Brian Mikkelsens kulturkanon fyret af

Krigsforbryder- og kulturslagterminister Brian Mikkelsens drømmeprojekt er nu realiseret: Hans dertil indrettede udvalg har offentliggjort listen over kanoniserede værker (Se Den officielle kanon DR). Syv udvalg med i alt 35 medlemmer har siden april 2005 udvalgt 12 værker i hver kategori, bestilt af ministeren – dertil har de føjet en særlig kanon for børnekultur.

Brian (i blåt plastik) fyrer den af

Det er meningen, at kanonen skal skabe debat, meddeler kulturforbryderministeren. Og de borgerlige medier har længe haft gang i den – nu kan den blusse op igen: Hvilke navne mangler? Hvilke værker burde være med? Projektet bliver bare stimuleret af det.

Men det er projektet selv, som er galt – et led i krigsforbryderregeringens nationale og nyliberale oprustningspolitik. Som komponisten Thomas Koppel fra Savage Rose (hvis debutudgivelse Savage Rose fra 1968 er blandt de 12 kanonificerede i kategorien Populærmusik) sagde, da han blev kontaktet af en journalist sidst i 2004:

“Brian & Co er i færd med at prøve at bortlede opmærksomheden fra, at de overhovedet ingen kultur har. Anders Foghs operahelte hos A. P. Møller fragter Donald “Duck” Rumsfelds kanoner og papkalkuner ud til en fup-krig mod et fremmed folk der var så uheldige at bo ovenpå et oliefelt.”
(Se Thomas Koppel om kulturkanonen)

Det nyliberale nationalkonservative projekt er i sig selv både en anakronisme, en provokation og en absurditet.

Arbejderbevægelsen, socialister og kommunister, er stort set ikke-eksisterende i det brede nationale udvalg. Kommunisterne Martin Andersen Nexø, Hans Kirk og Hans Scherfig er velovervejet udeladt. F.eks.

Der er grund til at formode, at kanonen vil blive institutionaliseret som en referenceramme, som vil blive kanoniseret i uddannelser og lærebøger. Indvandrere skal formentlig kende deres kanon til fingerspidserne for at bestå den skærpede optagelsesprøve til det danske samfund, som en krigsførende krigsforbryderregering har indført.

De skal f.eks. vide, at ‘Anders And og den gyldne hjelm’ fra 1954 af amerikaneren Carl Barks er en udødelig hjørnesten i dansk børnekultur.
(Til gengæld mangler bønekanonen Far til fire-filmene. De er måske antiamerikanske?) . . .

Det er ren Anders (Fogh) og (Bri) And.

PS! Opdatering 23:30

Blandt lyrikerne savnes selvfølgelig Otto Gelsted, måske den største af de danske poeter i det 20. århundrede. Han var jo kommunist. Det var ham der i 1936 skrev:

Gør jer frit af selvbedraget
og et liv, der længst er dødt –
slet det grimme kors af flaget ,
gør det rødt!

Den kanoniserede Lars von Trier sendte en relevant hilsen, inspireret af Gelsted, til kulturforbryderministeren – se den her:
Lars von Triers videohilsen til kulturminister Brian Mikkelsen
Zentropa

Netavisen 24. januar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater