Øget brug af social dumping uden hensyn til arbejders liv og velfærd

Igen og igen hyler arbejdergiverne op om mangel på arbejdskraft og hvor ondt det gør. Men det de vil have er billig, billigere, billigst arbejdskraft. Og så de vil have en stadig mere fleksibel – og allerhelst nogen der slet ikke kender til arbejdstidsregler og sikkerheds- lønregler i danske overenskomster.

Handlen med kontrakt- og mi­grant­arbejdere er sat fuldstændig i sy­stem som global eksport med en kæde mellemled af menneskehandlere, der leverer, hvad arbejds­­giverne efterspørger. Hele systemet af hovedentreprenører og underentreprenører i flere led læg­ger slør over, hvem der egentlig er ansvarlig for social dumping og den ekstreme udbytning og op­splitning af arbejdere, der foregår.

Det er ikke kiosken eller klipperen henne om hjørnet, men de store højtbesungne danske globale su­per­monopoler som Novo Nordisk, der går forrest. I forbindelse med Novos store nye byggeprojekter har der været ikke mindre end tre brande de seneste uger. Det er fastslået, at branden i Kalundborg skyldes brug af arbejdere uden uddannelse i sikkerhedsregler og i øvrigt uden arbejds- og opholdstilladelser. Der var hverken alarm- beredskabs- eller evakueringsplaner eller førstehjælps udstyr på pladsen. Det var kun held at ingen arbejdere kom til skade, da branden opstod mens der forsat var gasflasker på taget.

De to andre brande på Novo Nordisk byggepladser ikke er endnu ikke opklaret.

Novo Nordisk der lander milliard­overskud vil ikke betale for håndværkere på danske overenskomster på alle pladser i deres byggeriprojekter. Men i stedet risikerer arbejderes liv og helbred for at spare penge. De modtager mængder af statslig støtte i form af billige kommunale byggegrunde, uddannelsesfaciliteter og forskning og servicering af lokal infrastruktur til de­res virksomhed, fradrag og ekstrem lempelige skatteregler – alt sammen med det gamle argument, at det skaber danske arbejdspladser!!!

Men den danske stat som offentlig arbejdsgiver kan heller ikke fralægge sig ansvaret, selv om de har udliciteret de store byggeprojekter til udenlandske private firmaer.
Det er en kendt sag, at Metrobyggeriet i København kostede i hundredvis af arbejdsulykker og også dødsulykker blandt de tusindvis af arbejdere fra 24 forskellige lande, der har arbejdet der. 80 procent af de arbejdsskader, som migrantarbejdere i byggeriet generelt bliver ramt af, bliver ovenikøbet aldrig anmeldt til myndighederne, viser undersøgelser.

Blokader mod social dumping

Ikke mindst københavnske håndværkere og bygningsarbejdere har gennemført blokader og arbejdsnedlæggelser ved byggerier og anlægningsarbejder, hvor der arbejdes uden overenskomst og krævet samme løn og rettigheder for deres udenlandske kollegaer. Det har ført til at resultater, men der afsløres stadig flere nye sager hele tiden.

I marts var der en større blokade ved byggeriet af det nye hovedkvarter for AP Pension og Nykredit i Nordhavnen København. Både de ansatte, deres fagforening og Arbejdstilsynet har over en årrække gjort opmærksom på tilbagevendende problemer med manglende løn, farligt støv og støj, nedfaldsfarer og mangelfuld sikkerhed.
I juni 2022 blev en rumænsk bygningsarbejder dræbt på pladsen af et kollapset betonelement.
I april blev et af Københavns Kommunes skolebyggerier i Vanløse blokeret på grund af social dumping. Virksomheder på pladsen havde litauiske arbejdere ansat ned til 80 kroner i timen og med 55 timers arbejde om ugen.

Storstrømsbro byggeriet rekrutterer fra de fattigste lande

Det samme ser vi gentaget på byggeriet af den nye Storstrømsbro. Det har helt fra start været ramt af den ene skandale efter den anden med livsfarligt arbejdsmiljø, hvor de ansatte har været i fare for at blive kørt ned af tunge byggemaskiner og falde i døden fra ni meters højde. Senest er der faldet afgørelse i en af de største sager om underbetaling i Danmark, da en underentreprenør på byggeriet blev dømt til at betale omkring 10 millioner kroner til 160 arbejdere, der havde fået for lidt i løn.

Byggeriet der bliver nu i stigende grad udført af arbejdere fra lande som Indien, Thailand, Etiopien og Pakistan. Antallet er fra 2021 steget fra 4 til 311 i 2023, hvilket kun vil øge konsekvenserne af social dumping, der er lovfæsted i EU’s og dansk arbejdsmarkedspolitik og praksis.

Dansk kapitalisme er i stigende grad blevet afhængig af billigere udenlandsk arbejdskraft for at sikre deres profitter. Også staten scorer på, at den ikke skal betale uddannelse og kan sende ansatte ud af landet, hvis de bliver syge eller arbejdsløse og står uden job. Løn – og arbejdsforhold presses for dem der er i arbejde, og regeringen planlægger endnu engang at spare på uddannelse af de arbejdsløse.

Der er brug en samlet bevægelse med blokader, arbejdsnedlæggelser og demonstrationer mod social dumping og for arbejdernes enhed uanset fag og nationalitet. Den kamp vindes ikke med stemmesedler, valgløfter eller trepartsaftaler, den afgøres på arbejdspladser og på gaden. Kamp er vejen til sejr.

Læs også

”Fælles kamp mod socialdumping”og det nye nr. af Enhed og Kamp

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater