SOSU-hjælper: Min arbejdsskadesag er forsvundet

Hvad gør man når ens arbejdsskadesag viser sig at være forsvundet et sted i Københavns kommune, der samtidig er ens arbejdsgiver? Når Jobcenteret vil presse en i ressourceforløb, der helt vil ødelægge helbred og udelukke enhver skadeserstatning. Det er blevet hverdagen for en ung SOSU-hjælper.


Simone er en ung SOSU-hjælper som har arbejdet på et plejehjem i København, hvor hun kom ud for en arbejdsulykke. Simone skal lukke en yderdør for den stærke blæst, håndtaget viser sig at være defekt, så det ryger af og hun falder bagover. Senere får hun konstateret diskusprolaps øverst i nakken.

Simone fortæller

– ”Jeg fortsatte med at gå på arbejde et par uger, men en dag hvor jeg var mødt, kunne jeg pludselig hverken gå eller bevæge den ene side. Jeg havde haft stærke smerter hele tiden.

Det er syv måneder siden og jeg har været sygemeldt siden.

Efter en del gange hos fysioterapeut fik jeg en MR-scanning, som viste hvad der var i vejen.

Havde det ikke været for Coronakrisen ville jeg nu have været hos rygmarvsklinikken på Glostrup, det skal afklares om jeg skal have en operation eller skal have genoptræning. Nu er det udsat til september.

Jeg har fået at vide at jeg under ingen omstændigheder må arbejde, ortopædkirurgen siger at det kan jeg ikke tåle – og at jeg vil få nul erstatning, hvis jeg begynder at arbejde.

Men Jobcentret truer med at sende mig i ressourceforløb.

De siger de ikke kan se min arbejdsskade i systemet.

Hvis de havde anmeldelsen, kunne de aftale med FOA, at mine sygedagpenge blev forlænget.

Fagforeningen siger, at det er forkert at de stopper sygedagpengene.

Men Jobcentret bliver ved at ringe og sige sygedagpengene ophører om en måned og at jeg skal på ressourceforløb.

Jeg har ringet rundt til alle mulige instanser for at høre, hvad der er sket med min skadesanmeldelse, som jeg ved er indsendt med det samme fra min arbejdsplads.

I Københavns Kommune talte jeg med en medarbejder, som fortalte at de sorterede anmeldelserne i vigtige og ikke vigtige.

Men min er da vigtig, det kan de se, hvis de læser lægens og fysioterapeutens erklæringer, som er vedhæftet anmeldelsen. Det er da vigtigt, jeg fylder 26, jeg er for ung til at ryge ud af arbejdsmarkedet og ud i en usikker fremtid.

Jobcentret kan slet ikke se, der ligger en sag på mig.

Kommunens forsikringsselskab siger, de ikke har modtaget den. Der ligger nok en fil, men den kan ikke åbnes – måske fordi kommunen har lagt den i bunken med frasorterede.

Forsikringen vil have en ny lægeerklæring osv. Så lægen skal forfra med at udfylde papirer.

Når min sag ikke er der, kan det jo heller ikke komme på tale med en eventuel erstatning.”

Hvis det ender med, du kommer på kontanthjælp, hvad vil det betyde?

– Jeg har gået og sparet lidt op, så jeg kan få min egen lejlighed på et tidspunkt. Det skal jeg bruge af først. Det er jeg da også bekymret for.

Det er sindssygt hårdt at været så stresset over at alt er uafklaret og at der ikke er orden i papirerne, og at jeg måske er tvunget til at starte på ressourceforløb.”

På spørgsmålet om hun ikke har fået hjælp af fagforeningen, siger Simone nej.

Én ting er det urimelige i, at en ansat som bliver skadet på arbejde, kan kasseres med et pennestrøg.

En anden ting er, at den arbejdsgiver, kommunen, som var ansvarlig for arbejdsskaden, intet gør for at hjælpe medarbejderen.

SOSU-hjælpere er en af de faggrupper i arbejderklassen som er hyppigst udsat for arbejdsskader. Det er samtidig en gruppe, der arbejder meget hårdt og for en alt for lav betaling.

Et eksempel på et utroligt nyttigt arbejde, som er så ringe værdsat, bl.a. p.gr. af det er et af de traditionelle kvindefag, og at der er en stor del af andre etniske danskere ansat. Til stor værdi for samfundet.

Fagforeningerne, i dette tilfælde FOA, SKAL rejse krav på vegne af sine arbejdsskadede og syge medlemmer og andre i samme situation, hvoraf mange er røget helt ud af arbejdsmarkedet.

Man må spørge:

Hvorfor skal den ansatte, som har haft en arbejdsskade, selv stå for at sørge for at de rigtige instanser har de nødvendige papirer!!!

Hun skal diskutere og bevise overfor den samme instans, som var arbejdsgiveren, kommunen.

Hvor er arbejdsgiverens ansvar i dette!!

Hvorfor får et fagforenings- og A-kassemedlem, som kommer i klemme, ikke hjælp af fagforeningen!

Det er sådanne urimelige historier Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre har påvist og protesteret mod gennem flere år.

Det er et umenneskeligt og råddent system, der behandler sine borgere sådan.

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater