Danskerne siger klart Nej til EU-forfatningen

En ny meningsmåling, som PLS Rambøll har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten, bekræfter, at store dele af den danske befolkning har et problem med udviklingen i EU. Kun 18 pct. vil stemme ja til den EU-forfatning, som konventet har foreslået, hvis der var folkeafstemning i dag. 39 pct. vil stemme nej.

Det er ifølge undersøgelsen kun 39 procent af vælgerne, der har hørt om EU-forfatningen, og af dem, der har hørt om forfatningen, vil altså mere end dobbelt så mange sige nej som der er folk til et ja. 43 pct. ved endnu ikke, hvad de vil stemme.

Blandt oppositionspartiernes (S/R/SF/KF/EL) vælgere er der et overvældende nej-flertal (ja: 13 pct. nej: 45 pct. ved ikke: 42), og selvom velvilligheden er lidt større hos regeringspartierne (V/K) samt Dansk Folkeparti, så afvises forfatningen også klart af vælgerne her: Ja: 26 pct. nej: 35 pct. ved ikke: 39 pct

– Nej-stemmerne er dobbelt så mange som ja-stemmerne. Selv indenfor regeringspartiernes, socialdemokraternes og de radikales vælgere er nej-stemmerne i flertal, konstaterer talsperson og EU-parlamentskandidat for Folkebevægelsen mod EU, Karina Rohr Sørensen, som fortsætter:

– Tilhængerne af EU-grundloven har alvorlige problemer, mens der er gode kort på hånden for modstanderne af EU-grundloven og udviklingen af en centralistisk EU-stat med stadig mindre demokratisk indflydelse til især de små landes befolkninger.

– Regeringen har ikke noget folkeligt mandat til at godtage EU-konventets udspil eller bare grundridset af det. EUs egen Gallup-undersøgelse sidst i juni viste, at den danske befolkning vender sig klart imod to grundpiller i forslaget: 53 pct. af danskerne ønsker ikke en fast præsident for EU, hvilket kun 35 pct. kan forliges med. 59 pct. af danskerne ønsker ikke en EU-udenrigsminister, som kun har 31 pct. opbakning herhjemme, slutter Karina Rohr Sørensen.

Folkeafstemningen om forfatningen, som skal formalisere ‘Europas Forenede Stater’ og drive EU’s udvikling hen imod en global supermagt på linje med USA frem, bliver en politisk gyser.

Der er ingen grund til eufori på modstandersiden. Selvom EU-politikken ikke støttes af et flertal i den danske befolkning, er flertallet før blevet snydt, så det drev. Senest – i stor skala – da Fogh og Co. gennemtvang dansk deltagelse i Irak-krigen. Men også EU-folkeafstemningernes historie taler deres eget sprog om den kapital- og mediestærke tilhængersides evne til manipulation for at gennemtvinge sin politik – trods den folkelige modstand.

Af de politiske partier i folketinget er det kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der klart siger Nej til forfatningen. Torben Lund er en ret ensom svale hos Socialdemokraterne, som sammen med LO-toppen vil kaste hele deres autoritet ind sammen med regeringspartierne for et Ja. Og Socialistisk Folkeparti lægger op til at omfavne forfatningen og superstat EU.

Se mere om undersøgelsen her
Danskerne siger nej til EU-forfatningen
EU-Observer 25.08.03

Netavisen 26. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater