Verdens arbejdere går til kamp ‘Vi betaler ikke for jeres krise’

Arbejderprotesterne mod deres regeringers og det internationale bourgeoisis reaktionære krisepolitik tager fart. I sidste uge strejkede og protesterede 3 millioner i Frankrig. Nu går de tyske og de amerikanske arbejdere på gaden

Kommunistisk Politik 7, 2009

De store arbejderprotester, frygtet af alle reaktionære regeringer, er ved at skyde fart i takt med at konsekvenserne af den økonomiske krise væltes over på de brede masser, mens bankerne får milliarder sollars, euro og kroner, direktørlønningerne vokser og kapitalisternes profitter sikres.

Torsdag den 19. marts deltog 3 millioner i demonstrationer og generalstrejke mod Sarkozy-regeringen. Mens milliarder af euro er pumpet ind i finanssektoren, nægter Sarkozy-regeringen at forhøje mindstelønnen til 1600 euro (ca. 11.200 kr.) om måneden. Hovedkravene til Sarkozy-regeringen er at den hæver mindstelønnen, øger skatterne for de rige og skrotter planerne om at skære i beskæftigelsen i den offentlige sektor.

Franmkrig strejker - 19. marts 2009

’Modstandsdagen’ var den varslede opfølgning på ’vredens dag’ i slutningen af januar, hvor godt to millioner var på gaden. Generalstrejken blev organiseret af Frankrigs 8 største fagforeninger – de fleste virksomheder lå stille, i den offentlige sektor var arbejdet stort set nedlagt, og togene og den kollektive trafik gik død, mens flyene ikke lettede. Børnehaver, skoler og universiteter gik i protestmarch. En meningsmåling viste, at 78 pct. af franskmænd og –kvinder støttede aktionen.

Uden at Sarkozy-regeringen har dikteret direkte lønnedgang i den offentlige sektor (som det er sket i EUs mønsterprotektorat Irland) væltes store byrder den vej – bl.a. gennem omfattende fyringsrunder.
Arbejdsløsheden i Frankrig er nu på over to millioner .

Allerede onsdag aften gik arbejdere  i oliegiganten Total i strejke.  Koncernen nedlægger over 500 arbejdspladser kun få dage efter offentliggørelsen af et rekordoverskud for 2008. I den nordlige by Clairoix protesterede omkring 10.000 mennesker mod lukningen af en tysk-ejet Continental dækfabrik, der medfører afskedigelser af flere end 1.100.

Der blev demonstreret i mere end 200 byer. Demonstrationen i Paris alene samlede 350.000.

Den franske regering er bange for, at protesterne bliver udvidet, og medierne spekulerer på, om det er begyndelsen på en social revolte. Allerede 1.-5. april kommer det til nye konfrontationer, når den franske regering er vært for NATO’s fejring af sig selv i Strasbourg ved 60-året for dannelsen. Sarkozys krigspolitik er heller ikke populær.

Tyskland: 28. martsVi betaler IKKE jeres krise Demooplakat 28. marts 2009

I Tyskland er der indkaldt til stordemonstrationer i Berlin og finanshovedstaden Frankfurt under parolen ’Vi betaler IKKE for jeres krise – For et solidarisk samfund’. Demonstrationerne er planlagt som led i den internationale aktionsuge mod krise og krig op til NATO-topmødet og det økonomiske verdenstopmøde i London den 2. april, hvor USA med Obama i spidsen, EU og de øvrige G20-medlemmer skal planlægge veje ud af den globale krise – på arbejdernes og folkenes bekostning.

Krisen har ramt tysk industri med dens store eksportsektor, og ikke mindst bilindustrien, pludseligt og hårdt. Ikke bare har der været bølger af konkurser og afskedigelser, men også arbejdsfordeling har antaget rekordomfang.

Kravene er at de rige og profitørerne skal betale for krisen. I indkaldelsen konstateres det, at privatformuerne i verden i 1997 androg det svimlende beløb af 105 billioner dollars, en stigning på 50 pct. i løbet af 8 år. Nu skal de rige til kassen!

I forbindelse med demonstrationerne har 5 marxistisk-leninistiske og revolutionære organisationer udarbejdet en række fælles krav (Se nederst i artiklen).


USA: 30 millioner på madkuponer

Hver tiende amerikaner er nu afhængig af madkuponer for at overleve, viser nye tal fra myndighederne. Over 30 millioner, 10 procent af befolkningen, modtager nu disse kuponer – betalingskort, som kan benyttes i visse supermarkeder over hele landet. Husholdninger på mindst fire medlemmer, med en samlet indtægt på mindre end 15.000 kr. om måneden, er berettiget til denne bistand fra SNAP – Supplemental Nutrition Assistance Program. Køerne foran supperkøkkerner og herberger øges også.

Bail out the People Wall Street 3.-4. aprilDet dårligt udbyggede sociale net gør f.eks. arbejdsløshed til en katastrofe, der betyder social deroute i rekordtempo, og ofte til at en relativ velstående tilværelse med egen bolig afløses af et liv uden tag over hovedet. Antallet af hjemløse er steget med mindst 12 pct. på et år. Der foreligger endnu ikke tal for stigningen sidste år, men i 2007 var 1,2 millioner amerikanere permanent hjemløse.

Fredag den 3. april – lørdag den 4. gennemfører ’Bail out the People’-bevægelsen en March til Wall Street i protest mod krisebistand til kapitalen og intet til det amerikanske folk. Det foregår under parolerne:

– Giv folk krisehjælp – ikke bankerne!
– Billioner er givet til bankerne – mens folket får ti-ører!
– Lad os vende det om: Stop Business as usual!

Blandt de centrale krav er stop for de amerikanske krige.

Vil begrænse strejkeretten

De herskende frygter arbejderprotesterne, der kan udvikle sig til alvorlig social uro. Der er allerede mange rapporter om, at i USA og i al fald en række EU-lande forberedes det at sætte militæret ind mod sociale uroligheder, og at der udbygges interneringslejre.

I en række lande pusles nu også med indskrænkninger af strejkeretten. I Berlusconis Italien f.eks., hvor det nyfascistiske parti har nedlagt sig selv formelt og en bloc indtræder i hans parti, hvad der ikke betyder, at den italienske fascisme er død. Tværtimod.

Silvio Berlusconis regering vil nu indføre en række begrænsninger i strejkeretten. Lovforslaget omfatter bl.a. et “forbud mod protester eller arbejdsnedlæggelser i erhverv eller produktionssektorer, der på grund af aktionens varighed og modalitet kan krænke den personlige frihed og retten til fri bevægelighed”.

Det sker på baggrund af en repport, der viser at der i gennemsnit varsles to til tre strejker om dagen i den offentlige transport.
Den italienske fagbevægelse og arbejderne er parat til konfrontationer for at bremse dette anslag. Den ser forslaget som en vejbereder for et mere generelt strejkeforbud.

Sarkozy har allerede gennemført en række begrænsninger af strejker, bl.a. i forhold til metroen.

Under den økonomiske krise undergraves alle indgåede faglige aftaler. Hvor arbejdsmarkedet som i Østeuropa er ret ureguleret får arbejderne sat pistolen for brystet. Det eneste våben er strejken, lovlig eller ’vild’. Derfor skal strejker kriminaliseres.

Tyske krisekrav

Fire tyske marxistisk-leninistiske og revolutionære organisationer har udarbejdet et fælles kriseprogram t i forbindelse med 28. marts med overskriften ”Vi betaler ikke for jeres krise!  Det er Arbeit Zukunft, KPD/ML, KPD, og SoL: Sozialistische Linke Hamburg

– Hæv skatterne på kapital, formuer og høje indkomster dramatisk! Høj beskatning af børsomsætning!

– Højere løn i stedet for stadige lønsænkninger.

– Ned med lønskat og moms! De laveste indkomster skal være skattefri!

– Lovfastsat 35-timers arbejdsuge med fuld lønkompensation, for at sikre hvad der er opnået og gennemføre det fuldt ud!

– Yderligere arbejdstidsforkortelse! 30-timers-arbejdsuge med fuld løn- og personalekompensation er vores mål.

– Lovfastsat og stærk begrænsning af overarbejdet!

– Lovfastsat mindsteløn på 10 euro (ca. 75 kr.)  i timen!

– Ligeløn i øst og vest, for mænd og kinder.

– Dagpenge på menneskeligt niveau.

– Hartz-lovene skal annulleres.

– Ingen afskedigelser under krisen! Hænderne væk fra opsigelsesbeskyttelsen!

– Fuld lønudligning på kapitalens bekostning ved tvungen deltid samt ret til videreuddannelse og opkvalificering.

– Forbud mod løsarbejde på dagsbasis! Fastansættelse i stedet for vikararbejde!

– 500 milliarder ikke til bankerne, men flere penge til pensionister, uddannelse, sundhed og sociale foranstaltninger.
– Forsvar og forhøjelse af alle sociale ydelser!

– Nedsættelse af pensionsalderen på 67 år til igen at være 65! Målet: Pensionsalder på 60.

– Pensionsforhøjelser i det mindste på højde med inflationen.

– Ubegrænset politisk strejkeret

– Ingen privatisering af offentlige institutioner!

– Ret til uddannelse og ovetagelse i alle erhverv!

– Ikke kun lappeløsninger på skolebygninger og tage, men fuldstændig gratis fælles uddannelse og en fælles skole for alle!


Se hele den fælles platform for kampen mod krisen her

Wir zahlen nicht für eure Krise! Das Kapital soll die Krise bezahlen!

Netavisen 26. marts 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater