OK 24: Fagtoppen banker deres resultat igennem

Afstemningsresultatet ved urafstemningen om de offentlige overenskomster ved OK24 viser en relativt høj deltagelse og en høj ja-procent, mens nogle få fagforeninger eller faggrupper stemte nej til resultatet. Områder hvor der har været en aktiv organisering. Det gælder bl.a. LFS, BJMF og flere grupper indenfor FOA. OK-resultatet cementerer det reallønsfald, der er skabt af inflationen de senere år, og et resultat der vil blive fortolket som en godkendelse af den rådne trepartsaftale med regeringen i efteråret, der giver ”ekstra penge” til en ganske lille gruppe som til gengæld skal arbejde mere og yde større fleksibilitet. Det skal også tages med i betragtning af de der overvejede at stemme Nej denne gang stod overfor en sammenkædning af resultaterne mellem faggrupperne og truslen om, at regeringen i sidste ende kunne forventes at gribe ind i en OK-strejke og diktere en minus-overenskomst.

Klik på boksen og se afstemningsresultatet for de enkelte faggrupper

Fraværet af en stærk opposition og en aktiv stem nej kampagne afslører sig tydeligt i afstemningsresultaterne om årets overenskomster. Fagtoppens fortælling om enestående gode resultater kom til at stå stort set uimodsagt, dog med vigtige undtagelser.

Det i en situation hvor mange ansatte i det offentlige har mere end svært ved at få enderne til at nå sammen. Sygehusene mangler fortsat sygeplejersker, skolerne mangler uddannede lærere, børnehaverne mangler pædagoger, osv…

Og – det er en situation hvor politikerne fortsætter med at skære ned i kommunerne og i regionerne, bl.a. fordi der ikke bliver indeksreguleret efter inflationen. Det er logik det koster mere at drive den offentlige sektor, som skoler, børnehaver og sundhedsvæsenet, når alting er blevet dyrere. Men regeringen har den omvendte logik: de beholder pengene de får ind i merindtægter på moms, afgifter og skatter, og bruger dem på krigsoprustning, mens man forlanger at man ude i kommuner og regioner skærer ned.

Helt generelt betyder nedskæringer at man fjerner de få rettigheder, som arbejderklassen har, så magthaverne kan skalte og valte med den rigdom arbejderklassen skaber.

Overenskomstresultatet er vand på regerings krigsmølle, og de vil se det som carte blanche til at fortsætte deres planer for indførelse af tvangsarbejde, udhuling af fattigdomsydelserne, forringelser af dagpenge, SU og alle andre tilkæmpede rettigheder. Ingen kvaler – befolkningen betaler og de ansatte må knokle uden sikkerhed for reallønnen eller helt basalt at der er kollegaer og tid nok til at udføre arbejdet fagligt forsvarligt.

De ansatte, elever, forældre har råbt op, men fordi der ikke har været en velorganiseret opposition der kunne afsløre fagtoppens fortællinger og sætte det ind i en sammenhæng, blev det et uforholdsmæssigt stort ja.

Det eneste lille figenblad er at der bliver indført en form for midtvejs forhandlinger, men der er ingen garantier, og ingen strejkeret eller konfliktmulighed i en midtvejs forhandling. Så luftsteg og vindfrikadeller og intet andet.

Resultatet afslører at en opposition ikke kan vinde ved at sidde med ved bordet, og holde kæft. Der må sættes som mål at der opbygges en faglig opposition der tør sige fra, der både kan afsløre fagtoppen, afsløre hulheden i overenskomsterne og kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsforhold lokalt.

Erfaringerne er der, det er gang på gang blevet vist at den eneste mulighed som arbejderklassen har for at rejse deres egne krav, er at organisere sig fra neden.

 

Læs også
Stem NEJ til statens OK24 minusforlig – 8,8 % er langt fra nok!

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater