APK går ud af Folkebevægelsen mod EU


Efter at have gennemført en grundig diskussion i vores parti om Folkebevægelsen mod EU (FB) har Arbejderpartiet Kommunisterne (APK) besluttet at trække sit medlemskab. Vi må konkludere, at en reel og konsekvent modstand mod EU, en klar og kontant afvisning af EU, og en kamp for at få Danmark ud af EU, ikke længere er, hvad FB’s arbejde går ud på. APK har siden sin stiftelse i år 2000 været medlem af FB. Vi har medlemmer, der har arbejdet kontinuerligt både lokalt og centralt i FB gennem mange år, og vi har alle deltaget i, og mobiliseret til de store kampe. 

Vi ser ikke længere et perspektiv i at blive i FB og kæmpe for, at den igen kan blive en konsekvent EU-modstander organisation, der vil have Danmark ud af EU og som kan mobilisere og organisere EU-modstanden. Derfor tager vi nu konsekvensen og melder os hermed som parti ud af Folkebevægelsen mod EU.

I årtier var FB netop den brede folkelige bevægelse, der kunne repræsentere den danske befolknings og arbejderklassens modstand mod først EF og senere EU. Linjen var konsekvent og baseret på ”Danmark ud af EU”. Men det er den ikke længere. I sin levetid har FB overlevet flere forsøg på likvidering af den konsekvente modstand, der ville omdanne FB fra en modstander-organisation til (endnu) en EU-kritisk organisation med formål at forbedre EU indefra. Hvad der i sin tid, op gennem 1990-erne, ikke lykkedes for den tidligere Juni-bevægelse, er lykkedes for Enhedslisten.

De oprigtige EU-modstandere, der er tilbage i Enhedslisten, kunne under et pres hen over flere årsmøder ikke forhindre at Nej’et i Enhedslisten blev til et Ja til EU. Enhedslisten gennemførte en politisk forvrængning af FB til en snæver venstrefløjsorganisation, for derefter at bruge FB som springbræt til at sikre at Enhedslisten selv kom i EU-parlamentet i 2019 – på Folkebevægelsens stemmer. Selv da det blev tydeligt, at dette var det egentlige formål med Enhedslistens arbejde i FB og med det valgtekniske samarbejde i 2019 – hvor FB mistede sit mandat og størstedelen af sin økonomi – tog FB ikke konsekvensen.

Fremfor et fokus på at opbygge en bred EU-modstand, der på tværs af andre tilhørsforhold samler EU-modstanden, er alt blevet fokuseret ind på underskriftsindsamling for opstilling til EU-parlamentet, selv da det blev et åbenlyst håbløst projekt. Nu er man i FB gået så langt ved det netop overståede EP-valg, som til at føre kampagne for at stemme, på trods af at der kun var tilhængere af EU at stemme på. Parallelt har man indladt sig på nærmest udelukkende at gendrive argumenter om ’hvad der er dårligt i EU’ i et billede af, hvad der kan eller bør ændres i EU-parlamentet. Modsat tidligere, hvor EU-modstanden overvejende afslørede det reelle indhold af hvad EU-projektet går ud på. FB har i praksis ved det seneste parlamentsvalg ageret halehæng og støtte til især Enhedslisten, men også SF og S. FB underbygger EU’s egen fortælling om legitimitet af EU-parlamentet og dermed et ’EU-demokrati’, og er i praksis gået over på et såkaldt kritisk ja til EU.

APK ser et stort behov for at styrke og mobilisere EU-modstanden i alle dens aspekter og på et bredt politisk grundlag. For os er det tydeligt, at EU er monopolernes og kapitalens projekt med sin nyliberale økonomiske politik og arbejdsmarkedspolitik, der betyder forringede vilkår, nedskæringer, militarisering og reaktion. At EU, trods alle sine indbyrdes uenigheder, er en imperialistisk blok, der fører en farlig oprustnings- og krigspolitik. Vi er derfor også åbne for alle konkrete initiativer og samarbejder mod EU, dets politik og konsekvenser, der ikke baserer sig på et decideret nationalistisk eller reaktionært grundlag.

Som internationalister støtter vi af princip retten til national selvbestemmelse og vi støtter konkret kravet om Danmark ud af EU. Parallelt med det, anser vi som arbejderparti og marxister-leninister kampen for at komme ud af EU som et led i den anti-kapitalistiske og anti-imperialistiske kamp for et grundlæggende andet samfund.

APK siger: Danmark ud af EU

Arbejderpartiet kommunisterne, APK 16.6.2024


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater