En ny europæisk supermagt er på dagsordenen i Thessaloniki

Pressemeddelæelse
Folkebevægelsen mod EU

– Flertalsafgørelser og magtkoncentration er nøgleord i snakken i Thessaloniki om den nye fælles EU-grundlov, vurderer EU-parlamentskandidat Niels Eriksen

EUs regeringsledere er rejst til topmøde nær den nordgræske havneby Thessaloniki, hvor ikke mindst EUs nye grundlovstraktat er på dagsordenen. Det såkaldte EU-Konvent er færdig med sit arbejde, nu skal regeringerne for alvor på banen. Og det er alvor. Traktaten får konsekvenser der er langt mere omfattende og langvarige end nogle tidligere traktater.

– Grundlovstraktaten er at sammenligne med den danske grundlov. Ligesom vi ikke ændrer vores grundlov hver anden dag , så vil EU heller ikke ændre sin. Udviklingen af Unionen, det daglige lovgivningsarbejde kommer til at foregå indenfor grundlovstraktatens rammer. Og det vil kunne gøres med flertalsafgørelser, siger medlem af forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU Karen Sunds, der i disse dage er i Thessaloniki for at deltage i manifestationer imod EU-topmødet og dets dagsorden.

To væsentlige punkter i den nye traktat er dels magtkoncentrationen i EUs institutioner og hos unionens nøglepersoner og dels åbningen for flertalsafgørelser på især det udenrigs- og sikkerhedspolitiske samt det rets- og politimæssige område.

– Det er vigtigt for EU at få styrket EU-niveauets kontrol med disse områder for at EU og EU-institutionerne vil kunne virkeliggøre Unionens målsætning om at blive en verdensmagt. Udover at EU skal have de enkelte EU-landes godkendelse, kræver det også mere effektive og magtfulde EU-institutioner for i realiteten at kunne udøve den nye magt, de håber på at få via den nye EU-grundlov. Det er i det lys, man skal se sammenhængen mellem en styrkelse af nøglepersoner i EU-institutionerne og øget fokus på udenrigs- og retspolitikkerne, siger EU-parlamentskandidat Niels Eriksen hjemme i Danmark, hvor han er på forsiden af det nye nummer af Folkebevægelsen mod EUs blad ”Folk i Bevægelse”.

Ikke mindst derfor demonstrerer Folkebevægelsen mod EU sin modstand i Grækenland og arbejder herhjemme for at samle kræfterne i den bredest mulige kampagne for et nej ved den kommende folkeafstemning i Danmark.

Netavisen 21. juni 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater