Afdækning af iltsvind i Vejle Fjord

Mange års tilbagegang for livet i flere af Danmarks fjorde har kulmineret de senere år, med at fiskene er forsvundet totalt. En happening den 6. april ved Vejle Fjord satte fokus på det absurde i at forurening fra industri, byer og landbrug uhindret kan fortsætte, mens de indre farvande forvandles til en rådden sump. Fritidsfiskere har råbt op i årevis, men ingen vil standse profitjagten og begrænse forurening fra Vejle by, og fra diverse å-løb. Og ingen vil vedkende sig regningen på mange milliarder for at rense bundslammet op så vandet klares og miljøet kan genoprettes.

Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund indkaldte den 6. april til en demonstrativ begravelse af Vejle Fjord ved et fælles arrangement i Skyttehushaven ved fjordens bred. Flere end tusinde mennesker mødte op for at tage afsked med den døde Vejle Fjord og for at høre andagten fra Sarah Kragh Dedieu, præst i Sct. Johannes Kirke i Vejle.

Danmarks Sportsfiskerforbunds biolog Kaare Manniche Ebert skriver ”at selvom anledningen var trist, så skabte begravelsen og de mange deltagere håb om en bedre fremtid. Vi lystfiskere har på egne kroppe set den negative udvikling i havmiljøet, og vi har bogstaveligt talt stået i fedtemøg (brunalger) til livet. Men vores bekymringer er indtil nu kun i ringe grad blevet hørt. Begravelsen af Vejle Fjord markerer et skifte, hvor havmiljøet nu er blevet en sag for hele Danmark. Og selvom Vejle Fjord hidtil har været et symbol på havmiljøets deroute, så vil Vejle Fjord fremover også repræsentere håbet om en bedre fremtid, hvor alle interessenter tager ansvar for at få livet tilbage til fjorden og de indre farvande.”

Greenpeace og andre miljøorganisationer er enige om at årsagen til Vejle Fjords død især skyldes algeopblomstring der skaber iltsvind og uklart vand når de nedbrydes, og hovedskurken er udledning af kvælstof (nitrogen) fra landbrugets gødning. De anslår at landbruget står for 70 procent af udledningen fra land til havmiljøet i Østersøen og Kattegat. Det er altså ikke alene tale om de specifikke åløb med udløb til Vejle Fjord, men om et hele generelt problem, der skaber algeopblomstring i de kystnære områder.

Der mangler dog en systematisk afdækning der nøjagtigt kan spore kilderne til næringsstoffer som nitrogen og fosfor i vandet, samt overvågning af vandets iltindhold. Derfor er der ikke konsensus om at landbruget har hovedansvaret for alger og iltsvind. Landbruget hævder på deres side at miljøorganisationerne slet ikke tager byernes egen forureningen med i regnskabet.

Kun videnskabelige metoder kan skabe klarhed og objektivitet i sådanne debatter, så kilder til forurening afdækkes. F.eks. ved at måle på udløb og vandindstrømning. Men der er ingen grund til at udskyde handling og bruge årevis på kommissioner og undersøgelser. Snak kan ikke skjule at alle kilder til forurening har alvorlig negativ betydning. Hverken landbrug eller industri eller byer må slippe af krogen, alle skal stoppe med at forurene og bidrage med at betale.

Den mangeårige ophobning af bundslam kan også spille en rolle i at uklare vandet. Prøver af sedimenterne skal analyseres så det kan afdækkes hvad bundslammet består af, ud over døde alger og andet organisk materiale. Og give indsigt i de mikrobielle processer i de øverste lag af sedimentet, hvor den mest aktive nedbrydning finder sted.

En rådnende bund kan frigive næringsstoffer tilbage i vandet, når det nedbrydes. Det er altså en selvforstærkende dødsspiral. Med algevækst, iltsvind og uklart vand, hvor der ikke kan vokse ålegræs og andre havplanter.

Den socialdemokratiske formand for Vejle Kommunes Klima- Natur og Miljøudvalg, Søren Peschardt, fik også ordet ved arrangementet den 6. april, og fortalte at kommunen var begyndt med tiltag, herunder at etablere stenrev og plante ålegræs. Han glemte at sige at det ikke virker, før man er helt ude ved fjordens udløb til Kattegat og Lillebælt. Eneste reelle løsning der kan få livet tilbage, er at stoppe ekstratilførslen af næringsstoffer og anden forurening fra alle menneskeskabte kilder, og rense bunden hvor forrådnelsesprocessen er mest aktiv.

Løsningen er at alle industrivirksomheder, hospitaler og andre store institutioner renser deres spildevand 100 procent, og rensningsanlæg i alle byer skal opgraderes så de ikke sender næringsstoffer og forurening ud i vandmiljøet, samt at alle landbrugsarealer der har forbindelse til floder og åløb i hele Østersøområdet og Kattegat skal have begrænset adgang til at bruge kunstgødning.

Det er bestemt muligt at være optimist på naturens og livets vegne, forurening kan stoppes og ryddes op. Det er set flere steder hvor man har forsøgt, at livet i åløb relativt hurtigt kan vende tilbage når forureningen standses. Dem der bremser dette, er de samme der tjener på at Vejle Fjord er død, det er de store økonomiske kræfter i industri og landbrug. Det må kræves at de kommer til lommerne for at rydde deres forurening op.

Læs også serien om miljøskandalen ved Nordic Waste

Nordic Waste | KPnet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater