EU: WTO-aftaler om GMO-afgrøder skal være uden ansvar for forurening

Af Folkebevægelsen mod EU

– EU-Kommissionen sætter pengeinteresser over miljø og sundhed, siger MEP Ole Krarup på baggrund af et svar fra EU-kommissær Pascal Lamy

EU-kommissær Pascal Lamy adskiller beslutningen om dyrkning af såkaldte GMO-afgrøder i forhold til spørgsmålet om erstatningsansvar i relation til de eventuelle skader eller inficering dyrkning ved hjælp af GMO (genetisk manipulerede organismer) måtte forårsage eksempelvis konventionelt dyrkede og økologiskdyrkede afgrøder.

Det fremgår af et svar på spørgsmål, som medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, Ole Krarup, har stillet. Ole Krarup ville vide, hvad EU-Kommissionen gør for at fremme en proces i verdenshandelsorganisationen WTO, der vil indføre regler om erstatningspligt for patenthavere og/eller producenter af GMO-afgrøder. Svaret var ikke positivt for miljøets og sundhedens interesser i EU.

– Det er påfaldende, at Handelskommissær Pascal Lamy i sit svar hævder, at diskussionen af dette ansvar ikke hører til i WTO-regi, men derimod bl.a. indenfor rammerne af ”Cartagena-protokollen vedrørende biosikkerhed til konventionen om biologisk mangfoldighed”, udtaler Ole Krarup.

– Det, der særligt gør Kommissærens svar suspekt, er, at USA i øjeblikket forsøger – via ikke mindst WTO – at lægge pres på EU, for at EU skal åbne op for salg af blandt andet GMO-afgrøder og GMO-såsæd. Det skal altså være muligt at både sælge GMO-produkter og dyrke GMO-afgrøder i EU-landene. Det ville derfor være indlysende, hvis EU-Kommissionen i WTO-forhandlingerne sammenkæder spørgsmålet om brug af GMO’er med en ”liability-forpligtigelse”, siger Ole Krarup og fortsætter:

– Pascal Lamy nævner selv i sit svar, at behandlingen af ansvarsspørgsmålet i forhold til GMO’er i relation til Cartagena-protokollen kun er i sin tidligste fase. Derfor er der en indlysende risiko og sandsynlighed for, at vi vil komme til at opleve, at GMO’er gives fri på EU’s indre marked på baggrund af WTOs regler, uden at der vil være klare linier for, hvordan et eventuelt ansvar og erstatningsansvar skal gøres gældende i tilfælde af uforudsete negative følger for miljø og sundhed fremkaldt af GMO’er.

– Pascal Lamys afvisning af at gøre GMO-ansvarsspørgsmålet til et WTO-anliggende kunne friste en til at få den opfattelse af, at EU dybest set ikke mener, at ”bløde områder” som miljø-, sundheds-, og sociale spørgsmål skal knyttes til handelsspørgsmål i WTO-regi, sådan at områderne sidestilles i vigtighed. Det viser endnu engang, at EU-Kommissionen sætter pengeinteresser over miljø og sundhed.

Bilag:

Spørgsmål af Ole Krarup:

Om: GMO-afgrøder og liability

Hvordan vurderer Kommissionen holdningen i WTO til at indføre en “liability-forpligtigelse” over for patenthavere og/eller producenter af GMO-afgrøder i tilfælde af GMO-forurening af konventionelt dyrkede eller økologisk dyrkede marker?
I særdeleshed: Hvilke initiativer har Kommissionen taget for at fremme en proces i WTO, der i fremtiden vil betyde, at WTO i sit regelsæt får indført bestemmelser om erstatningspligt for patenthavere og/eller producenter af GMO-afgrøder, i tilfælde af at deres produkt inficerer konventionelt eller økologiske dyrkede afgrøder?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Pascal Lamy
(16. maj 2003)

Det ærede medlem rejser det komplekse spørgsmål om hvor ansvaret ligger i tilfælde af at gen-modificerede afgrøder breder sig til konventionelt dyrkede og økologisk dyrkede afgrøder og skader disse.

Problemet vedrører forsætlig og ikke-fortsætlig spredning af genmodificerede organismer og sameksistens af forskellige landbrugsproduktionssystemer, og hænger især sammen med, hvordan gener breder sig. Genspredning mellem afgrøder afhænger af produktionsmetoderne i oprindelseslandet og er dermed ikke et egentligt handelsproblem. Kommissionen finder følgelig ikke at Verdenshandelsorganisationen er det rette internationale forum for en drøftelse af genspredning mellem genmodificerede afgrøder og konventionelt dyrkede afgrøder, og hvilken ansvarsordning der skal gælde.

Ansvarsspørgsmålet behandles normalt inden for rammerne af internationale konventioner vedrørende bestemte problemer. For så vidt angår gen-modificerede organismer, er Kommissionen involveret i de igangværende drøftelser om ansvar og godtgørelse inden for rammerne af Cartagena-protokollen vedrørende biosikkerhed til konventionen om biologisk mangfoldighed. Disse drøftelser befinder imidlertid stadig i en meget tidlig fase, og de formelle forhandlinger vedrørende dette anliggende sættes først i gang i forbindelse med det første møde mellem parterne i biosikkerhedsprotokollen, når dette afholdes i april 2004.

Netavisen 3. maj 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater