Kampagne lanceres mod Mærsk for handel med våben til Israels folkemord

Mærsk, et af verdens største rederier, er afgørende for strømmen af våben fra USA til Israel. Endnu engang ser vi hvordan der er sammenfald mellem virksomheder som Mærsk og Terma og den danske regerings udenrigspolitik. Netop Mærsks tilhørsforhold til Danmark gør den nyligt lancerede kampagne ekstra central for os herhjemme.

Den 3. juni annoncerede ungdomsbevægelsen blandt fordrevne palæstinensere, PYM, en ny global kampagne rettet mod Mærsk, et af verdens største rederier, som er en vigtig brik i strømmen af våben fra USA til Israel.

PYM har stået i spidsen for massemobiliseringer i flere lande, især i Nordamerika, hvor de har udfordret USA’s og Canadas ubetingede støtte til det israelske folkemord i Gaza. Organisationen forsøger nu at tage kampen op mod logistikindustrien, som transporterer de våben, der bruges til at udføre folkedrabet.

Mærsk-skibe transporterer våben og våbenkomponenter, hvilket betyder, at Mærsk aktivt fremmer strømmen af våben til Israel, som de kan bruge i deres kriminelle krig i Gaza,” siger Nadya Tannous fra PYM. ”Uden Mærsk ville disse våben ikke nå frem til Israel. Mærsk garanterer den konstante forsyning, der er nødvendig for ødelæggelsen af Gaza.”

Mellem 2018 og 2022 kom 68 % af Israels våbenimport fra USA. Mærsk spiller en uundværlig rolle i transporten af disse våben til Gaza, da virksomheden har transporteret våbenkomponenter for over 300 millioner dollars til amerikanske våbenproducenter siden oktober. Disse omfatter Northrup Gruman, Woodward, RTX/Raytheon og Lockheed Martin.

Våbenproducenter outsourcer produktionen af våbenkomponenter, som f.eks. vinger til jagerfly, ammunition og motorer. Disse komponenter placeres derefter i en skibscontainer og bringes til våbenfabrikker i USA, hvor de samles og sendes til Israel for at udføre folkemordet på palæstinenserne. Logistikvirksomheder spiller en usynlig, men snigende og central rolle i at fremstille og tjene penge på de våben, som Israel bruger til at dræbe palæstinensere. Masken er faldet. Befolkningen må vise, hvad de sande omkostninger er ved at støtte folkedrab,” siger Tannous.

Kampagnen har til formål at samle forskellige sektorer i den palæstinensiske fordrevne befolkning og solidaritetsbevægelsen, herunder fagforeninger, studerende og samfundsorganisationer, for at kræve, at Mærsk kapper forbindelserne til Israel. PYM opfordrer organisationer til at støtte kampagnen og underskrive underskriftsindsamlingen for at stoppe transporten af våben til Israel, afbryde alle kontrakter, der giver næring til folkedrabet, og indføre en våbenembargo mod Israel.

Peoples Dispatch talte med en repræsentant fra den palæstinensiske ungdomsbevægelse om de mange fronter i kampagnen. ”Vi planlægger at samarbejde med fagforeninger og forskellige fag- og sektorbaserede organisationer for at organisere os omkring Mærsk som mål,” sagde repræsentanten til Peoples Dispatch. ”Vi planlægger også en mobiliseringsfront, som vil starte med flere massemobiliseringer omkring Mærsk-mål for at gøre Mærsk til et kendt navn. Disse logistikvirksomheder slipper af sted med, at ingen ved, hvem de er, og at de er usynlige spillere i den imperiale krigsmaskine.”

Kampagnen vil også engagere sig i en divestment-strategi, der indebærer at lægge pres på byråd, pensionsfonde og universitetscampusser, som måske har partnerskaber eller investeringer i Mærsk.

Se kampagnen maskoffmaersk.com


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater