Forældre har fået nok af besparelser

Igen i år har kommuner sparet på skoler og daginstitutioner. Flere steder har forældrebestyrelser været i aktion og har nægtet at godkende budgetter og har organiseret demonstrationer.

Her demonstrerer forældre m.fl. i København den 19. juni i år

Adskillige skolebestyrelser landet over har nægtet at godkende budgetter. Forældre i hele landet har fået nok af, at der fyres lærere og pædagoger, og Folkeskolens rammer er utilstrækkelige. Der er skoler, der kun har 20 kr. pr. elev til at købe helt basale ting som undervisningsbøger – og der er skoler, der ikke har råd til at erstatte nedslidte stole med nye.

Konsekvenserne af de årlige besparelserne har længe været at flere og flere børn mistrives og ikke får den ekstra hjælp og støtte, de har behov for. Alt for mange elever forlader i dag skolen uden at kunne læse. Men svaret fra kommunerne er yderligere nedskæringer.

Forældre og børn demonstrerer mod nedskæringer i Viborg den 22. maj

De budgetter som kommunerne har præsenteret for skolebestyrelserne viser helt generelt, at der skåret helt ind til benet. Det betyder færre lærere og pædagoger om børnene i hverdagen, nedskæringer i to-lærer ordninger og specialpædagogisk støtte. Lejrskoler og udflugter har længe været truet og er flere steder ikke længere en mulighed. Der er simpelthen ikke penge til busbilletter, overnatninger på lejrskoler eller en tur i svømmehallen.

Det falder tilbage på, at regeringen ikke vil investere i skolerne og SFOerne og afsætte den nødvendige økonomi eller give kommunerne et spillerum, hvor de reelt kan tænke i langsigtede løsninger. Det kan de ikke i dag, hvor de er pressede oven på mange års stram styring, besparelser, budgetlov og omprioriteringsbidrag. Og oveni er der kommet stigende priser, inflation og udgifter til det specialiserede område.

Forskere og politikere er hurtige til at lægge skylden for nedskæringerne på de ”vanskelige børn”, men som en forælder fra en specialskole i Sønderjylland skriver på Facebook:

”Som bestyrelsesformand på en specialskole bliver jeg simpelthen både vred og ked af det, når man gang på gang skyder skylden for almenskolernes dårlige økonomi på specialskolerne og de elever, der går der. Tror nogen virkelig at forældre og elever drømmer om at gå i et specialtilbud. De fleste børn og forældre har udfordringer nok uden at skulle bære rundt på skyldfølelse over at almen skolen ikke kan tage på tur mm. Det er simpelthen ikke ok. Skylden ligger et sted! At man i årevis har nedprioriteret at tilføre midler til ordentlige tilbud til ALLE børn… Uanset deres behov.”

Men regeringens dagsorden er skattelettelser til de rige og krigsoprustning. Selv når der ”findes” øget råderum på statens budgetter rådes der ikke bod for de mange års nedskæringer.

VFO – Viborg Forældreorganisation 

Københavns Forældreorganisation – KFO med parolen Børn over budgetter!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater