Alle ydelser og lønnen skal op – ikke kun midlertidige tillæg til nogle få

Det vrimler med politiske idéer om små kompensationer til udvalgte grupper. Senest om en lille og midlertidig stigning i dagpengesatsen.

A-kasserne er ude med et forslag om at dagpengene bør stige – med sølle 3,5%. Den ekstra udgift for staten vil ovenikøbet blive betalt af A-kassemedlemmerne selv, idet A-kassekontingentet vil stige når satsen stiger og den samlede stigning i kontingenterne vil dække udgiften ind!

De arbejdsløse har i den grad brug for en stigning. Fra 2021 til 2022 steg dagpengene med 0,15 procent, Eller 29 kroner om måneden. Men hvad med alle de andre på offentlige indkomster? Hvad med dem i arbejde? De har ligeså stort behov for flere penge. Og hvorfor skal det kun være midlertidigt? Tror de priserne falder, så pengene kan undværes og skæres væk igen?

I det hele taget vrimler det med politiske ’idéer’ om at tilgodese den ene eller den anden særlige gruppe. Altid midlertidigt og altid for lidt. Aldrig bredt og dækkende.

Finansminister Nikolaj Wammen lufter valgkampsidéer om ’inflationshjælp’ på finansloven. Der er igen tale om spredte småbevillinger, så alle kan håbe på en almisse – måske. På samme måde som særligt trængte kommuner har kunnet søge om lidt ekstra ’hjælp’. Løfterne om at lade budgetterne følge det stigende antal ældre og børn i kommunerne holder overhovedet ikke stik, så i kommunerne kan man se frem til endnu grovere nedskæringsbudgetter.

Wammen udtaler til Børsen om “inflationshjælpen”:

– Vi sætter en pulje af, men vi har ikke lagt os fast på konkrete initiativer endnu. Det er sådan, at vi har noget tørt krudt, vi kan bruge til inflationshjælp. Derfor er det for tidligt at sige, siger Nicolai Wammen til avisen.

– Når det så er gjort, så er der til gengæld ikke penge til så meget andet, lyder det videre fra Wammen.

Pengene tages ovenikøbet fra andre områder og omskabes til ’inflationshjælp’. Og de ’andre områder’ er næppe den bundløse kasse til krigsudgifter.

Det er valgkampssnak og holden folk hen, et forsøg på at få det regeringen selv kalder “en stram finanslov” ned. Regeringen har intet ønske om en retfærdig og social kompensation for den galopperende inflation. Uanset konstellation i Folketinget efter valget vil det være sandheden.

Vi kan ikke løse dette med et kryds til valget. Der er brug for fælles krav og kamp for alle der rammes af inflation, løntilbageholdenhed og den krigsøkonomi der bliver tromlet igennem. Med krav om højere løn – højere grundydelser over hele linjen – inklusiv fuld kompensation for inflationen! Det må stilles som krav her og nu og som overenskomstkrav.

Det er krav regering, Folketing og fagtoppen må indfri på bekostning af arbejdsgivernes profit. Den må organiseres nedefra og på tværs af fag, grupper, arbejdende, arbejdsløse, pensionister og folk på offentlige ydelser.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater