Shirley & Hinda: To amerikanske oldemødre imod vækst

Verdenspremiere på dokumentarfilmen Shirley & Hinda i DOXBIO mens CPH:DOX har forlænget festivalen med tre dage


Foto: Det danske Filminstitut

Danmark har en stor og levende tradition for dokumentarfilm, ikke mindst socialt kritiske film.

Der bruges statslige midler på den, nye instruktører og filmhold uddannes og får lov til at prøve kræfter.

Nogle af filmene når også ud over de små biografer og får et massepublikum på TV. I den seneste tid har f.eks. Katrine Philps ’De Udvalgte’ om sorteringen af kvoteflygtning til Danmark og Boris Bertrams ’Krigskampagnen’ om kunsten at sælge en krig – om de officielle løgne for at indlede den ulovlige krig mod Irak – vakt debat.

Den store årlige dokumentarfilmfestival CPH:DOX – der i år løb over 10 dage, fra den 7.-17. november og på grund af den store tilstrømning forlænget med tre dage, frem til 20. november – er med til at sætte både genren og byen København på verdenskortet.

Siden 2010 har der eksisteret en landsdækkende dokumentarfilmklub DOXBIO.

Den distribuerer dokumentarfilm til 50 biografer landet over. Sidste år var filmen Searching for Sugarman – om den amerikanske sanger Rodriguez, der ham selv uafvidende blev en stjerne i apartheidens Sydafrika – en særlig overraskelse i programmet.

Shirley & Hinda

Den 13. november i år var der verdenspremiere på Shirley & Hinda, der blev vist samtidig i 44 biografer landet over.

Det er den norske instruktør Håvard Bustnes, der sammen med to ukuelige amerikanske kvinder på 90 og 84 år, har lavet en lille dokumentar om, hvorfor alle politikere taler om at få gang i den økonomiske vækst.

Den er holdt i Michael Moore-genren hvor journalisten og aktivisten smelter sammen til en person, og der gerne må bruges civil ulydighed for at stille ansvarlige spørgsmål.

Blot altså er hovedpersonerne 50 år ældre og deres spørgsmål mere eksistentielle. Budskabet er at blind vækst forstået som produktion af fysiske varer er årsagen til verdens kriser. Et budskab der herhjemme omfavnes bl.a. af miljøorganisationen Noah, der har oprettet hjemmesiden modvaekst.dk.

Filmen bevæger sig langsomt rundt som de to senior-citizens el-scootere, og er samtidig utroligt indforstået fortalt. Det er også en meget nem fortælling de er ude i. Kapitalismen er ikke nævnt med et ord, og da slet ikke klassekamp og socialisme.

Og filmen har et problem:

Det er en ørkesløs blindgyde at håbe på indførelsen af åbenlyst fornuftige dogmer for økonomien under kapitalismen. Selv skrigende logiske krav som at der ikke skal fiskes mere op af havet end at fisken kan nå at reproducere sig selv, og der ikke producere mere affald end at det kan genanvendes så verden ikke bliver en stor losseplads, osv.. .

Det er ikke væksten der skal gøres op med, det er hele det rådne system.

Netavisen 18. november 2013

Ingen resultater