NATO øver krig i Europa i en front fra Finland til Rumænien gennem de næste 4 måneder

Fra sidst i januar til sidst i maj gennemfører NATO en kæmpemæssig militærøvelse bestående af 3 særskilte øvelser – den ene i Norden. Det der trænes er en paragraf 5 situation, hvor NATO mobiliserer til krig mod Rusland. Angiveligt er det en forsvarsøvelse, men reelt en træning af en krigssituation af offensiv karakter og et oprustningspres mod Rusland. Som vi har set det med NATO’s stedfortræderkrig i Ukraine er den krig, der formelt er et forsvar på samme tid et resultat af årtiers pres og provokation fra Vesten mod Rusland. I bund og grund er der tale om et imperialistisk opgør mellem stormagter, som NATO gør sig klar til.

Øvelsen består af 3 særskilte øvelser, den ene på NATO’s nordlige front (Nordic Response), den anden på den østlige front (Steadfast Defender) med fokus på Polen og med Tyskland som centralt transitland, den tredje i det nordlige Atlanterhav mellem Skotland, Norge og Island (Joint Warrior 24). Rumænienvil være base for de F-16 fly som NATO-landene er ved at køre ind i Ukrainekrigen og landet vil indgå i øvelsen.

Det overordnede formål er at øve bevægelse af tropper og våben fra USA og øvrige NATO-lande frem til krigens front. Dvs logistik og samordning for en NATO-krig og NATO’s udrykningsstyrker.

For første gang opererer NATO med Norden som én samlet region og øvelsen rykkes helt tæt på Kola halvøen og Ruslands atomarsenal.

Øvelsen vil være den hidtil største siden den kolde krig og involverer 90.000 deltagere fra alle NATO-lande. Mere end 50 skibe, 80 kampfly, helikoptere, droner, 133 tanks og meget mere vil indgå.

Danmark er med

Danmark vil deltage med to fregatter og et inspektionsskib, samt med enheder fra Flyvevåbnet og Specialoperationskommandoen, som dækker over Jægerkorpset, Frømandskorpset og Slædepatruljen Sirius.

Danske havne er blevet udtaget til NATO-havne, hvad vi allerede har set i brug flere gange. Modtagelse af amerikanske tropper i havnene vil indgå som en del af øvelsen.

Et særligt twist vil være træning af de nordiske landes luftvåben som en samlet enhed. En intention om at samordne de nordiske luftforsvar under en fælles kommando blev besluttet af NATO i marts 2023. I marts 2023 underskrev de nordiske chefer for landenes luftvåben – under overværelse af chefen for NATO Air Command aftalen:

”Det ultimative mål er at kunne operere problemfrit sammen som én styrke ved at udvikle et nordisk koncept for fælles luftoperationer baseret på allerede kendt NATO metodologi. Øvelserne Nordic Response og Arctic Challenge Exercise vil blive brugt som milepæle for de fælles bestræbelser.”

Når NATO taler om forsvar må man huske på hvordan Ukraine-krigen propagandamæssigt er sat op som en ren forsvarskrig. Rusland alene gives ansvare., Og Rusland er klart nok i krig for egne imperialistiske interesser ifht Ukraine, men bag historien ligger Vestens langvarige overtagelse af magt i Østeuropa, hvor lande skridt for skridt er indlemmet i NATO. NATO’ s stedfortræderkrig i Ukraine er i ligeså høj grad en angrebskrig – og det vil også være karakteren af en paragraf 5-krig, som NATO nu øver. Det er imperialistisk konkurrencekamp, der kan slå over i væbnet krig, en kæmpe risiko der øges og bæres brændstof til. Bl.a. gennem øvelser som denne.

Dansk imperialisme, som en del af NATO, med åbning for amerikanske baser, med havne der er underlagt militære formål, med F-35 fly under NATO-kommando – har involveret os dybt i hele deres krigs set-up. NATO-øvelsen hele dette forår vil være et håndfast udtryk for at NATO forbereder krig lige her i Norden og Europa.

Download den gratis pjece

Bekæmp al imperialisme – Stormagternes voksende rivalisering og dansk imperialismes placering


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater