Folkeretten henvist til sidstepladsen

Ligesom den danske regering står den norske regering midt i en intens NATO-krigsoprustning og har indgået aftale med USA om militærbaser, der sætter militæret under amerikansk kontrol. Vores lande sættes på krigsfod og som befolkning bliver vi udsat for intens propaganda, der skal forberede os på krig som en mulighed. 

“Det er ikke givet – som nogle hævder – at vi nu lever i en førkrigstid”, sagde statsminister Jonas Gahr Støre i sin sikkerhedspolitiske tale i det norske storting 13. juni. Inden han fortsatte med at forberede os på en fremtidig krig i form af et “robust” norsk samarbejde med USA.

I bund og grund handlede det om, at Norge skal sættes på krigsfod sammen med løfter om ubetinget loyalitet over for USA, uanset hvad en eventuel ny præsidentperiode for Donald Trump vil indebære.

Samtidig blev tonen skærpet yderligere over for Kina. Støre opfordrede til øget forsigtighed i forhold til Kina, som han identificerede som det enkeltland, der har størst kapacitet – mere end Rus­land – til at engagere sig i “pres, trusler, strategiske opkøb” og misbrug af ytringsfrihed og det frie marked.

Alle folketingets partier fik ros af statsministeren for deres enstemmige støtte til “Forsvarsløftet”, som skal ruste NATO-Norge til tænderne for mindst 1.600 milliarder kroner. Han henvendte sig især til overbudspartier som SV og Rødt og mindede dem om, at planen er enstemmigt vedtaget, at den dækker de næste 12 år og at den skal dækkes med nedskæringer.

Norge skal være forberedt på det værste, på fremtidige kriser og krige, som kræver, at hele samfundet er indrettet derefter. Den bebudede rapport om totalberedskab bliver optakten til en mere systematisk militarisering af hele civilsamfundet. “Lovgivningen, der regulerer mobilisering af civil arbejdskraft i en krise, er ved at blive opdateret,” siger Støre. “Ikke mindst skal vi ‘tale forsvarets sag’.”

“Overlappende interesser”

Og så var der forholdet til vores nærmeste allierede. Ham, der har adresse i Washington DC. Norge har indgået aftale om flere US militære baser i Norge og statsministeren lagde vægt på at henvise til grundlovens første paragraf: “Kongeriget Norge er et frit, uafhængigt, udeleligt og umisteligt rige”. Han tilføjede ureflekteret, at “essensen af sikkerhedspolitikken handler om at sikre dette”.

Støres taleskriver har måske ikke forstået, hvad “umistelige områder” betyder. Nemlig et udtrykkeligt forbud mod at overføre ekstraterritorial jurisdiktion over dele af norsk territorium til en anden stat. Det er vigtig viden for regeringer, der tager forfatningen alvorligt.

International ret kom på sidstepladsen

Så er det slået fast i klartekst: Eventuelle omvæltninger i Washington og amerikansk udenrigspolitik vil ikke have nogen som helst indflydelse på norsk forsvars- og sikkerhedspolitik. Norge og USA har overlappende sikkerhedspolitiske interesser og er derfor bundet sammen. Forståeligt nok sagde Støre ikke noget om, hvem der overlapper med hvem.

For at stramme det atlantiske hundehalsbånd ordentligt pegede Støre på cowboypræsident Ronald Reagans tale fra 1984 om “kampen mod tyranniet, der truede, et USA, der vendte ryggen til isolationismen og var med til at redde Europa”.

Så hvad med international lov i dette sikkerhedspolitiske panorama? Jo, den blev nævnt! Men folkeretten måtte nøjes med en sjette og sidste plads på Støres prioriteringsliste. Han sagde pligtskyldigt, at Norge vil beskytte folkerettens integritet og forrang, hvis palæstinensere eller andre skulle finde grund til at betvivle den. Præcedensen gælder selvfølgelig, så længe det “overlapper” med den amerikanske imperialismes sikkerhedspolitiske interesser.

Artiklen – Folkeretten henvist til sisteplass – er forkortet og kan læses i sin helhed i det norske netmedie Revolusjon 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater