Generalstrejke i Nigeria

Den nigerianske krise har udviklet sig gennem længere tid. Inflation og lave lønninger samt regeringens meddelelse om at suspendere brændstoftilskud, der vil have en alvorlig indvirkning på leveomkostningerne, er grundlaget for denne bevægelse. Her fra en tidligere protest.

I Nigeria erklærede arbejderne den 3. juni generalstrejke mod afskaffelse af brændstofsubsidier, som direkte påvirker dem i form af stigende priser på basale fornødenheder og høje leveomkostninger. De kræver en forhøjelse af den minimale sulteløn fra 30.000 naira (ca. 20 USD) til 494.000 (332 USD) og en sænkning af el-taksterne.

Afskaffelsen af brændstofsubsidier blev beordret den 29. maj 2023 af republikkens præsident, Bola Tinubu, Resultatet var en fordobling af benzinpriserne, voldsom inflation, stigende priser på offentlig transport og råvarer. Til afskaffelsen af subsidier tilføjede præsidenten en devaluering af den nationale valuta (som underminerer købekraften for de fleste familier) for, ifølge regeringen, at tiltrække udenlandske investeringer.

Hundredtusinder af arbejdere, der er organiseret i fagforbund som Nigeria Labour Congress og Nigeria Trade Union Congress, besluttede at overtage kraftværkerne og lukke de vigtigste lufthavne i hovedstaden Abuja og i resten af landet. Strejken har fået støtte fra størstedelen af befolkningen, fordi kravet om anstændige lønninger til arbejderne ses som helt legitimt.

Fagforeningerne har taget en uges pause fra deres krav den 5. juni, men har advaret om, at hvis de ikke får et tilfredsstillende svar, vil de genoptage aktionen med det samme. Nigeria, som har en befolkning på omkring 150 millioner, er trods sin status som Afrikas største olieproducent i en alvorlig økonomisk krise med en gæld på omkring 17,9 milliarder dollars til multilaterale parter som Den Afrikanske Udviklingsbank, Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.

Fra En Marcha 12 juni 2024

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater