Fogh vil have gradvis afskaffelse af retsundtagelsen med i EU-forfatning

Fogh vil have ændret det danske retsforbehold i forbindelse med EU-forfatningen. – Regeringen vil give Folketinget ret til at sælge ud af retsundtagelsen, udtaler professor dr.jur. Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har reflekteret over det svenske Nej til ØMU’en – og nu søger han en vej til et ændret dansk retsforbehold i forbindelse med den kommende EU-forfatning. Han vil sende det retlige forbehold i EU til folkeafstemning – men ikke for at afskaffe det. I stedet skal det ændres, så Folketinget i fremtiden kan vælge, hvilke dele af det retlige samarbejde Danmark skal deltage i.

– Vi foreslår en mekanisme, så Danmark fra sag til sag kan beslutte, om vi vil være med i det retlige samarbejde, sagde Anders Fogh Rasmussen.
En sådan model findes i Storbritanniens og Irlands forhold til det europæiske Schengen-samarbejde. Også her beslutter de to lande fra sag til sag, om de vil deltage eller stå udenfor.

Den varme EU-tilhænger Marianne Jelved betegner det som ‘botanisering’ i forbeholdene. Til Politiken siger hun: – Det er at begynde at botanisere i et forbehold, som vælgerne har indrettet på en bestemt måde. Det er danskerne, der har et forbehold, og vi må lade det være, indtil et flertal ønsker at afskaffe det. Alle Folketingets ja-partier har lovet, at det kun bliver ændret ved en folkeafstemning, og de rene linjer er, at forbeholdet enten består eller bliver afskaffet.

Jelved og formanden for Danmarks mest EU-liderlige parti Mogens Lykketoft vil have en folkeafstemning om alle forbeholdene – ja eller nej.

Folkebevægelsen mod EU angriber også regeringens seneste udspil og kræver rene linier. Folkebevægelsen ser det som en manøvre for på sigt at eliminere den retslige undtagelse – fordi Fogh ville tabe en udemokratisk omafstemning.

– Der sker ikke blot en omfattende ‘botanisering’, som radikale Marianne Jelved kalder det – i de danske undtagelser. Anders Fogh Rasmussen lægger reelt op til en gradvis fjernelse af den retlige undtagelse, selv om han angiveligt blot vil ‘modernisere’ den, udtaler professor dr.jr. Ole Krarup, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

– Anders Fogh Rasmussen søger at komme uden om en folkeafstemning om retsundtagelsen. Han erkender på forhånd at det slag er tabt, da hans eget ministeries opinionsundersøgelse har vist, at 70 pct. af danskerne vil stemme nej til afskaffelsen. Derfor foreslår han en model, hvor folketingsflertallet i sag for sag kan tilslutte sig enkelte EU-retsakter under dække af, at Folketinget så stadig bestemmer. Men det er i realiteten en gradvis afskaffelse af undtagelsen. Tilslutter folketingsflertallet sig en retsakt er der ingen vej tilbage. Det er en ensrettet trafik. Det er definitivt. Denne model ønsker regeringen indskrevet i den nye traktat – EU-grundloven.

– Der er tale om en reel afskaffelse af retten til selv at bestemme retspolitiken. Denne undergravning af den retlige undtagelse sker på trods af stigende kritik af EUs retsakter på dette område for undergravning af de grundlæggende retsprincipper. I stedet for det røgslør over de virkelige hensigter bør statsministeren og ja-siden spille med åbne kort, siger Ole Krarup.

Netavisen 18. september 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater