Frankrig: Valgsejr til Den Ny Folkefront

De nøjagtige tal kendes ikke endnu, men Den Ny Folkefront blev den klart største blok ved parlamentsvalget i Frankrig. Tre uger efter at Macron gennemførte sin kupagtige udskrivning af valget er der sket en massemobilisering i arbejderklassen og den brede befolkning for at tilbagevise det yderste højre. Hvor den første valgrunde viste en meget lige stilling mellem Den ny Folkefront og det ultrareaktionære National Samling, mens Macron fik sidstepladsen blev Folkefronten en klar vinder ved 2. valgrunde.

En demonstration den 23. juni i Paris mod det ekstreme højre samlede 75.000 deltagere. Demonstrationen var arrangeret af forskellige kvindeorganisationer bl.a. L’egalite,

Marine Le Pen og National Samling har på demagogisk vis forsøgt at vinde befolkningen i en situation, hvor utilfredsheden er vokset med Macrons arbejderfjendske politik – som at gennemtrumfe en reaktionær pensionsreform trods kæmpe modstand, nedskæringer på velfærd, stigende priser og forarmning af den almindelige befolkning.

Med dannelsen af Den ny Folkefront blev det muligt for arbejderklassen at markere en samlet modstand fra venstre mod Marine le Pen – og også mod Macrons parti Ensemble. Ved første valgrunde var valgdeltagelsen meget højere i arbejderkvartererne end ved tidligere valg, og dette er efter alt at dømme også tilfældet ved anden valgrunde.

Om National Samling (Rassemblement National) skrev Arbejdernes Kommunistiske Parti i Frankrig, PCOF efter første valgrunde:

”RN’s sociale demagogi – som har hævdet at ville trække dele af pensionsreformen tilbage – dets arbejde blandt landmænd (fra de største til “gennemsnitslandmændene”) og dets støtte til “landdistrikterne” har bidraget til dets valgmæssige rodfæste i landdistrikterne. RN har spillet på miskrediteringen af politiske partier, der er integreret i institutionerne, for at fremme ideer a la “det kan ikke blive værre”, “vi har aldrig prøvet det før” … For ikke at forglemme arbejdet gennem flere år med at skabe forvirring, med at slette politiske og ideologiske grænser … som har ledsaget politikken med at svække midlerne til organisering og kamp – især fagforeningerne.”

Den Ny Folkefront var udsat for en enorm smædekampagne, ikke mindst fra Macron, som rettede hovedskytset mod venstrefløjen op til den første valgrunde. Med bl.a. anklager for antisemitisme.

PCOF anbefalede en stemme på Den Ny Folkefront i både første og anden valgrunde. I anden valgrunde med den pointe, stadig at stemme på Folkefrontens kandidater. Ikke på Macrons, selvom ledelsen af Folkefronten i anden valgrunde indgik en aftale med Macrons parti om at de 2 blokke i de enkelte valgkredse ville trække deres kandidat, hvor den havde fået færrest stemmer.

PCOF’s begrundelse var meget klar: Macron og højrefløjen generelt har et kæmpe ansvar for at det yderste højre har kunnet vokse sig stærkt:

”Den politik, de har udviklet, de reaktionære love, de har indført, beslutningen om at opløse nationalforsamlingen, som åbnede en boulevard for RN, hysteriet i Macron-kampagnen … diskvalificerer dem fra at præsentere sig selv som “bolværk mod RN. Derfor opfordrer vi ikke til at stemme på deres kandidater i anden runde af parlamentsvalget.”

Pressen og politikerne herhjemme løber nu over af spekulationer om bogstavskombinationer og ”bekymringer” over umuligheden af at danne en regering i Frankrig efter valget der kan ”bygge bro” og ”indgå kompromiser”. For politikerne tænker, at administrationen af landet skal kunne køre videre som sædvanligt, på kapitalens præmisser, med NATO, EU, nedskæringer for arbejderklassen, med krigsoprustning og alt ved det gamle.

Sådan er virkeligheden ikke. Parlamentsvalget leverer ikke en “løsning” for fremtiden, det demonstrerede en organisering og kampvilje, hvor de afgørende og kommende udviklinger kommer til at foregå i den fortsatte klassekamp på gaden og gennem styrkelsen af enheden i arbejderklassen. Som PCOF skrev efter første valgrunde:

“For os er kampen mod National Samling en del af kampen mod fascisering, mod politistaten, mod staten i monopolernes tjeneste, mod krigspolitikken, for et revolutionært brud med det imperialistiske kapitalistiske system.”

Læs udtalelsen fra PCOF efter 1. valgrunde i sin helhed her

Læs også

Macron tabte første valgrunde i Frankrig

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater