Monopolernes gigantoverskud ryger tilbage til monopolerne selv – ikke til ’samfundet’

Danske monopoler som Novo, Carlsberg, A.P. Møller Mærsk, Vestas og ISS er ifølge økonomer ”rykket op i den globale superliga”. I kapitalismens selvforståelse skulle dette være til gavn for os alle. Men hvorfor er det så lige, at reallønnen falder, overførselsindkomsterne endnu mere, og sundhedssystemet og alle former for social sikring er under nedbrud?

Ikke alene Novo, men en voksende gruppe danske virksomheder regnes nu for at tilhøre monopolernes superliga – og desto større indflydelse får de på den førte politik til gavn for dem selv

Fortællingen om, hvordan monopolernes profit er til gavn for os alle, er én stor løgn. Det er sandt, at der er store penge i det danske nationalbudget, men de holdes indenfor monopolernes egne rækker og bruges til deres egne formål.

I et samfund med klasser er det der skaber fremgang for den udbyttende klasse ikke til gavn for den arbejdende klasse. Tværtimod er de store profitter der sætter de nævnte virksomheder i ”superligaen” taget fra de der arbejder og fra den samlede arbejderklasse, inkl. arbejdsløse, syge og pensionister. Staten såvel som EU-staten har sikret betingelserne og politikken. Støtteordninger, forskning, eksportfremme, skattelovgivning hjælper ”superligaen” frem. Og i den senere periode, også den ekstreme oprustning, der også følger monopolernes taktstok: Monopolerne finder det nødvendigt at opprioritere den militære side af deres værktøjskasse til at sikre fortsat profit. Og ikke mindst vil den kapital der nu flyder til våbenindustrien få formidable forhold, skabt gennem direkte tilskud, gennem nye indkøb og alle de våben der sendes til fronten i Ukraine.

Hele systemet er bygget op omkring denne kapitalstrøm til monopolernes berigelse. Gennem propagandaen der går på ”vi er alle i samme båd og må forsvare os mod fjenden”. Der skal knokles endnu mere, de ”dovne danskere” skal sværge troskab til NATO og krigsbudgetterne og monopolerne. Løntilbageholdenhed, højere arbejdstid, så strømmen af ammunition kan flyde til krigen. Hvor propaganda ikke er nok går regeringen håndfast frem. Klassesamarbejdet lægger sin klamme hånd på arbejdspladserne, og helt aktuelt sammenkædes nu også de offentligt ansattes overenskomstafstemninger, så ja’et og lønnedgangen kan sikres for arbejdsgiverne, bl.a. staten, der hellere vil bruge pengene på oprustning end gode arbejdsforhold. Alt sammen til fordel for monopolernes superliga-profit og forberedelse af deres krige.

Med den politik vil monopolerne blive rigere, men arbejderklassen vil blive fattigere og fattigere og blive gennet frem mod slagterbænken, hvis samme monopoler udløser den krig som NATO bygger op til. De vil altid påstå, at krigen blev udløst af ”de andre”.

Ingen må tro på løgnene om, at politikken for at fremme monopolernes situation gavner os alle. Det gælder både oprustningen, løntilbageholdenhed og de sociale nedskæringer. For monopolerne gælder det: Bliv giganter eller dø. Konkurrencen under imperialismen skærpes og kræver superprofitter og omfordelingskrig. Og samtidig med, at befolkningen i almindelighed lider under de ekstreme militærudgifter tærer det også på kapitalismen selv, at sætte så stor en del af statsbudgettet af til krigsudgifter.

Der er ingen fremtid i hele dette system for arbejderklassen og den almindelige befolkning. Kapitalisterne kan kun få fremgang på bekostning af os andre og det gælder alle områder af samfundslivet. De almindelige levevilkår vil gå ned ad bakke og pressen vil kunne fortælle os om endnu flere danske monopoler der nu er trådt ind i den globale superligas rækker – (mens andre er krakket). Regner de med at vi er stolte over udviklingen? Nej, for det sker på bekostning af alt det Mette Frederiksens regering fortæller os der ikke længere vil være råd til.

Vi må tværtimod sige stop til politikken for at pleje monopolernes interesser på alle områder af samfundslivet: Kræve højere løn, kortere arbejdstid, forbedringer i levevilkårene, stop for de imperialistiske krige og militærbudgetter. Stop for støtten til Israels folkemord, stop for at holde krigen i Ukraine kørende. Alle kampene hænger sammen ud fra klasseinteresser, arbejderklassen overfor kapitalen, mod den imperialistiske politik, mod kapitalismen, der ikke kan sikre levevilkårene, men kaster landene ud i krig – også med kampen for socialisme, der kan tage fat ved ondets rod og skabe en fremtid uden de klasseinteresser der idag styrer samfundet og er årsagen til alle disse problemer for det store flertal.

Læs artikel på dr.dk: De allerstørste danske virksomheder vokser vildt: ’De er helt oppe i superligaen’


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater