Når sundhed er et spørgsmål om profit

To steder hvor der tjenes store penge lige nu er i våbenindustrien og i medicinalindustrien. I det første halvår i 2024 var Novo Nordisks profit på 45 milliarder kr! Alene når man ser på firmaets slankeprodukter, har salget været 25 milliarder større end sidste år i samme periode. Et samfund, hvor fødeindtagelsen bygger på at firmaer sælger sygdomsfremkaldende junkfood skaber på samme tid svimlende profitmuligheder, når følgerne skal adresseres.

”Novo Nordisk skal de kommende år mangedoble antallet af patienter i behandling med selskabets slankemedicin”, udtalte bestyrelsesformand Helge Lund på Novos generalforsamling i foråret. Fedmemarkedet bugner og Goldman Sachs har estimeret dette marked til 100 mia. dollars årligt i 2030. Nu er kunsten åbenbart kun, at Novo skal sikre sig den størst mulige andel af dette boom på verdensplan. Af den grund serviceres firmaet hele vejen rundt med statslige og kommunale midler, så produktionen kan glide. Der bygges infrastruktur, den offentlige forskning er lagt ind under Novo’s kontrol, medicin og produkter får statsstøtte osv.osv

Dette absurde fænomen, hvor den ene hånd skaber problemet og den anden tjener penge på at tilbyde symptombehandling bliver betragtet som helt ok af politikere og presse. Novo Nordisk betragtes som Danmarks guldfugl, der er vores største garant for penge i statskassen. Dette betones regelmæssigt, når de vanvittige tal for overskuddet bliver offentliggjort. Vi må endelig aldrig glemme hvor ”stort bidraget fra Novo er, når det kommer til vores velfærd”. Hvorfor der udover skattepengene også skal være mia. til aktionærerne melder historien ikke noget om.

Novo har i årevis drevet lobbyvirksomhed for at overvægt skal anerkendes som en sygdom, hvad der vil muliggøre endnu mere statslig støtte til køb af firmaets fedmemedicin og ikke kun til deres diabetesmedicin. Dette sker både direkte og skjult under en tilsyneladende objektiv debat. F.eks. fremstod to podcasts fra BT’s Heartbeat som oplysende indlæg – trods det at de var finansieret og tilrettelagt af Novo, mens deres produkt Wegovy  var under godkendelse.

Den begrænsede støtte som Novos fedmeprodukter får allerede nu har drænet statskassen for millioner og er medvirkende til de udhulede sundhedsbudgetter. For trods det, at det offentlige i høj grad finansierer Novo’s forskning er produktet helt privat og sælges til tårnhøje priser.

Når det kommer til at løse problemet med overvægt og type 2-diabetes er der kapitalens måde, hvor man modgår følgerne med (dyr) medicin, udviklet og solgt på markedsvilkår. Udbredelse af sygdomsskabende kost og stimulanser, madvarer bygget op på tomme kalorier, stillesiddende liv, virksomheder og landbrug der udleder giftige stoffer – og et sundhedssystem der udvikler avancerede kirurgiske indgreb og mediciner, når sygdommen rammer – især for den elite, der har råd til at springe ventelisten over. En karrusel, der sikrer evig usundhed og evig profit på behandlingen.

Den folkelige måde vil være at skabe adgang til sund kost for alle, et arbejdsliv uden stress, produktion hvor der planlægges i at undgå forurening, samt mulighed for at leve et socialt liv med mening og fællesskab. Med forskning i forebyggelse og et sundhedsvæsen med lige adgang for alle og tilstrækkelige ressourcer. Medicin skal ikke produceres for profit og sygdomme skal ikke fastholdes, så de fortsat kan være kilde til profit.

KPnet vil i den kommende tid sætte fokus på spørgsmålet om sundhed og de mange sider af denne sag..


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater