Slå angrebet på ungdomsuddannelserne tilbage

Regeringen fortsætter sin klassekrig mod ungdommen. Senest har uddannelsesminister Mathias Tesfaye præsenteret en ny reform af ungdomsuddannelserne. Den vil gøre det endnu sværere for unge fra arbejderklassen, forstæderne og provinsen at få en uddannelse.


Med udspillet ”Flere i Gymnasiet” har omlægningen af uddannelsessystemet  til erhvervslivets og den kapitalistiske stats behov fået endnu en tand. Der skrues op for konkurrence, præstationsræs og favoriseringen af elitens børn og unge på bekostning af arbejderklassens.   

10. klasse afskaffes. Det år man ellers kunne bruge til at finde ud af hvilken vej man vil gå, forbedre sine karakterer eller blive lidt stærkere. Den erstattes med en ny gymnasielinje, EPX, hvor adgangskravet er folkeskolens afgangsprøve med en minimumskarakter på 2.  Hvad med alle dem der ikke består afgangsprøven? Sidste år drejede det sig på landsplan om næsten 45.000 elever, der ikke overraskende er klassemæssigt ganske ujævnt fordelt med: 4% af eleverne i folkeskolen i de rige kommuner i Nordsjælland og 34% på Lolland.    

Den 2-årige HF, som fungerer som et populært og brugbart alternativ til gymnasiet for mange unge og folk der har været på arbejdsmarkedet, den skal helt afskaffes. 

Samtidig øges adgangskravene til de gymnasielinjer vi kender i dag fra et karaktergennemsnit på fem til seks. Det vil betyde, at det bliver elitens unge med en overvægt af piger og etnisk danskere, der vil komme ind på det almene gymnasie. Ifølge Gymnasieskolernes Lærerforening vil en tredjedel af den i forvejen lille gruppe unge, hvis forældre ikke har en boglig uddannelse blive udelukket, flere drenge end piger vil blive ramt og dobbelt så mange unge med anden herkomst end europæisk vil blive forhindret i optag, sammenlignet med unge af dansk herkomst.

Det kræver ikke ligefrem raketvidenskab at forudse, hvad denne reform vil betyde for mistrivsel, stress og præstationsræs helt ned i folkeskolen. Hvilket i forvejen er et voksende problem for børn, skolen og forældre. Men helt åbenlyst ikke for regeringen og uddannelsesminister Tesfaye. De har valgt at gå direkte mod al fornuft, viden og erfaringer for at kunne opfylde erhvervslivets ønsker til fremtidens arbejdskraft og er kommet med et nyt ordensreglement for folkeskolens disciplinering af eleverne som et løsningsforslag. Og det er ikke bare eleverne der skal mærke konsekvens, hvis de ikke kan indordne sig, også deres forældre skal kunne straffes som ansvarlige – nemlig med at blive trukket i børneydelsen. For direktøren i Holte betyder det ingenting, men for den enlige mor eller lavtlønnede giver øgede økonomiske problemer bare mindre overskud til håndtere mistrivsel af ens børn.

Uanset hvor meget Mathias Tesfaye praler med, at han er præget af pædagogikken fra en skurvogn, så har både reformen og ordensregler sit klare klassestempel fra en ministerbil, en årsløn på over en million og en livslang ministerpension. Betaling for at opfylde arbejdsgivernes og erhvervslivets ønsker om at færre unge skal have en almen uddannelse.

Skærer ned på uddannelse – øger krigsudgifter

SVM-regeringen har allerede forkortet uddannelser, gennemført årlige besparelser og nedskæringer på samtlige uddannelsesforløb og forringet SU. Alene erhvervsuddannelser, som regeringen påstår den fremmer, er siden 2015 blevet beskåret med 7-9 pct. oven i inflationen. Professionshøjskolerne skulle alene sidste år spare 300 millioner kroner. At det betyder forringelser og større frafald på uddannelserne er indlysende. Men den manglende finansiering og prioritering af mulighed for en ordentlig uddannelse er led i den kapitalistiske stats omfordeling af samfundets penge fra befolkningens og unges behov til erhvervslivets behov og øgede krigs-og militærbudgetter. Et simpelt regnestykke: den danske stat givet Ukraines Zelenskij-regime 60,4 milliarder kr. i militær støtte – det svarer til hvad den bruger årligt på den danske folkeskole.   

Regeringens reform af ungdomsuddannelserne er et direkte angreb på arbejderungdommen. Der må protesteres og aktioneres imod den.

Gå med i APK – vær med til skabe forandring til et samfund der kan skabe uddannelse og arbejde

Læs også

APKs 10. kongres: Vi vil fortsat bekæmpe de riges, arbejdsgivernes og krigsherrernes politik – For en revolutionær forandring (apk2000.dk)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater