Strejke på Færøerne fortsætter på tredje uge

Efter at det ikke lykkedes at indgå en aftale med arbejdsgiverne om højere lønninger, gik fagforeningerne Føroya Arbeiðarafelag, Havnar Arbeiðarafelag, Klaksvíkar Arbeiðskvinnufelag og Klaksvíkar Arbeiðsmannafelag i strejke fra den 14. maj. Medlemmerne af fagforeningerne omfatter fiskefabriksarbejdere, bygningsarbejdere, rengøringspersonale, buschauffører, sikkerhedsvagter, gadefejere, skraldemænd, lastbilchauffører, vejvedligeholdelsesarbejdere, havnearbejdere, tunnelarbejdere, lagerarbejdere, hotel- og restaurationsarbejdere og mange flere.

Årsagen til den nuværende strejke på Færøerme er, at overenskomst forhandlingerne mellem fagforeninger (Føroya Arbeiðarafelag, Havnar Arbeiðarafelag, Klaksvíkar Arbeiðskvinnufelag og Klaksvíkar Arbeiðsmannafelag) og arbejdsgiverforeningen er slået fejl. Strejken startede den 14. maj og er stadig i gang. Fagforeningerne og arbejdsgiverforeningen, forhandler en ny lønaftale hvert andet år.

Strejken gælder for alle medlemmer og alle arbejdsområder inden for ovennævnte forbunds overenskomster. Det er f.eks. arbejdere på fiske-, pelagiske- og laksefabrikker, i byggebranchen, rengøringspersonale, buschauffører, vagter, havnearbejdere, stevedorearbejdere, jord- og betonarbejdere, udendørs rengøringspersonale og skraldemænd, lastbil-, trailer- og tankvognschauffører, vej- og tunnelarbejdere, lagerarbejdere, hotel- og restaurantpersonale osv.

Blokade mod strejkebrydere

Flere gange har fagforeningen stillet op og blokeret for virksomheder, der forsøger at få udført strejkeramt arbejde.

På Facebook udtaler de: ”at tage strejkeramt arbejde har altid været en uskik, som de fleste mennesker ser ned på. Strejkebryder, streykubrótari, skrúðubrekkari, eller hvad man nu vælger at kalde det, så er der her tale om nedværdigende betegnelser, som ingen har lyst til at blive kaldt. Men på trods af dette ser vi butikker annoncere på Facebook, at de netop er dette: Strejkebrydere.

Fagforeningerne kæmper både for deres egne medlemmer og for dem, der har valgt ikke at være medlemmer. Hvis vores medlemmer får lønforhøjelse, så får de uorganiserede også lønforhøjelse. Og en lønforhøjelse er nødvendig. Det ved alle. De sidste to år er prisen på brød, kød og grøntsager steget i gennemsnit 20,5%. Dette mærkes meget mere hos dem, der har sværest ved at få enderne til at mødes, og en almindelig arbejder kan ikke længere få lønnen til at række.

Vi går nu ind i den tredje uge af strejken. Endnu er der intet, der tyder på, at arbejdsgiverne er optaget af andet end at importere uorganiseret arbejdskraft gennem Fast Track-systemet, importere friske varer i uidentificerede lastvogne og forkert mærkede containere og forsøge at tvinge andre faggrupper og dem, der ikke er i fagforening, til at udføre strejkeramt arbejde.

Vi kan stoppe noget, andet går under vores radar, og igen andet sker på områder, hvor vi ikke har adgang.

Det tilbagevendende er, at her er tale om strejkebrydere, der udfører deres ubehagelige gerning. Resultatet er, at strejken bliver endnu længere.

Det er ikke svært at se hvilke arbejdsgivere, der er de værste. Hvem der har konstant aktivitet. Hvilke butikker der på en eller anden måde får friske varer på hylderne. Så annoncer for grøntsager og æg er ikke kun handelsannoncer. De siger klart, at denne butik er en strejkebryder.

Men lad det være sagt, at for os er situationen klar: Arbejdere skal have ordentlig løn! Det vil vi kæmpe for, og vores krav stiger kun, som tiden går.”

Affald begynder at hoppe sig op

De fleste offentlige busruter er blevet ramt af strejken, men indtil videre er færgeruterne, der transporterer passagerer mellem øerne, fortsat i drift, selv om godstransporten er blevet påvirket, ifølge færge- og busoperatøren Strandfaraskip Landsins.

De ellers så livlige havne i Tórshavn, Fuglafjørður, Runavík og Klaksvík er blevet stille uden tegn på hverken lastning eller losning af gods.

Da transport- og logistiktjenesterne er blevet ramt, har dagligvarebutikker og tankstationer oplevet, at deres forsyninger er svundet ind i løbet af den sidste uge. I dagligvarebutikkerne er kartofler, gær og æg blandt de første varer, der er blevet udsolgt, og mange tankstationer kan nu kun levere brændstof til udrykningskøretøjer. Både tankstationskæderne Magn og Effo tilbyder i øjeblikket en oversigt på deres hjemmesider, så forbrugerne kan holde øje med tilgængeligheden.

Rengøring og affaldsindsamling er direkte berørt af strejken, og flere skoler og daginstitutioner er på det seneste blevet tvunget til at lukke på grund af forhold, som sundhedsmyndighederne anser for at være usikre.

I mellemtiden forventes strejken at fortsætte i ugevis, og arbejderne og arbejdsgiverne er i øjeblikket ikke tættere på at finde en aftale end for en uge siden. Ifølge fagforeningens talsmand Sonja Jógvansdóttir er arbejderne klar til at genoptage forhandlingerne når som helst, men de er forberedt på en lang ventetid.

»Vi kan holde ud i rigtig, rigtig lang tid,« sagde hun til Kringvarp Føroya, som er den færøske nationale radio- og tv-station, KVF onsdag i sidste uge. »Vi trækker os ikke fra vores utroligt rimelige krav,« sagde Jógvansdóttir og tilføjede, at strejken muligvis kunne vare i fem til syv uger.

Kilde:

Workers on strike: Services grind to halt as fuel runs out, garbage piles up

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater