EU: Kolonitropper til Tchad

Fransk soldat med EU-flag i TchadMilitariseringen af EU foregår hurtigt og på mange felter. EUs udenrigsministre besluttede den 28. januar  at sende en EU-styrke med 3.700 soldater til det afrikanske land Tchad, som var fransk koloni i 1891-1960. 2.000 af soldaterne er franske.

Styrken skal ledes af en irsk general. Den skal fungere på stedet fra marts og har foreløbig mandat til at blive der i 12 måneder. Omkostningerne er beregnet til omkring 900 mio. euro. Irland og Polen vil hver bidrage med 400 soldater. I alt deltager 14 EU-lande, heriblandt også Østrig, Belgien, Grækenland, Italien, Rumænien, Spanien, Sverige, Tjekkiet og Holland.

– Når EU sender en fransk domineret styrke til en tidligere fransk koloni, så stiller det et brandfarligt spørgsmålstegn ved neutraliteten og motivet, siger Ditte Staun, talsperson for Folkebevægelsen mod EU:
– Frankrig har nemlig stadig tætte forbindelser til og økonomiske interesser i landet, der ikke kun ernærer sig ved bomuldsproduktion, kvægavl og gummiplantager, men jo også har olieressourcer.

– Takket være vores militære EU-undtagelse deltager Danmark ikke i en styrke, der ikke lever op til den helt grundlæggende forudsætning om neutralitet, konstaterer Ditte Staun, som har skrevet speciale om humanitær intervention.

I 2003 begyndte udvindingen af olie i Tchad, hvilket betød store indtægter for landet, og både Frankrig (EU), USA og Kina er til stede for at få del i gevinsterne. Præsident Idriss Déby sidder tungt på olieindtægter og magten, og der er stor utilfredshed med udviklingen i store dele af den 10 millioner store befolkning. Den kom for alvor til udtryk, da Déby i 2005 ændrede forfatningen, så han ikke skulle gå af efter anden embedsperiode. Herefter vendte også en række af hans egne ministre sig imod ham og dannede ‘oprørsbevægelsen’ UFDD (De Forenede Kræfter for Demokrati og Udvikling).

Situationen tilspidsedes kraftigt, da oprørsstyrker kort efter EU-beslutningen at afsende en interventionsstyrke rykkede ind i hovedstaden Ndjamena, hvor der nu er hæftige kampe, som ikke er afsluttede.

Sudans urolige Darfur-provins grænser op til Tchad, og der befinder sig hundredtusinder af flygtninger fra Darfur i Tchad. Den sudanesiske regering beskyldes af vestlige politikere for at støtte oprørerne.

Ifølge den engelske avis The Guardian har Frankrig i forvejen 1450 soldater i landet til støtte for Idriss Déby og hans regime.

Socialistisk Folkeparti vil nu bistå Fogh-regeringen med at afskaffe Danmarks militære og retslige forbehold, sådan at danske soldater kan deltage i kommende Tchad-missioner. Hvem og hvad vil det tjene?

Se også

Stop fransk og EU-indblanding i Tchad
Udtalelse fra Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti PCOF

Villy Søvndal i Naser Khaders fodspor
Netavisen 5. februar 2008

Netavisen 1. februar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater