New Public Management sprog: Fjerner menneskelighed

Når sundhedssektoren og andre områder af samfundet organiseres efter nyliberale principper følger sproget med og påvirker vores humanisme. I et stort forskningsprojekt har professor Steen Wackerhausen været med til at kortlægge denne indbyggede påvirkning, der er et angreb på vores meneskelighed

 

Målet i New Public Management er et hurtigt og økonomisk effektivt flow gennem systemet. Alle resultater skal kunne måles og vejes, så de bon’er ud og kan opgøres som dagens resultat. De ansatte bliver vurderet ud fra krydser i resultatbogen, ikke ud fra menneskelige resultater og mål.

Naturligt menneskelige begreber som: Hjalp vi nogen i dag, kunne en helbredt forlade sygehuset, blev patientet opmuntret og var der tid til en snak har ingen værdi.

Sproget der følger med New Public Management præger vores tankegang som mennesker. Steen Wackerhausen siger i et interview i Information:

– På hospitalerne har det økonomiske oversprog erstattet ord som ’rask’ og ’helbredt’ med udtrykket ’udskrivelse’. På et hospital i Norge fandt en af mine ph.d.-studerende ordet ’biomassen’ som betegnelse for personalet og patienterne.

og

– Ord har en markant betydning. Humansproget er afgørende for, hvordan vi opfatter vores arbejde og medmennesker, for det påvirker vores følelser og evne til empati og dermed den måde, vi handler på.

Et andet felt hvor sprogets betydning fungerer er i forhold til krigspropaganda. Skal man gøre det muligt at få den ene befolkningsgruppe til at ønske at slå den anden ihjel, skal ‘fjenden’ først gøres til ikke-menneske.

– Vi ved fra krigspropaganda og folkemord, hvordan sproget får en dehumaniserende karakter som en form for opvarmning til det, der skal ske. Du kan ikke få et normalt, almindeligt menneske til at slå et andet normalt og almindeligt menneske ihjel. Gennem evolutionen har mennesket en indbygget håndbremse, der forhindrer det. Tricket er at fratage den anden dennes medmenneskelighed. På den måde bliver bødlen i stand til at overskride sine normale grænser, og det sker i høj grad gennem sproget.

Det nyliberale sprog går hånd i hånd med gennemførelsen af nedskæringspolitik, krigspolitik og umenneskelig flygtningepolitik. Vi må holde fast i menneskeligheden – også i det sprog der tales.

Læs hele artiklen her

En trojansk hest i sundhedssektoren
Information 11. september 2015

 

 

 

KPnet 11. september 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater