Stop imperialisternes krig i Ukraine og dansk krigsstøtte

På toårsdagen for den reaktionære krig i Ukraine mellem USA/NATO-blokken og Rusland må der lyde et krav om STOP for den imperialistiske krig og STOP for den danske regerings krigsdeltagelse, dets krigsbudgetter og medfinansiering af krigen.

”Ukraine skal vinde”, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen, der ikke vil afvise en fremtid, hvor danske soldater skal deltage i krigen.

På toårsdagen for den reaktionære krig i Ukraine mellem USA/NATO-blokken og Rusland må der derimod lyde et krav om STOP for den imperialistiske krig og STOP for den danske regerings krigsstøtte.

Denne krig har nu varet i to år med uhyggelige omkostninger for civilbefolkningerne, ødelæggelser og død. Ukraines økonomi er kollapset, 300.000 er ofret, millioner er immigreret og flygtet og landet er blevet endnu mere afhængig af USA og EU end tidligere.

Den handler hverken om frihed eller retfærdighed. Den handler om imperialistisk magtkamp mellem USA/NATO-blokken og Rusland om kontrollen over Ukraine, dets strategiske placering og rigdomme. Den betales med  den ukrainske og russiske arbejderklasses og folks blod og liv. Også arbejderklassen i NATO-landene betaler en regning med store sociale nedskæringer til at betale militærbudgetternes himmelflugt, samt de millioner af kr., euro og dollars regeringerne sender til Kiev for at holde krigsmaskinen i gang. Pengestrømmen til krigsindustrien betyder inflation og rentestigninger.

Ukraines præsident Zelensky afviser, ligesom den zionistiske bøddel Netanyahu, enhver tale om våbenhvile, endsige afslutning på den blodige krig. Senest på usikkerhedskonferencen i München i sidste uge forkastede han fuldstændig enhver snak om fredsforhandlinger og tiggede endnu engang om mere økonomisk og militær støtte for ”at slå Putin”.

Statsminister Mette Frederiksen var straks på banen og lovede at tømme de danske ammunitionslagre og sende dem til Ukraine, sammen med den sende endnu en hjælpepakke, denne gang på på 1,7 mia. kr. Regeringen har også indgået en 10-årig sikkerhedsgaranti for fortsat økonomisk og militær støtte til Ukraine. Det passer nøjagtig ind i USA’s plan, der med et præsidentvalg forude og manglende folkelig opbakning til krigen, netop går ud på, at Europa skal overtage størstedelen af udgifterne til at føre krig i Ukraine.

Ukraine ind i EU og NATO

Rusland ser Ukraine som sin indflydelsessfære og ønsker at forhindre, at det bliver inkorporeret i NATO’s og EU’s indflydelsessfære, hvilket er planen fra de vestlige imperialistmagters USA/NATO/EU-blokkens side. Ingen af de to imperialistiske sider forsvarer Ukraines suverænitet og uafhængighed. Krigen er kapitalismens forlængelse af kampen om markeder og indflydelsessfærer.

Ukraines indlemmelse i EU hænger sammen med dets indlemmelse i NATO. Ukraine har siden 2014 været associeret i EU’s militærpolitik FUSP, den såkaldte fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Centralt i aftalen om FUSP står det militære samarbejde mellem EU og NATO.

Ukraines krav om NATO-medlemskab intensiveres, også fra de baltiske lande og Polen. Og Zelensky optræder på stort set alle vigtige EU- og NATO-topmøder som særlig gæst i øjeblikket.

Ukraines fulde medlemskab af NATO, nu hvor næsten alle de østeuropæiske stater er blevet optaget i NATO, skal markere NATOs succes med sin ekspansion mod øst. Fuldt NATO-medlemskab ville også betyde, at et krigsførende, krigsforgiftet Ukraine ville indføre et yderligere element af aggression indenfor NATO, hvilket ville øge risikoen for en udvidelse af konflikten.

Ukraines fulde medlemskab af begge organisationer er diplomatisk sponsoreret og forberedt til når ”timingen” er rigtig. Der eksisterer også visse meningsforskelle og uenigheder i de vestlige magters lejr, som arbejderne og de fredselskende folk kan drage fordel af, ved at erklære deres klare NEJ til Ukraines indlemmelse i EU og NATO. For det må siges ligeud, at det er en meget farlig udvikling for de udbyttede og undertrykte folk i hele Europa.

Arbejderklassens internationale solidaritet

På 2-års dagen for Ruslands aggression mod Ukraine og denne imperialistiske krig understreger vi vores solidaritet til arbejderne og folket på begge sider af fronten, der er tvunget i krig og til det Ukrainske folk, hvis land bruges som krigsskueplads. Krigshandlingerne må ophøre. Arbejdere og anti-krigsbevægelsen i hele Europa må kræve øjeblikkelig våbenhvile og fredsforhandlinger. Vi må kræve stop for den danske regerings krigsdeltagelse, dets krigsbudgetter og medfinansiering af krigen.

Ligesom det palæstinensiske og ethvert andet folk er det det ukrainske folk, der skal afgøre sin fremtid uden imperialistisk indblanding.

Link:

Ukrainske flygtninge tilbage som kanonføde

Stop krigen i Ukraine! – Stop imperialisternes krig! (apk2000.dk)

Danske F16 fly forlænger krigen i Ukraine – Nej til regeringens krigspolitik ! (apk2000.dk)

En hån at lade Zelenskyj tale på befrielsesdagen (apk2000.dk)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater