Fødeafdelingerne skal igen spare – mens statskassen bugner og nye krigsprojekter er på vej

Fødeafdelingerne har de sidste 2 år fået tilført ekstra penge på baggrund af de katastrofale forhold for fødsler, der førte til omfattende protester. Nu ser det ud til, at fødeafdelinger over hele landet igen skal gennemføre besparelser. Dels fordi penge suges ud af budgettet til andre nødlidende områder og dels fordi de ekstra bevillinger udløber i 2025. Samtidig kan vi i disse dage høre regeringen juble over et kommende ekstra økonomisk råderum på et to-cifret milliardbeløb og høre ‘visioner’ om nye og dyre krigsprojekter.

Foto: Region Syddanmark

Lis Munk fra Jordemoderforeningen udtaler til Information:

”Fødeafdelingerne får penge i én hånd, men samtidig skal de med den anden hånd være med til at dække de generelle besparelser i det regionale sundhedsvæsen”.

Det er den generelle tendens over hele landet, ligesom det gælder for resten af velfærdsområdet i kommuner og regioner, her hvor forhandlingerne med staten om næste års budgetter er gået i gang.

Situationen står i grel kontrast til regeringens økonomiske redegørelse i sidste uge, hvor det blev lagt frem, at det økonomiske råderum bliver langt højere end forventet, måske 10-12 milliarder højere. Men præcist hvor stort det forventes at blive oplyste regeringen ikke. Fra regeringen slås det kun fast, at dette vil blive oplyst snart, og før en økonomiaftale for kommunerne er indgået (som loven kræver).

Altid penge til krigsforberedelser

Regeringen søsætter konstant nye milliardprojekter indenfor oprustning og krigstøtte. Senest meddelte regeringen, at ”Det Maritime Partnerskab” (nedsat af regeringen under ledelse af den administrerende direktør for Danske Rederier!), anbefaler at Danmark nu også bliver selvforsynende med krigsskibe.

En investering fra staten på i første omgang 40 milliarder – som en direkte støtte til våbenindustrien og et led i hele regeringens opprioritering af krigsforberedelser. ‘Visionen’ blev lanceret af daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S) i 2022 og nu er udvalget kommet frem til det samme forslag.

En flådeplan skal ligge i løbet af efteråret som et led i udvidelsen af forsvarsforliget fra april.

Det korte af det lange: Regeringen har store planer for militarisering af Danmarks økonomi, men ingen for at rette op på velfærdsområdet – uanset at pengene til at gøre det ligger i statskassen. Der er altid kun tale om små lappeløsninger, der som på fødeområdet forsvinder igen, mens store reformer dikterer besparelser og privatiseringer under dække af ’effektivisering’ og ’afbureukratisering’.

Regeringen handler ud fra klasseinteresser på vegne af monopolerne og NATO/EU, som kræver øget udbytning af arbejderklassen – lavere løn, sociale nedskæringer, mere arbejde.

Overfor denne politik er der kun én vej der virker – at vi selv siger stop. At protesterne fortsætter og forstærkes. Vi må kræve af kommunalpolitikerne, at den nedskæringsramme staten lægger ned over budgetforhandlingerne sprænges. At budgetloven skrottes. Sparebudgetterne må afvises. Statskassen bugner, der er penge nok – Stop med at bruge dem på krigsforberedelser!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater