Unge i Ecuador: Vores uddannelser er i undtagelsestilstand

Unge, studerende, forældre og undervisere gik i denne uge sammen i protestdemonstration for retten til uddannelse i Ecuador. Den økonomiske krise og voldsom kriminalitet har lukket mange skoler, fordi studerende og lærere har været under angreb fra bander. Dette kommer oven i covid-19 nedlukninger og problemer med faldefærdige bygninger og mangel på undervisere og materialer. Kravet til regeringen er investeringer i ungdommens sikkerhed og ret til uddannelse.

Fire dage i denne uge marcherede det ecuadorianske uddannelsessamfund mod Quito, hovedstaden i Ecuador for at rejse kravet om at erklære uddannelserne i undtagelsestilstand.

Den landsdækkende demonstration, der erklærede uddannelserne i undtagelsestilstand begyndte lørdag den 6. april i Santo Domingo med deltagelse af lærere, elever og forældre fra de tre regioner i Ecuador. Denne aktion, samlede uddannelsessamfundet for at mobilisere mod regeringen og kræve, at regeringen opfylder sine udestående forpligtelser over for uddannelsessektoren.

Uddannelsesinstitutionerne er stadig ikke sikre steder, og der er ingen omfattende sikkerhedsplan eller planer for indslusning af næsten 200.000 elever, der har været holdt ude af klasseværelserne siden 2020. Først blev skoleelever hjemsendt i forbindelse med Coronakrisen, og dernæst i forbindelse med den bølge af vold og kriminalitet der har gjort skolerne usikre.

Infrastrukturen på mere end 11.000 skoler har problemer, 8 ud af 10 skoler har ikke funktionelle toiletter og 70% mangler laboratorier. Vi er tæt på at vende tilbage til undervisningen på kysten, men der er ingen plan for forbedringer, der kan beskytte mod de voldsomme regnvejr der har været i forbindelse med El Niño-fænomenet.

Der mangler uddannet personale, internet og biblioteker.

Regeringen har skåret ned på universiteter, reducerer stipendiefonden. 63% af ansøgerne til studiepladser afvises, dvs. 394.000 ansøgere til kun 146.000 pladser; dette forværres af beskyldninger om problemer i systemet og korruption.

Desuden lyver regeringen og leverer ikke hvad de lover. Flere af deres valgløfter har været tomme ord, såsom levering af gratis internet til studerende og gratis adgang til universitetet.

Regeringens sendrægtighed kommer til udtryk i den økonomiske politik der føres, som gør livet dyrere med momsstigningen, og som ikke løser den sikkerhedskrise, landet oplever.

Der er masser af grunde til at erklære uddannelse i undtagelsestilstand, men da ministeriet og regeringen ikke er interesserede, er det kun de studerendes organisering og kamp, der kan muliggøre de ændringer, som uddannelserne har behov for.

Demonstrationen var fra begyndelsen præget af ungdommens entusiasme, fuld af håb om et godt resultat. Lærere, forældre og elever fra forskellige skoler marcherede sammen med de organisationer, der havde indkaldt til demonstrationen for at gå til hovedstaden og præsentere præsidenten for en liste med krav om at tage sig af uddannelsessystemet, som i øjeblikket er i undtagelsestilstand. Befolkningen i San Domingo ledsagede deres afgang med latter og sange, som et varsel om succes.

Tirsdag morgen, tirsdag den 9., gik demonstrationen ind i centrum af Quito med en masse larm og forslag til at opfylde formålet med marchen: at kræve, at præsident Daniel Noboa erklærer undtagelsestilstand i det nationale uddannelsessystem. Ved redaktionens slutning var organisationerne stadig i nærheden af Carondelet for at præsentere deres krav for den nationale regering, i en tilstand af kamp.

Se mere hos Ecuadors revolutionære ungdom

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater