Skeletterne fra Nordic Waste

Den seneste uge er skeletterne nærmest væltet ud af skabene fra Nordic Waste. Efter de erklærede sig konkurs og nægtede at betale for oprydningen af deres gigantiske jordskred ved Randers, har en lang række forskellige rådgivningsfirmaer haft travlt med at fortælle at de skam allerede havde observeret og forklaret virksomheden om problemerne. Nogle allerede helt tilbage i 2018, allerede før de store jordmængder blev deponeret.


Denne offentlige bodsgang, viser meget tydeligt at de private rådgivningsfirmaer aldrig kunne drømme om at bide hånden af dem der fodrer dem. Så længe pengene flyder er de tavse som graven, de kommer først offentligt frem efter katastrofen ikke længere kan skjules. Private rådgivningsfirmaer ser på alt som forretning, de er ikke garant for lovgivningen bliver overholdt, de er loyale overfor deres kunder og bestemt ikke offentligheden.

Den nationale geologisk undersøgelsesinstitution (GEUS), er også kommet på banen og har konkluderet at: jordskredsaktiviteten i den deponerede jord begyndte i 2021 og var meget fremskreden allerede i foråret 2023. Jordskreddet udviklede sig også i tørre år (2021 og 2022), hvilket indikerer, at det ikke er betinget af ekstremnedbør. Det våde år i 2023 har dog højst sandsynligt accelereret bevægelsen.

GEUS baserer deres konklusion på offentligt tilgængelige data, herunder kort over jordbevægelser der dækker hele Danmark. Data har altså været tilgængelige, man har bare ikke set på dem eller reageret før det var for sent.

Pressemeddelelsen fra Nordic Waste, hvor de erklærer sig konkurs på grund af en pludselig uforudsigelig hændelse, er altså afsløret som løgn og bedrag, det var ikke oktobers massive regnvejr der alene er skyld i miseren, men at der overhovedet blev deponeret så store mængder jord på relativt kort tid og uden tilstrækkelige dræn og andre forholdsregler.

Randers kommune taget førsteprisen. Det er kommet frem at de konsekvent har overtrådt lovgivningen, da de gav tilladelsen til Nordic Waste, f.eks. ”glemte” man at angive hvor meget jord der måtte deponeres, og at stille krav til spildevand. Borgmesteren dækker stadig over hvordan kommunen har været dybt involveret i at presse tilladelser igennem. Også kommunens rapport fra december er afsløret som mangelfuld.

Randers skal ikke fremhæves som hverken mere eller mindre korrupt end andre. Hele systemet er bundkorrupt. At fremme monopolernes interesser er prioritet nummer et, og har forrang for lovgivning og samfundsinteresser i alle kommuner.

Det offentlige tilsyn er også afsløret som totalt fraværende. Politiet, det kommunale tilsyn, revisionen osv. osv. har ikke påtalt at lovgivningen blev overtrådt, og da slet ikke rejst anklager eller sigtelser. Som det er set mange gange, kan kommunerne helt straffrit overtræde lovgivningen, og administrerer alt fra handicappedes sociale rettigheder til miljølovgivning, efter deres selvopfundne retningslinjer, drevet af økonomiske interesse.

Regeringerne i begyndelsen af nullerne med Anders Fogh og Lars Løkke, var med til at afvikle amterne, og dermed de få myndigheder og instanser i Danmark der havde ry for at sikre en uvildig sagsbehandling og kontrol. Myndigheder blev kaldt ”smagsdommere” og stod de i vejen for industrimonopolernes, entreprenørernes og landbruget profitjagt blev de nedlagt eller udliciteret. Otto Gelsteds sarkastiske vending ”Naturen, det billige Skidt” blev vendt til et slagord.

Faktisk var det kun i få årtier der eksisterede instanser der skulle bekæmpe forurening. Giftudledningen i vandet og dumpning af giftigt affald direkte ud i naturen var fast praksis langt op i 1970erne, indtil der rejste sig en folkelig protestbevægelse, der var stærk nok til at presse lovgivning og kontrol igennem. Men under kapitalisme er den aldrig slags sejre i klassekampen aldrig varige, det ser man tydeligt, med Nordic Waste som bare det seneste eksempel.

Kapitalen vil konstant forsøge at forhindre eller ændre lovgivning, der bremser deres profitjagt, også lovgivning der skal forhindre forureningen og forgiftningen. Økonomiske interesser betyder at rådgivningsvirksomheder og myndigheder medvirker til kriminelle aktiviteter i stedet for at stoppe dem.

Det er sådan systemet er skruet sammen. Men det er også vigtigt at huske på at kapitalen ikke er uovervindelig. Sejre er vundet mange gange når ungdommen går på gaden, sammen med arbejderklassen. Vigtigste lektie er at man aldrig skal hvile, og tro tingene kan forandres gennem parlamentarisk arbejde i Folketinget. Sejre vindes gennem klassekamp.

Se rapporten fra GEUS
Ny rapport afdækker jordskredsaktivitet ved Nordic Waste i Randers Kommune

Læs også

Nordic Waste konkurs udstiller kapitalismens miljøsvineri

Nordic Waste er ikke alene. Her er fem andre danske miljøsyndere

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater