Pædagoger skiftes ud med ufaglærte i minimums-normeringernes navn

Kommunalpolitikerne er over hele landet i gang med at skrue nye nedskæringsbudgetter sammen for 2025. Loven om minimumsnormeringer blev vedtaget i Folketinget, men ikke uden grund kaldes den for loven om papirsnormeringer. I Silkeborg og Aalborg fifler politikerne i øjeblikket med kravene og udnytter formuleringen i loven om ”antal voksne” – i deres spareforslag vil de at udskifte pædagoger med ufaglærte medhjælpere og pædagogiske assistenter.

Nedskæringspolitikerne i Silkeborg har fundet et smart smuthul i loven om minimumsnormeringer. De mener at kunne overholde loven, blot de følger kravet om ”antal voksne” pr. børn i institutionen. At resultatet vil være en klar forringelse for børnene ser de stort på.

– Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Området risikerer at eksplodere i mistrivsel, siger Rikke Thrane, der er talsperson for forældrebevægelsen ‘Hvorerderenvoksen’ til TV2 Østjylland.

I Silkeborg skulle der fra 2025 ansættes 36 nye pædagoger for at holde det samme faglige niveau i institutionerne. De reduceres nu til 17, hvis spareplanen går igennem.

Det forventes, at det endelige budget for 2025 bliver vedtaget d. 9. oktober.

Samme sparemodel har også Aalborg Kommune taget til sig. Her planlægger Børne- og Unge udvalget at finde besparelser ved at udskifte pædagoger med pædagogiske assistenter. Her skal delen af uddannede pædagoger sættes ned fra 75% til 70%.
Her starter budgetforhandlingerne i september.

Loven om minimumsnormeringer er en gummilov, der åbner for forringelser uden ende. Ikke alene indbefatter normeringskravet ikke kun de ansatte, der rent faktisk er omkring børnene, men også ledelse, kontorarbejde osv – men også denne gummiparagraf, der tillader forringelse af kvaliteten gennem at erstatte faglærte med dårligere uddannede eller helt uerfarne unge på en lavere løn. Forældrebevægelsen og ansatte i institutionerne vil uden tvivl samle til modstand mod disse forringelser. Børnene har brug for BEDRE normeringer, der er absolut ikke plads til yderligere nedskæringer.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater