EU beskytter madnavne, men ikke sundhed

  Kommunistisk Politik 21, 2005


EUs prioteringer er groteske, når Danmark forbydes over 40 års produktion af Feta-ost, men påtvinges forbudte og risikable tilsætningsstoffer i rugbrød og pølser. Det er ikke bare danske svin, som strutter stadig mere af medicin. Det vil danskerne også gøre.

Danmark kom (igen) i mindretal, da EUs forbrugerministre stemte om tilladelse til at tilsætte stofferne phytosterol og phytostanol i rugbrød. Da der ikke er nogen effektiv fungerende mindretalsbeskyttelse, vil EU-Kommissionen snart påtvinge Danmark at berige brødet med to stoffer, som ikke før har været tilladt her.

På ministerrådsmødet den 24.-25. oktober blev det vedtaget at tillade markedsføring af pølser og rugbrød tilsat phytosteroler. Det er et produkt, som begrænser optaget af kolesterol i blodet. I Danmark er der bred dansk, folkelig og videnskabelig modstand mod berigede fødevarer generelt set og mod phytosteroler specifikt. Sterolerne begrænser optag af kolesterol i blodet.

– Phytosteroler kan være gode for nogle, men aldrig nogensinde i basale fødevarer til os alle, såsom rugbrød. Hele tanken om medicin og tilsætning af virksomme næringsstoffer i fødevarer er absurd og uacceptabel. Sterolerne er specielt et problem for børn, gravide og ammende kvinder. Det er uacceptabelt, hvis f.eks. borgere, der holder af rugbrød, skal have grund til at frygte overdosering af medicin, siger Ditte Staun, talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

En fødevareekspert fra Forbrugerrådet har i medierne udtalt:
– Forbrugerne får alt for meget af de her stoffer, og det er ikke til at kontrollere. Samtidig er der ingen, der kender konsekvenserne. Der er jo nogle særlige grupper, der ikke bør spise det her. Det gælder blandt andet gravide og ammende”.

I efteråret 2003 tabte Danmark en sag ved EF-Domstolen, hvor det hidtil gældende danske generelle forbud mod berigede madvarer blev underkendt. Det indre markeds principper om varernes frie bevægelighed står over hensynet til miljø og fødevaresikkerhed.

– Siden 2003 har kampen mod berigede fødevarer måttet ske fra sag til sag. Det danske Fødevaredirektorat har således forbudt 18 produkter fra fødevarekoncernen Kellogg’s sortiment af morgenmadsprodukter, fordi de var beriget i et omfang, der var sundhedsskadeligt for børn og voksne, siger Ditte Staun og tilføjer:
– Det var prisværdigt gjort af Fødevaredirektoratet. Jeg opfordrer direktoratet til at indtage samme holdning i den aktuelle sag om phytosteroler. Så længe vi er med i EU, er der ingen anden vej.

Samtidig har Danmark i en anden afgørelse mistet retten til at bruge navnet Feta-ost på en række produkter, der har været produceret i 40 år med den begrundelse, at det kun er grækerne, der må bruge den betegnelse.

Uden at forholde sig til dette markedsføringsspørgsmål, slår Folkebevægelsen mod EU fast, at disse sager viser, at EU bekymrer sig mere om navne og markedsføring end forbrugersundhed.

Netavisen 27. oktober 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater