Israel og dets våbenindustri – en vigtig brik for imperialismen

Israel er, trods sin beskedne størrelse, blandt verdens ti største våbenproducenter og -eksportører. Da Israels største våbenmesse, ISDEF-biennalen, løb af stablen sidste gang i Tel Aviv i marts 2022, tiltrak den mere end 12.000 internationale besøgende fra over 90 forskellige landes militær-, politi- og sikkerhedstjenester. Dette og mange andre oplysninger opridses i Informations anmeldelse af en ny bog af Antony Loewenstein.

Journalist Antony Loewenstein, har skrevet bogen The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation around the World. Forfatteren beskriver Israels våbenindustri og siger, at der er tale om et voldeligt feedback-loop, hvor Palæstina bruges som et slags menneskeligt laboratorie for udvikling af våben og teknologi, der siden sælges til lande som for eksempel Bahrain, Belarus, Filippinerne, Uganda, Marokko, Nigeria og andre lande, der flittigt figurerer på ngo’ers og menneskerettighedsorganisationers sorte lister. Med Loewensteins ord: “Israel har udviklet en våbenindustri i verdensklasse med udstyr, der er belejligt testet på besatte palæstinensere, og derefter markedsført som ’afprøvet i kamp’.”

I bogen opridses det ene blodige diktatur efter det andet, som Israel har solgt våben til gennem årene – og gør det idag.

Ifølge Loewenstein er problemet imidlertid ikke kun, at Israel ser igennem fingre med eller faciliterer andre landes censur, statsvold, eliminering af politiske modstandere, forfølgelse af minoriteter og etnisk udrensning. Israel, som Loewenstein klart formulerer det, er selv en ulovlig besættelsesmagt og en apartheidstat. Brugsmanualen til undertrykkelse af palæstinenserne, ifølge Loewenstein, hentede Israel fra dets tætte samarbejde med apartheidregimet i Sydafrika inden Nelson Mandela, hvem Loewenstein citerer fra en tale i 1993 kort før regimets fald året efter: “Sydafrikas folk vil aldrig glemme Israels støtte til apartheidregimet”.

For Loewenstein er det at kritisere zionismen ikke bare at kritisere et abstrakt ønske om en jødisk stat, men en kritik af et katastrofalt politisk projekt, der er uadskilleligt fra den vestlige imperialisme og bosætterkolonialisme, som muliggjorde og finansierede det. 

Forfatteren beskriver, hvordan staten Israel fra starten var et politisk projekt, der handlede mindre om at sikre jøders overlevelse end om at sikre Vestens globale hegemoni: en fortsættelse af det koloniale projekt under dække af en løsning på det såkaldte jødespørgsmål.

Antony Loewenstein. The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation around the World. Verso. 272 sider

Ny bog: Israel har hentet manual til undertrykkelse af palæstinensere fra Sydafrikas apartheidregime

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater