DONG’s beskidte kulleverandør: Minedrift på basis af drab og folkefordrivelse

colombia strejke ceerejon minen_2

Minearbejderne ved Cerrejón minen i strejke i 2013

Dansk energipolitik har et grønt image, men er på mange punkter sort, når man kradser i overfladen. Det gælder bl.a. den store mængde kul, der stadig danner bais for dansk el-produktion.

Omkring en tredjedel af dansk energi produceres stadig på basis af kul. Udover at det er miljømæssigt uforsvarligt, skaffes kullet også på måder der krænker menneskerettighederne groft.

Dette blev belyst i P1’s Orientering d. 17. december.

Hvor kommer kullet fra?

DONG og Vattenfall ønsker ikke at oplyse hvor deres kul kommer fra. Men DR har gennem undersøgelser sporet oprindelsen, og det viser sig at hovedleverandøren er kulminen Cerrejón ejet af mineselskabet Prodeco, der igen er ejet af de multinationale selskaber BHP Billiton Ltd., Anglo American Plc og Glencore Xstrata Plc. Bl.a. med investeringer i minedrift i en række afrikanske lande samt bl.a. Colombia og Ecuador.

Firmaet Prodeco er berygtet for at have sin forretning gennem fordrivelse af lokalebefolkningen gennemført ved hjælp af paramilitære grupper, der i følge rapporter har dræbt omkring 3000 af de lokale indbyggere og fordrevet 55.000 i perioden 1996 – 2006. Fagforeningsledere og folk der har kæmpet for deres rettigheder er dræbt af de paramilitære grupper, der har været hyret af firmaet.

Drab på fagforeningsfolk uden retsopgør og livsfarlig forurening

Tre landsbyer er for nylig blevet tvangsforflyttet, da luftforureningen i området forårsager lunge- og øjensygdomme. Befolkningen i området lider desuden af misdannelser og sår på hænder og fødder

Minedriften har betydet, at den oprindelige befolkning er fordrevet fra jorden og har mistet dette som livsgrundlag. Desuden er floder og skovområder forurenet, hvad der har ødelagt jagt og fiskeri og drikkevandet er ødelagt.

Der er aldrig gennemført et retsopgør, volden er ikke opklaret og ingen er dømt.

Firmaet fralægger sig ethvert ansvar – og det samme gør DONG.

Det er bedre at have dialogen end at boykotte, udtaler DONGs ledelse. En anden måde at sige på at man blot accepterer volden bag kullene.

Oplysningerne om minedriften i Colombia bygger bl.a. på vidneudsagn fra 1000 familier i området og vidneudsagn fra ni tidligere paramilitære ledere afgivet under ed og samlet i rapporten ‘Kullets mørke side’, udarbejdet af den hollandske NGO PAX.

Kampen fortsætter mod tvangsforflyttelser, for arbejdsforholdene, retten til jord og mod ødelæggelsen af miljøet. Stadig med undertrykkelse og vold.

Minen har været tvangslukket i flere perioder på grund af ulovlige udledninger af spildevand med ødelæggelse af floder og skovområder.

Grundlaget og kravene under den 1 måned lange strejke i 2013 gik både på arbejdsforholdene i minen, på miljøødelæggelserne i lokalsamfundet og mod nye tvangsforflytninger i forbindelse med udvidelsen af minen.

boqueron

Protest i landsbyen Boquerón mod miljøødelæggelser af området

Mørklægning i DONG og SKAT

Danmarks energiforsyning er hemmeligstemplet og mørkelagt. Under forsøget på at rede trådene ud løb journalisterne ind i en mur af tavshed.

DONG ville intet oplyse. SKAT er omfattet af ‘udvidet tavshedspligt’ på området.

Et skoleeksempel på imperialistisk udbytning og hvordan råstoffernes oprindelse skjules af dansk kapital og dens stat.

Læs mere
Strike declared at El Carrejon
London Mining Network 14. februar 2013

The consequences of coal: one community’s struggle
CAFOD 11. november 2015

Minekonflikter i Latinamerika
Miljøatlas

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater