Afbryd alle forbindelser til Israel! På besøg i teltlejren Rafah Garden på Københavns Universitet

Teltlejren Rafah Garden på Københavns Universitet udvides hele tiden – og det samme gælder den internationale bevægelse for solidaritet med Palæstina, som de studerende er en del af. I den danske lejr på Københavns Universitet stiller de studerende bl.a. det centrale krav, at universitetet skal stoppe alle investeringer i israelske virksomheder. APK’s netavis, KPnet talte for en uge siden med en af lejrens talsmænd, Magnus Munk. Vi har genbesøgt lejren for at høre nyt.

Besøg i Rafah Garden

Af Lisbet Bonde

Det var overvældende at træde ind i Rafah Garden. Teltlejren har bredt sig ud over den inderste græsplæne til alle tilstødende græsstykker, hvor mere end 200 studerende kræver, at universitetet trækker sig fra al form for støtte og samarbejde med Israel. 

Magnus Munk, er der nyt ifht jeres krav til KU’s ledelse?

– Vi haft den første forhandlingssnak med Universitetets rektorat. Mens mødet foregik inde i bygningen holdt hele lejren demonstration udenfor.

Vi gør alt hvad vi kan for at presse på, for at forhandlingerne fortsætter hurtigt og at de fører til at nogle af vores krav, om afbrydelse af forbindelserne til Israel, gennemføres.

– Allerede på andendagen for vores lejr kom der uafbrudt nye folk og sluttede sig til lejren. Og det er fortsat lige siden. Vi skal til at rykke lidt rundt så vi får skaffet plads til endnu flere telte.

– Så er vores organisering blevet udviklet, det bliver den hele tiden. Nu har vi 4 pavilloner oppe til praktiske ting, især madudlevering og til et bibliotek.


Hvad foregår der i løbet af dagen?

– Morgen og aften har vi fællesmøde. Derudover indkaldes møde når der er brug for det. Der er også nogle, der er involveret i Nakba aktionsugen i denne uge. Hver eftermiddag har vi en forelæsning eller film.

Fx har Jøder for Retfærdig Fred været her og vi havde en snak med dem. Vi har haft en professor til at holde forelæsning om Palæstinas historie. Og arbejdsgrupperne mødes og løser deres opgaver.

Får I stadig mange gæster på besøg?

– Ja, der er så mange, der kommer og hjælper. Eller kommer forbi for at støtte os. Ikke mindst mange palæstinensere, som bl.a. står for det dejlige mad vi får.

I går havde vi besøg af en professor som selv deltager i en de amerikanske camps. Hun kom for at støtte os.

Teltlejren summer af liv og aktiviteter, der er fyldt med bannere – og med kampmod.

Man kan følge teltlejren på Facebook og  Instagram: Studerende mod Besættelsen.

Besøg lejren i Citycampus på KU, indgang fra Bartholinsgade 2X.

Se også
De studerendes teltlejr: Vi kræver at Københavns Universitet stopper støtten til Israels folkemord

 

Den internationale studentersolidaritet med Palæstina

De danske studerende er del af en hastigt voksende international bevægelse, hvor protester er brudt ud på mere end 140 amerikanske universiteter og nu også tager fart i Europa. Politibrutalitet og anholdelser har i USA og andre steder været statsmagtens svar til ungdommen.

Fra Italien skriver  Scintilla:
– Tyve italienske universiteter, herunder Rom, Torino, Genova, Padova, Bologna, Bari, Pisa og Firenze, mobiliserede i marts og besatte rektorens kontor og andre steder på universitetet. Napoli var den sidste, hvor universitetet var besat: det var den 8. april.

Den 9. april blev ansatte og studerende på disse universiteter opfordret til at strejke og organiserede en demonstration lanceret af USB-fagforeningen (Union syndicale de base) foran Villa Farnesina i Rom for at kræve suspension af aftalerne mellem Udenrigsministeriet og Israel.

Den 23. april i Torino var der en demonstration med slagordene “zionister ud af universiteterne”, som politiet undertrykte brutalt. I Milano, en uge tidligere, blev der organiseret en demonstration under sloganet “Stop folkemordet”. I Rom, den 16. april, blev det akademiske senat lukket: det nægter at boykotte samarbejdet med Israel.

Universitetsstuderende har organiseret sig i kollektiver med de samme krav. Som svar foretager politiet anholdelser af dem, selvom de studerende ønsker at indgå i dialog med myndighederne.

Sverige

Et andet eksempel på mobilisering blandt de studerende er Sverige. Her indledte studerende tirsdag og onsdag besættelse af 5 universiteter. Først Örebro Universitet og siden i Lund, Uppsala, Stockholm og Göteborg.

Ligesom i Danmark samarbejder de svenske universiteter med Israel og de studerendes krav er at al samarbejde med de højere læreanstalter i Israel afbrydes, det samme gælder samarbejde med våbenfabrikanter, som bl.a. Saab.

Her ses en video fra Genève universitet, Schweiz

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater