Kulturnat by night

Klumme
Kommunistisk Politik 20. 2012

Vivian og jeg havde besluttet os for at benytte Kulturnattens pamflet af tilbud.

Der er et hav af finkulturelle muligheder – som ikke er vores kop te; men solidt krydret med muligheder for at få stillet nysgerrigheden på en lang række felter, som eksempelvis – for i hvert fald vores vedkommende: Hvordan fungerer det bag scenen i det nye koncerthus?

Frem for alt nyder vi byens puls med de mange mennesker i alle aldre og repræsenterende de fleste sociale lag. Byen og dens stemning minder os lidt om miljøet på de mange brede boulevarder bygget i Sovjetunionen og i de folkesocialistiske lande efter 2.verdenskrig. Vi oplever denne nærhed mange mennesker imellem – og uden Strøgets og andre gågaders klaustrofobiske tæthed, som virkelig behageligt. Det kunne vi godt nyde i hverdagen – på årets øvrige 364 dage.

Vi lagde ud med at se DR-Byen, hvor vi opsøgte speciel effect-afdelingen. Der var ingen chokerende nye ting; men alligevel nogle pudsige ting, som vi ikke skal komme nærmere ind på her. Med i ’Kulturnattens pas’ hører også gratis transport med alle byens kollektive transportmidler, så vi fortsatte til den sjællandske del af København, hvor vi opsøgte Arbejdermuseet i Rømersgade:

– Det kan man jo altid besøge
, vil nogle indvende.
Ja og nej. På denne aften var gården pyntet op med vasketøj på tørresnore, der strakte sig på kryds og tværs fra lejlighed til lejlighed. Lirekassemanden underholdt med sit bidrag, mens man kunne fortære en solid ’super Børge’ eller en ’knækker’ med et glas fadøl til. Folk trodsede det lidt kedelige vejr, så bordene var fyldte. Indenfor var bordene i salen også stuvet. Der var 50’er jazz på scenen kombineret med lidt Patsy Cline melodier, hvor vi specielt svingede med til ’Crazy’.

Der var tid til erindringer om tæt besatte tillidsmandsmøder og solidaritetsarrangementer for ’plattedamerne’ på ’den kongelige’ eller indsamlingsfest for de portugisiske landarbejdere, der på baggrund af et los i r…. til diktatoren Salazar havde gjort sig fortjent til en traktor fra danske arbejdere.

Folkets Hus i Rømersgade spillede vist på de sidste klassekampsmelodier i slutningen af 70’erne. Det giver en dejlig varmt at tænke på, at dets nuværende formål understøtter og understøttes af selvsamme ånd!

På 3.sal – hvilket vil sige loftet – var der gjort i stand. Spir og hanebjælker stod nøgne og murene var renoveret. Det er blevet et virkeligt flot loft, som desværre ikke kom til sin ret med netop denne aftens arrangement. Loftet havde fået til opgave at berige besøgende med et indblik i dansk arbejderbevægelses første årtier.

Imidlertid havde de ansvarlige valgt at benytte en masse forskelligt IT-udstyr, hvor man med en stemme i baggrunden skulle forsøge at finde frem til de forskellige steder, der var belyst med stikord eller billeder, der knyttede sig til foredraget. Vi fandt det for fancy og nød i stedet resten af museet på denne specielle aften med usædvanligt mange besøgende.

Vi fortsatte til Nyboder, hvor vi fik et kolossalt berigende foredrag om Nyboders historie helt op til nutiden. Vi beså skolestue, en ikke helt typisk lejlighed, da den var betydeligt større og bedre indrettet end de fleste på den tid, – men spændende alligevel. Det var hårde tider for ’søens folk’, og de blev ikke mindre hårde, da Nelson stak af med HELE flåden og brændte eller smadre alt andet, der kunne minde om et skib eller omgøres til et sådant! Derefter blev flådens folk ikke bare fyret – men også sat ud af huset, idet det tilhørte flåden.

Vi nåede et par ture i veteranbusser; men overskred tiden til en havnerundfart ’by night’.

Prøv det selv næste år, hvis du er i byen! København altså!

Netavisen 15. oktober 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater