bag deres regimer efter de kom til magten.


Statskup i USA

I 1933 planlagde en fascistisk gruppe i USA et kupforsøg mod Franklin D. Roosevelts regering, efter dennes lancering af New Deal.

Ultra-højregruppen bag kuppet hed 'American Liberty League', hvis bagmænd sammen med Rockefeller familien bl.a. var DuPont og banken J P Morgan, der senere blev fusioneret med Rockefellers bank Chase. Banken bar efter fusionen navnet Morgan Chase.

Kuppet blev dog afsløret inden det blev gennemført. Tanken havde været at samle og organisere frustrerede krigsveteraner i en fascistisk hærenhed.

En anden af kupmagerne havde forøvrigt også et velkendt navn. Nemlig Prescott Bush, farfar til tidligere præsident George W Bush.

I 1938 kårede magasinet Time Hitler som 'Person og the Year'

American Liberty League stod ikke kun bag det mislykkede kupforsøg. De var generelt meget aktive i spredning af antikommunistisk, fascistisk og antisemittisk hadepropaganda i stort omfang. Desuden kontrollerede de næsten alle større aviser, bl..a The New York Times.

Gennem sit shipping-firma gav Prescott Bush f.eks. gratis rejser til journalister, der ville skrive positivt om nazi-Tyskland. Som journalister i dag sendes ud af de krigsførende og holdes 'embedded' og under politisk kontrol.

Store dele af American Liberty League's program blev i øvrigt senere indkorporeret i Republikanernes program fra 1936.


DuPont starter op på krudt og krig

Lignende historier kunne skrives om en række andre af de ledende firmaer i vores kapitalistiske virkelighed, men her kommer lidt flere oplysninger om firmaet DuPont, den aktuelle ansøger til retten til at sælge genmodificerede majsfrø i Europa.

Firmaet blev grundlagt i 1803 af Eleuthere Irenee DuPont, en fransk krudtproducent, der var flygtet fra den franske revolution. DuPont tjente godt på bl.a. den amerikanske borgerkrig og kom til at dominere USA's krudtproduktion i mere end et århundrede.

I 1907 betød USA's anti-trustlov, at DuPont fik konkurrence på ammunitionsområdet. Som en reaktion på loven dannede DuPont nye krudtvirksomheder under andre navne og udvidede og spredte sine investeringer til også at gælde avisproduktion, kemikalier, maling, farver, lakker og kunststoffer som cellofan og rayon.

DuPont var stadig verdens største producent af dynamit og krudt og udviklede militærriflen. Første verdenskrig gav kæmpemæssige profitter til DuPont. De leverede 40 % af verdenskrigens ammunition !

I mellemkrigstiden var DuPont fortsat førende indenfor eksplosiver og ledende indenfor kemisk produktion, bilproduktion, kunstgummi og andre krigsrelaterede og strategiske stoffer.


Nazismen sættes ind mod den revolutionære bevægelse

Den socialistisk revolution i Sovjet Unionen var i 1920-erne og 30-erne borgerskabets store skræk og antikommunismen stod i centrum. Mens den store depression ramte i USA og Europa gik det godt for økonomien i det socialistiske Sovjet. Nazi-tyskland mobiliserede til krig mod øst og Hitler lovede i Mein Kampf at sætte hårdt ind mod arbejderklassens organisering og landets stærke kommunistparti.

Profitterne skulle øges ved at få lønningerne presset ned gennem terror og nye markeder skulle vindes gennem krig. Kapitalen verden over gik i offensiven mod arbejderklassen, og de fleste af USA's førende kapitalister så store perspektiver i fascisme og nazisme som et våben mod den revolution de frygtede, mod arbejderklassens organisering, og de så krig som en yderst profitgivende mulighed indenfor våben, tekniske hjælpemidler, materialer, olie osv.

Historikere vurderer, at uden USA's deltagelse i opbygningen af nazismen, med støtte fra USA's førende industrier, ikke mindst deres olie, køretøjer, deres kapital - havde Tyskland ikke kunnet gennemføre deres blitzkrig. En række amerikanske firmaer byggede afdelinger i Tyskland og var direkte drivende i at vælge nazismen som kapitalens 'løsning' på den økonomiske og politiske krise.

Udover DuPont investerede bl.a. disse firmaer i nazismen i Tyskland: IBM, Ford, Standard Oil of New Jersey (Exxon), ITT, Union Carbide, Gilette, Generel Electric, Singer, Coca Cola, J P Morgan, Union Bank of New York, Chase Bank, Random House, Kodak, Allianz, Novartis, Nestlé og BMW.

Terror mod arbejderne på General Motors

DuPont ejede General Motors og her grundlagde firmaet en antikommunistisk terrororganisation for at stoppe den faglige organisering, kaldet 'Black Legion'. Black Legions folk bombede fagforeningskontorer, satte ild til fagligt og politisk aktives hjem, torturerede fagforeningsfolk og dræbte et stort antal. Mange af deres ofre var sorte.

Black Legion samarbejdede med Ku Klux Klan og rekrutterede medlemmer til dem. At stoppe de røde og stoppe organiseringen af arbejderklassen var det fælles mål. Efter 1933 infiltrerede organisationen dele af politiet.

Fords fabrikker og General Motors gjorde også brug af en af de andre medlemmer i broderskabet, Charles Bedaux. Han var rationaliseringsekspert og arbejdede med hvordan man trak maksimalt arbejde ud af farbrikkens arbejdere på et minimum af tid. Resultatet var højere tempo ved samlebåndet og øgning i antallet af arbejdsulykker.

Omkring 1935 blev det afsløret, at DuPont havde stået for at sabotere en nedrustningskonference i Geneve og en af firmaets ledere udtalte efterfølgende, at regeringen nu snart måtte have lært, hvem der bestemte i landet.

DuPont, og særligt general Motors (GM), var en stor bidragyder til det tyske nazistiske militær. GM købte det tyske Obel og i 1935 åbnede GM en fabrik med produktion af 'Blitz' militærkøretøjer, hvad der fik Adolf Hitler til at belønne GM's chef med ordenen 'Den tyske ørn' af første grad.

Der blev også bygget tanks, pansrede køretøjer og andet krigsmateriel. I samarbejde med Rockefellers Standard Oil of New Jersey (senere Exxon) udviklede man i samarbejde med I.G. Farben fabrikker der producerede blytilsætning til benzin, hvilket betød en kraftig øgning af Tysklands brændstofreserver og kampkraft gennem den større motorkraft blytilsætningen gav.

Efter at USA gik ind i 2. verdenskrig fik DuPont et nyt marked for krigsmateriel, de allierede. De producerede bl.a. faldskærme, dæk, skudsikre veste og ikke mindst atombomben.

DuPont udviklede senere materialer til det amerikanske rumprogram "Apollo Project".

Under krigen kunne man se, hvordan de amerikansk ejede fabrikker i Tyskland i det store og hele undgik bombardementer og fabrikkerne arbejdede uantastet videre, nu i mange tilfælde med slavearbejdere og koncentrationslejrfanger som arbejdskraft.

Ordren til at spare de amerikansk ejede fabrikker i Tyskland skulle være kommet direkte fra Roosevelts tætte rådgiver Bernard Baruch.

Under og efter krigen lykkedes det at udføre kapital til ejerne over svejtsiske banker, banker der var fællesejet af tysk og amerikansk kapital, som Rockefellers bank og den internationale bank "Bank for international settlements (BIS)". Banken var oprettet af tysk og amerikansk kapital i fællesskab inde krigen.

DuPont og atombomben

I samarbejde med den amerikanske stat, Storbritannien og Canada udviklede DuPont "The Manhatten Projekt", der producerede verdens første atombombe og en tilknyttet plutoniumfabrik, "Hanford Plutonium".

Bomberne der blev kastet over Hiroshima og Nagasaki kom fra DuPonts fabrikker.

DuPont er også efter krigen forsat som våbenproducent for den amerikanske regering og har opfundet en række våben og våbendele, herunder kemiske våben.

Under Vietnam-krigen producerede de (parallelt med andre frimaer som Monsanto) Agent Orange og napalm, afløvningsmidlet der har dræbt millioner af mennesker i Asien og smadret store økosystemer.

I 1950'erne stod DuPont bag "Savannah River Site", hvor de videreudviklede den amerikanske atombombe, herunder neutronbomben.


Kendte varer på hylderne fra DuPont og flere facts

Blandt DuPonts mange produkter finder vi både en række af verdens kendte forbrugsvarer, herunder dem der gør sig bemærkede ved at være yderst sundhedsfarlige som insektgifte, ukrudtsmidler, formaldehyd, dioxin, blyholdig maling, højt forarbejdede madvarer med og uden GMO, teflon overfladebehandling, plutonium, Agent Orange, napalm, blyholdig benzin, PCB, DDT og CFC-gasser, bl.a freon.

Da den globale opvarmning blev kendt, og modstanden mod ødelæggelse af ozon-laget tog til, lykkedes det også DuPont at modtage en medalje ( National Medal of Technology and Innovation) for 'at gå i spidsen i opfindelsen af erstatningsstoffer for CFC-gasserne'.

I 2005 gav magasinet Bussinessweek DuPont en pris for 'reduktion af udledning af CO2'. Jo mere forurening man er skyld i, jo større hæder er der senere basis for.

Mange af DuPonts opfindelser til 'daliglivet' er oprindeligt udviklet til militært brug og flere er i øvrigt også blevet produceret af andre firmaer bl.a. Monsanto.

Siden 1920-erne har DuPont været ansvarlig for 80 - 90 % af blyudledning i miljøet. I 2010 var DuPont nr. 4 på Mother Jones liste over forurenere. De stod bag udledningen af millioner af kg giftige kemikalier i Jersey/Delawares vandløb. Udledningen af teflon har kunnet måles i blodet hos arbejderne og hos indbyggerne i området. Stoffet forbindes med forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og immundefekt.


Den danske forbindelse: Danisco

DuPont købte det danske Danisco i 2011 for ca 40 milliarder kr. Danisco A/S blev skabt i 1989 gennem en fusion af De Danske Sukkerfabrikker og De Danske Spritfabrikker.

DuPont har også overtaget frøproducenten Pioneer. Med overtagelsen af Danisco og Pioneer har DuPont bevæget sig ind på et nyt og kæmpemæssigt markedsområde, nemlig fødevareområdet, herunder GMO og brug af enzymer, bakterier og andre nye ingredienser.

I den positive fortælling kaldes dette 'udfordringen i at brødføde verdens befolkning', 'grøn vækst' og lignende. Det er på disse områder at DuPont i øjeblikket har sin største ekspansion. Enzymer til brug ved produktion af biobrændstof er et andet felt.

I forsknings- og udviklingsbudgettet hos DuPont bruges 62 procent til landbrugs- og fødevareområder.


'Grøn vækst' og den beskidte virkelighed

DuPont var blandt grundlæggerne af World Business Council for Sustainable Development ('udvikling af 'bæredygtighed').

Bekæmpelse af verdens sultproblemer, bæredygtighed og grøn revoluton er alle begreber der anvendes af den globale monopolkapital. De dækker først og fremmest over kontrol over verdens fødevareproduktion ved hjælp af GMO, sprøjtegifte, kunstgødning og overtagelse af jord- og vandressourcer verden over. Samtidig er de eksempler på hvordan plusord bliver et dække over en sort og beskidt virkelighed.

Med 'grøn vækst' som i 'Global Green Growt Institute' (GGGI).

Som denne 'grønne' organisations medlemmer finder vi bl.a.:

General Motors, Coca Cola, Nestlé, 3M, Sony, BP, Royal Dutch Shell, Norsk Hydro Unilever, Bank of America, Deutsche Bahn, Ford Motor Company, BASF, Deutsche Bank, Siemens, Volkswagen, Statoil, Skanska Vattenfall, Novartis, Syngenta, Canon, Honda, Mitsubishi, Dow Chemical, PricewaterHouseCoopers, PepsiCo, The New York Times og Monsanto. Fra Danmark NovoZymes og Grundfos.

Da USA gik ind i 2. verdenskrig på de allieredes side blev Coca Cola patriotisk, men producerede stadig sodavand til Tyskland. Fanta blev udviklet specielt til det tyske marked under krigen, fordi ingredienserne til Coca Cola ikke kunne indføres pga restriktioner


Firmaerne styrer

Firmaer som DuPont og Monsanto dominerer i dag reelt den amerikanske lovgivning indenfor fødevarekontrol. Der er personsammenfald mellem virksomhedernes ledelse og de kontrollerende statslige organer. Det såkaldte 'revolving doors'-system, hvor personer på skift er ansat hos f.eks. Monsanto eller DuPont og hos fødevaremyndighederne. Samtidig bruges der milliarder på lobbyvirksomhed, bl.a. mod mærkning af GMO. Samme fænomen ses i EU.


Biotekindustrien kontrollerer i stort omfang USA's love for fødevaresikkerhed ligesom de har stor indflydelse i EU's fødevareautoritet EFSA


DuPont og Monsanto har både samarbejdet og bekæmpet hinanden. De har kæmpet om retten til patentet på 'roundup-ready'-genet, der gør
bl.a. sojabønner immune overfor sprøjtemidlet RoundUp. For nylig har de indgået forlig, hvor DuPont betaler Monsanto 1,75 milliarder dollars for retten til at bruge patentet sammen med Monsanto. Aftalen kom i stand efter at DuPont var blevet idømt en bøde på 1 milliard dollars for at bruge patentet.

I perioden 2008 – 2010 lykkedes det DuPont, ikke alene at undgå at betale skat, men også at få en skatterabat på 72 millioner dollars, på trods af en profit på 2,1 milliard og lønforhøjelser til ledelsen på 188 % til 27,4 millioner dollars til de 5 øverste direktører.

DuPont står ikke mindst - sammen med flere andre verdensomspændende firmaer som Bayer, Syngenta, Dow, BASF og Monsanto. - bag biotek-industrien, hvis mål er verdenskontrol over fødevareproduktionen ved hjælp af udbredelsen af patenterede genmodificerede planter.

Som den nu – måske - snart EU-godkendte majs 1507.

 

Kilder

Kupforsøg mod USA's regering
Daily KOS 25. juli 2007

The Dupont Company
Coalition to the oppose arm trade (COAT)

DuPont
Wikipedia

Dark history of DuPont

Danisco er vækstmotor i Dupont
Berlingske Business 22. maj 2013

10 globale virksomheder der samarbejdede med nazisterne
Business Pundit 13. juni 2011

Links om mediemogulen William Randolph Hearst

American supporters of the european fascists
Rationalrevolution.net 21. januar 2004

Læs også

GMO: EU står over stort flertal af medlemslande
Netavisen 15. februar 2013

EU-beslutning i dag: Ja eller nej til genmodificeret majs
Netavisen 11. februar 2014 Opdateret 12. februar

Den europæiske Fødevareautoritet - EFSA: At godkende for industrien og berolige befolkningen
Netavisen 1. november 2013

60-året for Nazi-Tysklands undergang: 8. maj 1945
Netavisen 9. maj 2005

Profits über Alles! American Corporations and Hitler
Global Reseach 8. juni 2004

Bush-familien: Skeletter i skabet
Stop Terrorkrigen 2004

Sieg Heil: George Bush - Karl Rove - Arnold Schwarzenegger
Stop Terrorkrigen 2003

 

Netavisen 19. februar 2014