Haiti: Den sociale og politiske krise bliver dybere

Befolkningen i Haiti lever under en dyb økonomisk, politisk og social krise, kendetegnet af indblanding og interventioner fra USA-imperialismen og andre imperialistmagter. Haiti tilkæmpede sig selvstændighed fra kolonimagten Frankrig i 1804, en selvstændighed der er blevet angrebet lige siden.

Fra En Marcha, udgivet af PCMLE, Ecuadors Kommunistiske Parti Marxist-Leninister

Haiti lever i en konstant økonomisk, politisk og social krise med perioder, hvor kriminel vold griber om sig og rammer befolkningen. Siden slutningen af februar 2024 er volden eskaleret i Haiti, efter at den kriminelle leder Jimmy Chérizier, alias “Barbecue”, truede med at fremprovokere folkemord i gaderne i Port-au-Prince, landets hovedstad, hvis forhandlingerne om intervention af en udenlandsk militærstyrke fortsatte, hvilket tvang den midlertidige premierminister Ariel Henry til at træde tilbage fra sin post.

Henry overtog magten i Haiti i 2021, efter at den daværende præsident Jovenel Moïse blev myrdet af en gruppe, bevæbnede kommandosoldater. Selvom han i begyndelsen af sit mandat havde tilbudt at afholde “troværdige” valg og nogle få reformer for at afhjælpe krisen, endte Henry med at forsøge at holde sig selv ved magten. Allerede i 2022 bad han FN om en militær intervention i Haiti for at forhindre kriminelle bander i at kontrollere Port-au-Prince. Som svar på denne anmodning opfordrede FN’s Sikkerhedsråd i oktober 2023 til at overveje en multinational udenlandsk intervention for at pacificere gaderne, men det forværrede kun stemningen i befolkningen: Tusinder gik på gaden for at afvise den nye militære intervention i Haiti og kræve ændringer i regeringen.

Med hensyn til interventionisme har USA altid ment, at svaret på vold er at fremme en pacificeringskampagne, hvilket er grunden til, at de i de sidste par dage har tilbudt et beløb på 300 millioner dollars til en overvejende multinational sikkerhedsmission ledet af Kenya, da de ikke ønsker at fremstå som hovedaktøren i denne intervention. Haiti glemmer selvfølgelig ikke den besættelse, som USA og FN udførte fra 2004 til 2017, hvor alle typer forbrydelser blev begået og forblev ustraffet: mord, korruption, seksuel vold mod kvinder og børn, tyveri og ulovlig våbenhandel.

Premierministeren Henry, en figur også påtvunget af imperialismen for at regere landet i 2021, rejste til Kenya for at færdiggøre detaljerne om militærinterventionen i februar 2024. Ved den forestående ankomst af de kenyanske politistyrker, omringede kriminelle grupper hovedstaden og dens lufthavn, indtil Henry fremlagde sin afskedsbegæring. Siden da er volden kun eskaleret og har ført til masseflugt fra hovedstadens kvarterer samt en stigning i den illegale migration til andre lande.

I skrivende stund fortsætter volden med at eskalere, og der er fare for hungersnød, da folk ikke kan arbejde, fordi de er spærret inde i deres hjem eller i beskyttelsesrum. Der kommer ikke mad med skib eller fly, og prisen på de basale fornødenheder stiger. Skyderier mellem politi og kriminelle har kostet adskillige menneskeliv og forventes at fortsætte, indtil Henrys afgang fra magten og indsættelsen af en overgangsregering er afklaret. I denne henseende afviser det haitianske folk de imperialistiske magters forsøg på afpresning for at indføre en marionetregering efter deres forgodtbefindende. Dette har også udløst demonstrationer, hvor der kræves respekt for Haitis suverænitet.

Folk, der har lidt under koloniseringen af deres lande og forsøg på udviskning af deres historie, afviser imperialistiske forsøg på at intervenere i Haiti ved at forsøge at påtvinge deres egne såkaldte fredsløsninger, i stedet for at fokusere deres ressourcer på at betale den sociale gæld, som regeringen har til sit folk. Vi er solidariske med vores haitianske brødre og søstres kamp for bedre tider, for deres rettigheder og deres frihed.

En Marcha 20. marts 2024

Oversat fra
semanario_en_marcha_2087.pdf (pcmle.org)

I en fælles erklæring dateret 21. marts 2024 tilsluttede flere puertoricanske organisationer sig den voksende modstand i regionen mod militær intervention i Haiti.

Læs udtalelsen her

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater