FALSK SIKKERHED – Fælles nordisk udtalelse

Antikrigsorganisationer i Norge, Sverige, Finland og Danmark har startet et samarbejde og har som sit første initiativ udarbejdet en udtalelse der opfordrer til modstand mod krigsoprustning af Norden – for fred mellem folkene. I alle de nordiske lande ser vi nu udover NATOs og EUs oprustning og militarisering af samfundet også indgåelse af aftaler med USA om direkte militær tilstedeværelse i vores lande. Endnu en kæmpe trussel om krig.


FALSK SIKKERHED

Vi ser med stor bekymring på den voksende sikkerhedstrussel mod folkene i Norden med stadig større militarisering af vores lande fra NATOs side. Efter at Finland er blevet medlem af NATO, og sandsynligvis også Sverige, har de nordiske lande ikke længere det mindste ’skin’ af neutralitet tilbage.

I henhold til den bilaterale DCA-aftale om forsvarssamarbejde mellem USA og vores nordiske lande, er der de facto etableret en række nye amerikanske militærbaser i Norge, Finland, Sverige og Danmark. Med amerikanske baser og med NATO-medlemskab bliver Norden en endnu vigtigere brik i gennemførelsen af fremtidige krige. De nordiske lande er gjort til en forpost for USA, med sine udstationerede våben, lyttesystemer og personel strategisk placeret tæt på Rusland. Norden er blevet en vigtig del af NATOs missilskjold gennem den nye Globus 3-radar ved Vardø i Finmarken. Det vil give Norden en ledende rolle indenfor militær efterretning i nordområdene – og giver også efterretningsinformation som kan dække hele verden.

Norden er gjort til NATOs nordflanke med militær kontrol over Nordsøen, den norske kyst, Østersøen, Det Baltiske Hav, Arktis, Grønland og Færøerne. Ved EUs længste grænse mod Rusland – Finlands østgrænse, som for tiden er helt lukket – står nu to atomvåbenmagter overfor hinanden.

Et af udtrykkene for Nordens nye position er den planlagte militærøvelse i marts 2024, ”Nordic Response”. Øvelsen får sit tyngdepunkt i det nordlige Norge, Sverige og Finland samt i de tilhørende luftrum og havområder. Øvelsen vil foregå tættere på Kola-halvøen (med tilhørende atomvåbenbase) end nogen sinde tidligere.

Det bliver mere og mere tydeligt at Norden skal fungere som et opmarchområde og en krigsskueplads i rivaliseringen med Rusland og Kina. Først og fremmest for at tjene USAs interesser.

I hele Europa arbejder NATO og EU for at indføre et såkalt ”militært Schengen” – med fri bevægelighed for våben og tropper. Infrastrukturen i Norden indrettes, så det bliver hurtigere at kunne få militært materiel og styrker frem til mulige konfrontationslinjer i Nord-Sverige og Finland. Stadig flere havne og flyvepladser omdannes til militære formål.

Krigen i Ukraine, som både NATO og EU har fremmet, er blevet brugt til at skræmme og manipulere befolkningen til at se krigsoprustning og NATO-medlemskab som ”et tilbud du ikke kan sige nei til”.

Men svaret på Ukrainekrigen er ikke et styrket NATO og EU.

NATO, USA og EU kommer ikke med fred, men er aktører i en nyopdeling af verden mellem stormagterne.

På NATO-topmødet i Vilnius 11.-12. juli 2023 forpligtede NATO-landene sig til en afskrækningslinje – ”expanding deterrence” – og militær optrapning. Oprustningen og militariseringen kan i sig selv virke krigsfremmende, og udgøre en trussel for nordisk sikkerhed. Internationale atomnedrustnings aftaler opsiges, FN er totalt tilsidesat. Ingen snakker længere om fredelige midler for konfliktløsning. Når der har dukket fredsinitiativer op under i Ukraine-krigen, så har det været et mønster fra rivaliserende stormagter at de bogstavelig talt skydes ned. Hele militariseringen af Europa sker i stadig højere grad i et samarbejde mellem NATO og EU.

Konsekvensen bliver at samfundsøkonomien indrettes på finansiering af krig og på bekostning af at sikre et offentlig sundhedsvæsen, skoler, børnehaver, kultur. Hele den civile udvikling af samfundet bliver undergravet. Og risikoen for at blive deltager i kommende krige er øget.

Uddannelsesinstitutioner gøres til centre for udvikling af våbenteknologi som en service for den voksende våbenindustri, en industri som bygges op med støttekroner fra vore skattepenge.

NATO 75 år i krigens tjeneste

4. april ”fylder NATO” 75 år. NATO fremstilles som en ”forsvarsalliance” og et forsvar for demokratiske værdier. Det kunne ikke være mer forkert. Der er mange eksempler op gennem tiden som viser at NATOs formål ikke er at kæmpe for frihed og demokrati, men at sikre medlemmernes, og først og fremmest USAs, politiske og økonomiske interesser. Senest ser vi det nu i den krig Israel fører i Gaza.

NATOs uforbeholdne støtte til Israel er forankret i en formel ”partnerskabs”-aftale sammen med store pengesummer og våben fra USA og allierede i årevis. At NATO kalder Israel en ligesindet partner – ”like-minded partner” -, siger en del om både Israels og NATOs brutalitet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har udtalt at ”Israel står ikke alene”, og har advaret andre stater mod at blande sig i konflikten, underforstået at NATO vil gribe ind hvis noget sådant sker. USA sender stadig våben til Israel og har sendt krigsskibene ”USS Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group” og ”USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group” til regionen. Disse krigsmonstre skal operere sammen med flyvevåbnets udsendte F-15 og F-16 jagerskvadroner og A-10 angrebskvadroner. NATO er medskyldig i det folkemord på palæstinenserne som lige nu udfolder sig i Gaza.

På trods af at NATO-medlemskab og oprustning er blevet manipuleret igennem, er der stor modstand mod krigspolitikken i befolkningerne, som ønsker fred mellem folkene. Dette kommer klart til udtryk i den store solidaritetsbevægelse, hvor mennesker overalt går på gaden for at demonstrere mod Israels folkemord i Palæstina.

Vi, medlemmer i antikrigsorganisationer i de nordiske lande udtaler:

Stop NATOs og EUs militarisering og krigsoprustning

Nej til amerikanske baser i Norden – ingen placering af våben og tropper – ingen atomvåben i Norden

Norden som atomvåbenfri sone

Nej til ”det militære Schengen”– hvor havne, jernbaner, lufthavne tilpasses til hurtig og uhindret transport af våben og tropper

Nej til NATOs krigsbudgetter og krav om oprustning

Ja til fred og venskab mellem folkene

Norden behøver ikke NATO for fred, men NATO behøver Norden for krig

Norden ud af NATO – NATO og USA ud af Norden!

Kristine Mollø-Christensen og Henrik Kortner, Stopp NATO, Norge

Lispet Kristiansen og Åse Møller-Hansen, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet

Wilpf Norge

Bjarne Lavik, Antikrigsinitiativet, Norge

Eva Jonsson og Christer Lundgren, Nej till NATO, Sverige

Roland Hedayat, Nätverket mot NATO, Sverige


Karin Utas Carlsson, Kvinnor för Fred, Sverige



Caroline Runesdotter, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Sverige



Benjamin Gottberg, Tid til Fred – Aktiv mod krig, Danmark



Tine Spang Olsen, Stop Terrorkrigen – Danmark ud af NATO, Danmark



Ebbe Riis Klausen, Håndslag og Tid til Fred – Aktiv mod Krig, Danmark

Mikael Böök, Rauhanväki / Folk och Fred,Finland

Ulla Klötzer, Kvinnor för fred, Finland


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater